Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

επαρκή αριθμητικά δεδομένα…


Η Γερμανία ζητά επαρκή αριθμητικά δεδομένα για να συναινέσει για την 6η δόση δανείου προς τη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι η άναρχη περικοπή μισθών και συντάξεων συγχρόνως με την εφεδρεία και τις απολύσεις αποτελούν έναν «όρκο πίστης και αφοσίωσης» στους δανειστές μας. Αλλά πρέπει να ερευνήσουμε ποιοι είναι οι δανειστές μας. Και αν αυτοί [κυρίως οι Γερμανοί] απαιτούν επαρκή αριθμητικά δεδομένα, υπάρχουν όμως και δεδομένα έτσι όπως τα έχει καταγράψει η Ιστορία και η ίδια η ζωή στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Είναι «αριθμητικά δεδομένα» που δεν
χρειάζεται να έχει κανείς ρητορική δυνατότητα για ν΄αποδείξει ποια «δεδομένα» είναι πιο ισχυρά και πιο σημαντικά. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση επιμένει στον «όρκο πίστης και υποταγής» με απότομες και άναρχες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα γνωστά «υποζύγια» δηλ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που σε λίγο θα ξεχάσουν αν πρέπει να τους ανήκει η αντίστοιχη ταυτότητα, ότι δηλ. ανήκουν στο ανθρώπινο γένος. Μπορεί η Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα και να…πονάει, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ από το προς ψήφιση «πολυνομοσχέδιο» το…κέρδος για το δημόσιο είναι…μόλις 1,5 δις από τις άδικες περικοπές. Και αυτό γίνεται τη στιγμή που έχει παγώσει στην κατάψυξη της αδιαφορίας και της ανοργάνωτης ακόμη δημόσιας διοίκησης, φοροδιαφυγή που αισίως αγγίζει τα 40 δις!!!!

Σ΄αυτά αν προσθέσουμε και τα 20 δις σε ελβετικές τράπεζες καταλαβαίνετε πόσο «δίκαια» συνεισφέρουν στο δημόσιο κορβανά τα γνωστά «υποζύγια», συνταξιούχοι-μισθωτοί κατά το κομψότερο. Στα 2 χρόνια που πέρασαν και ενώ το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έδειχνε εμφανή σημάδια παρακμής και κακοδιαχείρισης, δυστυχώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να σταματήσει η θύελλα που ερχόταν κατά πάνω μας και ούτε καν ένα υπόστεγο να προφυλαχτούμε από την στροβιλίζουσα βροχή πάνω από τα κεφάλια μας. Χάθηκε η ευκαιρία. Η κοινωνία πληρώνει τώρα τη χαμένη ευκαιρία των προηγούμενων ετών και παζαρεύει για ένα χρέος που θα μπορούσε να αποφύγει. Κανείς πλέον πολίτης δεν πιστεύει ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα. Πριν από κάθε δόση γίνεται προσκλητήριο περικοπών και συνοδεύεται από τα χειροκροτήματα των πιστωτών μας ότι είμαστε σε «καλό δρόμο» παρόλο που στις…θετικές τους κρίσεις βάζουν πολλούς αστερίσκους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα επαχθή μέτρα. Έτσι όμως δεν προχωράει η οικονομία.

Οι πολυλάλητες διαρθρωτικές αλλαγές δεν έγιναν. Δημιουργήθηκαν 77 οργανισμοί με τοποθέτηση μετακλητών ημέτερων υπαλλήλων που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτε. Και αυτό το προηγούμενο συμβαίνει όταν συνήθως σε καθημερινή βάση ανακοινώνονται περικοπές επί περικοπών σε μισθούς-συντάξεις σαν να πρόκειται για μια αυτονόητη ακολουθία, σαν δελτίο καιρού. Ο κ. Πάγκαλος δηλώνει ότι δεν έχει καμία νομοθετική εξουσία ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Μα τότε γιατί πληρώνεται; Για να κάθεται ή για να συμπληρώνει το υπουργικό συμβούλιο; Τι έκανε με το ταξίδι του στην Ελβετία για να…πιάσει τους εκεί Έλληνες καταθέτες;
 Θα ήθελα όμως να επανέλθω στα «επαρκή αριθμητικά δεδομένα» που ζήτησε η κα Μέρκελ. Θα σας αναφέρω τα αριθμητικά δεδομένα της γερμανικής κατοχής. Δεδομένα που από μόνα τους απαιτούν αυτοδίκαιη πολεμική αποζημίωση στη χώρα μας και ας «αλλάζει» κουβέντα όταν ερωτάται σχετικά ο λαλίστατος κατά τα άλλα νεαρός και «μπον βιβέρ» αντικαγκελάριος Ρόσλερ. Σύμφωνα λοιπόν με τεκμηριωμένες ιστορικές μελέτες «Εθνικά Θέματα-Ελλάδα»                                        αναφέρονται τα εξής: «….Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.
Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011). Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών…»
Αυτά θεωρούμε είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι που περιλαμβάνει «επαρκή αριθμητικά δεδομένα»  και αφιερώνεται τόσο στην κα Μέρκελ όσο και στους αρμόδιους πολιτικούς μας που δεν γνωρίζουν ότι στο ελληνικό λεξιλόγιο πέρα από το συνεχές «ναι» υπάρχει και μια άρνηση που λέγεται «όχι». Είναι δεδομένο ότι οι διακρατικές συμφωνίες πρέπει να τηρούνται «κατά γράμμα», αλλά τα αριθμητικά δεδομένα που απαιτεί η κα Μέρκελ από την έκθεση της τρόικα έχουν αντίπαλο και μάλιστα ισχυρό το καταστροφικό πέρασμα των συμπατριωτών της από την  Ελλάδα. Ως πότε η Γερμανία θα αρνείται πεισματικά μέχρι και σήμερα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου; Ένα ερώτημα που θα παραμένει μέσα μας βασανιστικά εκκρεμές και θα απαιτεί κάτι παραπάνω από λίγες μόνο λέξεις….
Βασίλης Ανδρονίδης