Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Καβάλα στο νεοοθωμανικό δρομολόγιο


Αν το ίδιο το επίσημο τουρκικό κράτος είναι δομημένο στην βάση των αρχών του ναζισμού, όταν τα ίδια τα θεμέλια του βάφτηκαν από το αίμα της σφαγής χιλιάδων αυτοχθόνων λαών της Μ. Ασίας και όταν η ακολουθούμενη κρατική πολιτική εδώ και 90 χρόνια στηρίζεται στην βία, την
τρομοκρατία και στην βαρβαρότητα, το καλό μπορεί να περιμένει κανείς; Όταν αυτή είναι η επίσημη πολιτική, βάλτε με το νου σας τι μπορεί να εκφράζει ένα ακραίο εθνικιστικό κόμμα του παντουρκισμού!!! Εκφραστής αυτής της ακραίας τάσης, είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος περιοδεύει στην Θράκη και την Μακεδονία ως ένας ακόμη «προφήτης» του νέο οθωμανικού οράματος.



Για όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην γείτονα χώρα, μπορεί να αντιληφθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι εμφανίζονται στην Θράκη ως επικυρίαρχη αφήνοντας ελάχιστο χώρο παρουσίας της ελληνικής παρουσίας. Η Τουρκία προχωρώντας βήμα – βήμα, προσεκτικά και σταθερά, εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία να οδηγήσει την μουσουλμανική μειονότητα στην αγκαλιά της, να την προσδιορίσει ως τουρκική και να την μετατρέψει σε βραχίονα της επεκτατικής της πολιτικής. Σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό, η οικονομία και οι πολιτικοί θεσμοί στην Θράκη ελέγχονται από το φασιστικό καθεστώς της Άγκυρας.



Τα τελευταία δύο χρόνια, νοιώθοντας ότι ήρθε η ώρα να πάρει την «παρτίδα» στην Θράκη, με τον ίδιο μεθοδικό τρόπο η Άγκυρα βάζει πόδι στην Καβάλα , ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταθμό στο δρόμο που συνδέει του Κήπους με την μουσουλμανική Αλβανία. Σε αυτό το δρόμο υπάρχουν πολλοί σταθμοί οθωμανικής μνήμης και χρόνια τώρα μέσα από μια καθόλου αθώα αναδίφηση στο ιστορικό παρελθόν τους ανέδειξαν  και ετοιμάζονται να τους χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία άσκησης πολιτικής.



Τελικά αποδεικνύεται ότι η συντήρηση και η ανάδειξη μνημείων δεν είναι απλά ένα χρέος προς την Ιστορία κοιτώντας με τα μάτια προς το παρελθόν, αλλά μια ακόμη ευκαιρία άσκησης πολιτικής με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν θα σταθούμε περισσότερο σε αυτό, απλά θα επισημάνουμε ότι πλέον καμία ενέργεια δεν είναι αθώα και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν ένα λόγο που γίνονται. Το κέρδος είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιληφθεί κανείς αυτό.