Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ο Γκρίζος Λύκος πέρασε έξω από την Καβάλα


Παραμονές της απελευθέρωσης της πόλης ήρθε να επισκεφτεί τις άλλοτε οθωμανικές κτήσεις



Δεν τόλμησε να έρθει στην Καβάλα ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί τη συνοικία της Παναγίας, στις 9 το πρωί, η επίσκεψη αναβλήθηκε. Η απόφαση αυτή ελήφθη την Τετάρτη το βράδυ, μετά από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν στην Θράκη και την Καβάλα. Λόγω του φόβου της δυσφήμησης του ξενοδοχείου Ιμαρέτ, αναγκάστηκε η νέα διεύθυνση να γνωστοποιήσει την πρόθεση της να του απαγορεύσει του κ. Μπατχτσελί την είσοδο στους χώρους του μνημείου. Κατόπιν τούτου η επίσκεψη θα περιοριζόταν

μόνο στο σπίτι του Μοχάμεντ Άλι, έδρα του Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι, καθώς και στο τζαμί της Παλιάς Μουσικής.



Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και προφανώς και μετά από πιέσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο κ. Μπαχτσελί αναγκάστηκε να αφαιρέσει από το πρόγραμμα της επίσκεψής του την Καβάλα και να αρκεστεί να την δει από μακριά, από το ύψος της Εγνατίας οδού, περνώντας με το αυτοκίνητό του. Δηλαδή ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων είδε την Καβάλα μόνο με τα κιάλια!!!



Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η κινητοποίηση της αστυνομίας και γενικά των αρχών ασφαλείας ήταν ανάλογη με αυτή που θα υπήρχε αν ήταν να πραγματοποιηθεί κανονικά η επίσκεψη και αυτό εκτιμούμε ότι έγινε για την περίπτωση που δεν τηρούσε ο κ. Μπαχτσελί τα συμφωνηθέντα και επιχειρούσε να μπει στην Καβάλα προκειμένου να επισκεφτεί τα οθωμανικά μνημεία. Να προσθέσουμε ακόμη ότι προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας, έξω από το ΙΜΑΡΕΤ  κρατώντας ελληνικές σημαίες, ενώ γιρλάντες με ελληνικά σημαιάκια είχαν τοποθετηθεί και σε διάφορα σημεία της οδού Θεοδώρου Πουλίδου.



Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι πέρα από την ματαίωση της επίσκεψης του κ. Μπαχτσελί στην Καβάλα, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν, αυτή η απόπειρα του Γκρίζου Λύκου να επισκεφτεί το ΙΜΑΡΕΤ προσέκρουσε στην αντίδραση της νέας διεύθυνσης του ξενοδοχείου, η οποία μάλλον θα το διαχειριστεί  ως επιχείρηση και όχι ως εργαλείο εξυπηρέτησης πολιτικών σχεδίων, όπως είναι αυτά που εκπορεύονται από τα νεοοθωμανικά κέντρα. Αυτό ως ένα πρώτο συμπέρασμα που δείχνει ότι κάτι αλλάζει στο ΙΜΑΡΕΤ με τη νέα διεύθυνση, αλλά ας μην βιαστούμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα και ας περιμένουμε ο χρόνος να μας διαψεύσει ή να μας επιβεβαιώσει.



Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι για την χρήση του ΙΜΑΡΕΤ ως εργαλείο εφαρμογής των  νεοοθωμανικών σχεδίων, όπως αυτό καταγράφηκε από τα γεγονότα της επίσκεψη των κ.κ. Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν, αλλά και των συχνών επισκέψεων του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς αλλά και της απόπειρας δημιουργίας Κέντρου Οθωμανικών Σπουδών στο σπίτι του Μοχάμεντ Άλι, συνέβαλε τα μέγιστα ο γνωστός «εργολάβος» του νεοοθωμανισμού, καθηγητής του πανεπιστημίου bahcesehir  στην οθωμανική ιστορία Heath W. Lowry, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Καβάλα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του ακροδεξιού ηγέτης κ. Μπαχτσελί.



Ο καθηγητής κ. Heath W. Lowry είναι  γνωστός για τις φιλοτουρκικές του απόψεις μιας και οι διάφορες έρευνες που διεξάγει τυγχάνουν γενναίας χρηματοδότησης από την Τουρκική Δημοκρατία. Επίσης ο κ. Heath W. Lowry πρωτοστάτησε στις ΗΠΑ κατά την προσπάθειας αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας.



Να επανέλθουμε όμως στο θέμα του ΙΜΑΡΕΤ για να σημειώσουμε ότι η ένταξή του στα νεοοθωμανικά σχέδια προκάλεσε την αντίδραση της Αιγυπτιακής πλευράς, η οποία μάλιστα έφτασε στο σημείο να εκφράσει αυτές τις απόψεις της προς τους διαχειριστές του μνημείο. Φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα ήθελαν – παρά τις καλές σχέσεις που έχουν με την Τουρκία –να δουν να εμπλέκονται τα δύο μνημεία στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας προς τα Βαλκάνια. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η αιγυπτιακή περιουσία στην Ελλάδα, πέρα από την οικονομική της αξία, έχει μια τεράστια συμβολική αξία, λόγω του ότι βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αυτό είναι κάτι που δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό των Αιγυπτίων, ασχέτως αν οι εδώ διαχειριστές της υπόθεσης το ξέχασαν ή αν προτιμάται το εκποίησαν για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.