Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Στη Θάσο: Χορός εικονικών τιμολογίων


Στο επίκεντρο δημόσια υπηρεσία

 

Σοβαρή υπόθεση οικονομικά χαρακτήρα ερευνάτε και αναμένεται να προκαλέσει «σεισμό πολλών μεγατόνων» στη Θάσο,  καθώς προχωράει η έρευνα για  υπόθεση εικονικών τιμολογίων ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ  που φέρονται να έχουν εκδοθεί από διάφορες επιχειρήσεις της Θάσου για λογαριασμό δημόσιας υπηρεσίας, καθώς οι καταγγελίες έχουν φτάσει «ψηλά» και ήδη έχει ξεκινήσει ερευνά από την υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου στην Κομοτηνή. Οι έλεγχοι που γίνονται στα βιβλία πολλών επιχειρήσεων αλλά και στα αρχεία της υπηρεσίας είναι εξονυχιστικοί και ήδη έχουν αρχίσει να φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση. Στο στόχαστρο την έρευνας έχει μπει και ο προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας για να διαπιστωθεί αν ευθύνεται ή όχι για κακοδιαχείριση ή υπεξαίρεση, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν ότι τουλάχιστον γνώριζε, καθώς δεν πρόκειται για καμία μεγάλη υπηρεσία που είναι πολυπρόσωπη . Μέχρι τώρα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το ακριβές ποσό των σχετικών τιμολογίων, ωστόσο το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις, αφού το ύψος των δαπανών είναι πολύ μεγάλο, αλλά και ο χαρακτήρας της δημόσιας υπηρεσίας είναι τέτοιος που δεν επιτρέπονται τέτοιες εκτροπές.

 

Η πρώτη φάση διερεύνησης της υπόθεσης είχε αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες – είχαμε γράψει σχετικά -  μετά από σχετική καταγγελία. Αν και αρχικά φαινόταν πως οι ελεγκτές δεν θα έβρισκαν την άκρη του νήματος, στη συνέχεια η υπόθεση πήρε άλλη τροπή καθώς κάποια από τα πρώτα ευρήματα οδήγησαν σε νέες αποκαλύψεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία πολυμελούς κλιμακίου της Υπηρεσίας Οικονομικού Ελέγχου από την Κομοτηνή,  στη Θάσο. Το κλιμάκιο αυτό έχει επιφορτιστεί αποκλειστικά και μόνο με τη συγκεκριμένη υπόθεση και τίποτα άλλο καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

 

 

 

Οι έλεγχοι στην ίδια τη δημόσια υπηρεσία έχουν γίνει σε προηγούμενη φάση, όταν οι ελεγκτές είχαν κάνει φύλλο-φτερό τα αρχεία, χωρίς ωστόσο να βρουν όλα τα στοιχεία που αναζητούσαν, καθώς μέρος των εγγράφων που σχετίζονταν με δαπάνες δεν βρέθηκε. Ωστόσο, επειδή τα στοιχεία αυτά είχαν περαστεί και σε άλλα αρχεία, κατέστη τελικώς  δυνατός ο εντοπισμός τους και η διασταύρωσή τους. Σε αυτή τη φάση ελέγχονται οι επιχειρήσεις της Θάσου που είχαν συναλλαγές με αυτήν την υπηρεσία και εξέδωσαν τιμολογία. Οι ελεγκτές ζητούν συγκεκριμένα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να αναλύσουν τι δαπάνες έγιναν και εάν αυτές ζημίωσαν ή όχι το Δημόσιο. Οι ελεγκτές επίσης επισκέφθηκαν μέχρι και  λογιστικά γραφεία του νησιού και ζήτησαν φακέλους πολλών πελατών, οι οποίοι είχαν συνεργασία κατά καιρούς με την ελεγχόμενη δημόσια υπηρεσία. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές επιχειρήσεις έγιναν αποδέκτες πρόσθετων ελέγχων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ταλαιπωρία (και σε ορισμένες περιπτώσεις βεβαίωση άλλων παραβάσεων) λόγω του τακτικού ελέγχου που ακολούθησε. Κάποιοι επιχειρηματίες μάλιστα κλήθηκαν στην Κομοτηνή για να παράσχουν πρόσθετες εξηγήσεις ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι ζητήθηκαν και ένορκες καταθέσεις όσων συνεργάστηκαν με την εν λόγω υπηρεσία. Ανάμεσα σε αυτούς πάντως, υπάρχουν και αρκετοί επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που απέδειξαν ότι όντως παρείχαν υπηρεσίες και πληρώθηκαν με απολύτως νόμιμες διαδικασίες. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί δεν γλίτωσαν την ταλαιπωρία των ελέγχων.

 

 

Η συλλογή των στοιχείων από τους ελεγκτές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες αντίγραφα τιμολογίων με δαπάνες που δεν δικαιολογούνται εύκολα αλλά και με δαπάνες που δεν δικαιολογούνται καθόλου. Τα τιμολόγια αυτά αφορούν μία συγκεκριμένη περίοδο πέντε ετών η οποία ταυτίζεται χρονικά με τα καθήκοντα του δημόσιου λειτουργού που μπήκε στο στόχαστρο των ελέγχων.

Αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις από αυτές που ελέγχει το κλιμάκιο, η υπηρεσία η οποία ελέγχεται εμφανίζει υπέρογκες δαπάνες για αναλώσιμα (γραφική ύλη) που πλησιάζει τις 10.000 ευρώ (!) ή ακόμη και για είδη καθαριότητας. Στην «τσιμπίδα» του ελέγχου έπεσαν και τα τιμολόγια αγοράς καυσίμων, όχι μόνο από τη Θάσο, τα οποία εμφάνιζαν δαπάνες τριπλάσιες από τις σημερινές, όταν μάλιστα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν η μισή από τη σημερινή. Η εικόνα των τιμολογίων που ελέγχονται περιλαμβάνουν μέχρι και αγορά λουλουδιών για τη διακόσμηση της υπηρεσίας! Σε επίπεδο υπηρεσιών, υπάρχουν τιμολόγια συντήρησης κτιρίου αλλά και συντήρησης κήπου (!) ενώ «βγάζει μάτι» το τιμολόγιο για αγορά κουφωμάτων, για ένα κτίριο που δεν είχε τέτοιες ανάγκες καθώς είναι καινούργιο!!!