Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η μια και μοναδική αλήθεια


Εκτιμούμε με βάση την πληροφόρηση που έχουμε και την γνώση της κατάστασης ότι η θέση που εκφράζει σήμερα μέσα από το «Χ» ο διευθυντής Δασών Καπετανγιάννης, τορπιλίζει την πιθανότητα να ολοκληρωθεί η περιμετρική οδό Καβάλας… Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος θέλει από τις δυτικές συνοικίες της πόλης να πάει στις ανατολικές θα πρέπει να περάσει αναγκαστικά από τις δύο
ορούς που διέρχονται από το κέντρο της Καβάλας, με ότι σημαίνει αυτό σε κυκλοφοριακό φόρτο, σε ατμοσφαιρική ρύπανση και σε νεύρα.



Η κατασκευή της περιμετρικής είναι έργο ζωής για την Καβάλα γιατί θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, ουσιαστικά είναι ένας ακόμη συντελεστής αυτού του θέματος, όπως είναι και το δάσος. Το σημειώνουμε αυτό γιατί όταν υπάρχουν λύσεις και το δάσος να προστατευθεί και η περιμετρική να κατασκευαστεί είναι ανόητο να επιμένουμε στην μία από τις δύο απόψεις. Σαφώς και η κατασκευή της σήραγγας είναι η καλύτερη λύση ωστόσο δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας, καθώς θα μειώσει σημαντικά την προσβασιμότητα στην περιμετρική οδό.



Ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός μιλάει για λύσεις στην λογική άσπρο – μαύρο, ξεχνάει όμως ότι η επιστημονική γνώση είναι απαραίτητη για να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις στα προβλήματα και όχι να τα αυξάνει. Διλλήματα του είδους σήραγγα ή τίποτα, δεν βοηθάνε, κι αυτό γιατί μπορούν να βρεθούν ισοδύναμες λύσεις για να καλυφθεί η όποια απώλεια σε λίγα δέντρα που θα κοπούν. Το θέμα είναι το κατά πόσο έχεις την διάθεση να αξιοποιήσεις την επιστημονική γνώση για να δόσεις λύσεις ή να αποτελέσει τροχοπέδη στην όποια πρόοδο.