Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί ανθεί η διαφθορά;


Πιστεύουμε – αφελώς ίσως – ότι η κρίση θα γίνει ο καταλύτης για να βγει στην επιφάνεια ό,τι καλύτερο έχουμε, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια νέα αναγεννητική πορεία… Εδώ είναι που έρχεται η σκληρή πραγματικότητα να καταρρίψει αυτό το θεώρημα ως ένα ανόητο ρομαντισμό. Έρχονται τα στοιχεία του
Ευρωβαρόμετρου να καταδείξουν ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης, πέρα από την ανεργία και την φτώχεια, έχουμε σημαντική αύξηση της διαφθοράς!!!

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως φαίνεται, για να μπορέσει να υπάρξει μια αναγεννητική πορεία, θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις. Πρώτα και κύρια να έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, αν δηλαδή με την λειτουργία του θα ενθαρρύνει την διαφθορά ή θα την αποτρέπει. Αν δηλαδή θα εφαρμόζονται οι νόμοι για την πάταξη της παράνομης συναλλαγής ή θα μένουν ένα άχρηστο τυπωμένο χαρτί. Αν θα υπάρξει εκείνο το πολιτικό προσωπικό, που πέρα από την ευνομία θα επιβάλει ένα άλλο τρόπο διαχείρισης και σεβασμού του δημόσιου χρήματος. Με άλλα λόγια, αν οι πολιτικοί και γενικά οι ταγοί της κοινωνίας δεν αποδείξουν ότι πέρα από το να φαίνονται, είναι και τίμιοι, δεν πρόκειται η υπόλοιπη κοινωνία να ακολουθήσει. Και τέλος αν δεν υπάρξει ως αίσθηση ότι η αξιοκρατία είναι ο κανόνας στην δημόσια ζωή, δεν μπορεί να αλλάξει το πρόσημο από αρνητικό σε θετικό στην κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα.

Κι αυτό για το λόγο ότι σε μια κατάσταση γενικής διάλυσης, γενίκευσης της ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, ακόμη και ο καλός και ο ηθικός υπάλληλος μπαίνει πιο εύκολα στον πειρασμό να παρανομήσει γιατί πλέον παίζεται και η ίδια η ζωή, η δική του και της οικογένειας του. Όσο για τους επαγγελματίες της διαφθοράς, τώρα που χάθηκε το πολύ χρήμα, γίνονται ακόμη πιο αδίστακτοι για να μην απολέσουν αυτά που έχουν έτσι ώστε να συνεχίσουν να ζουν μια ευδαίμονα ζωή.

Η κρίση, μόνο υπό προϋποθέσεις, τις οποίες μπορεί να θέσει ένα άλλο, νέο  - όχι κατ’ ανάγκη ηλικιακά - πολιτικό προσωπικό, κατ’ απαίτηση της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία, αλλιώς το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια ακόμη σκληρότερη ζωή.