Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο


Εμείς δεν θα υπολογίσουμε τα 6.500 μέλη του Επιμελητηρίου που ήταν ταμειακά εντάξει, αλλά τις 11.000 μέλη, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις δύσκολα οικονομικά ημέρες, δεν μπορεί το Επιμελητήριο να «ανήκει» μόνο στους ταμειακά εντάξει, αλλά σε όλους. Με βάση αυτά τα στοιχεία αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν δεν είναι ούτε το 20% και από αυτό το ποσοστό ένα μέρος εξέλεξε τη νέα διοίκηση.


Την προηγούμενη φορά ο Άγγελος Τσατσούλης είχε εκλεγεί με περίπου 3.500 ψήφους, τώρα έλαβε περίπου τους μισούς από αυτούς και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Έτρεξαν δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να εκλεγεί με αυτούς τους λίγους ψήφους. Αν δηλαδή τα δύο κόμματα εξουσίας δεν τον στήριζαν πόσους ψήφους θα μάζευε;

Το Επιμελητήριο ανήκει πρώτα απ’ όλα στους επαγγελματίες και αυτοί ήταν απόντες. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να συμμεριστούμε καμία δήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι για πανηγύρια αλλά για κλάματα.

Για το αποτέλεσμα που κατέγραψε η κάλπη έχει σημαντικές ευθύνες η διοίκηση του Επιμελητηρίου, γιατί ουσιαστικά δεν στάθηκε κοντά στον επαγγελματία. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Σήμερα για πολλές και καλές επιχειρήσεις του νομού γράφεται η τελευταία πράξη, για πολλές καταγράφονται γεγονότα που δημιουργούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα κάνοντας μια εκκαθάριση του μητρώου η νέα διοίκηση θα διαπιστώσει ότι μέχρι τις αρχές του 2012 δεν θα έχουν μείνει ούτε οι μισές επιχειρήσεις. Θα έχουν πέσει θύματα της οικονομικής κρίσης. Αυτό θα μειώσει δραστικά τη δύναμη του Επιμελητηρίου και αν καταργηθεί το υποχρεωτικό της συνδρομής τότε θα έχει και το ίδιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν απέχουμε πολύ από το να γίνει το Επιμελητήριο και επίσημα πλέον, ένα κλειστό κλαμπ επιχειρηματιών. Όπως κλειστό κλάμπ είναι και η νέα διοίκηση αφού και τα 21 μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου ανήκουν στην παράταξη Τσατσούλη.