Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σημαντική ανακάλυψη


Βρέθηκε το τέταρτο κιονόκρανο

Στην ανασκαφή της βυζαντινής Ανακτορούπολης

Ένα εξαιρετικού κάλους κιονόκρανο βρέθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών που γίνονται στην βυζαντινή Ανακτορούπολη, στις παρυφές της Ν. Περάμου, για την συντήρηση και την ανακατασκευή των τειχών της πόλης. Πρόκειται για ένα κιονόκρανο εξαιρετικού διάκοσμου το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Κατ’ αποκλειστικότητα το παρουσιάζει σήμερα το «Χ» στο σημείο ακριβώς που βρέθηκε.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι το τελευταίο κιονόκρανο της σειρά των συνολικά τεσσάρων τα οποία προέρχονται από τον επισκοπικό ναό της βυζαντινής πόλης. Τα άλλα τρία είχαν εντοπιστεί από προηγούμενες εργασίες στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος της Εφορίας βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Νίκος Ζήκος σε σχετικό με την Ανακτορούπολη άρθρο του τα υπόλοιπα τρία κιονόκρανα φυλάσσονται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, εκ των οποίων το ένα βρέθηκε εντός του κάστρου, το δεύτερο σε χωράφι έξω από το κάστρο και το τρίτο το χρησιμοποιούσαν ως γούρνα στο χωριό Ελευθερές. Αυτό που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες είναι το εικονιζόμενο και αξίζει να σημειώσουμε ότι σε κάθε πλευρά του φέρει διαφορετικό σχέδιο, σταυρό, ρόδακα κ.α. Μαζί βρέθηκε και ένα τμήμα του άμβωνα του ναού το οποίο φέρει ένα μεγάλο σταυρό.

Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην Ανακτορούπολη αυτό το διάστημα από την αρχαιολογική ομάδα και η σχετική είδηση για την ανεύρεση του κιονόκρανου κυκλοφόρησε αμέσως σε όλη την περιοχή του Παγγαίου.   Ελπίζουμε η συνέχεια των εργασιών να έχει και άλλες ευχάριστες ειδήσεις, πέρα από αυτό καθ΄ αυτό το έργο της αναστήλωσης των τειχών.