Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ανιστόρητες καταστάσεις


Γράφανε την περασμένη Τρίτη για την ατυχή επιλογή του Δήμου Παγγαίου να οργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις από κοινού με την Βουλγαρία για να τιμήσει την ημέρα ένωσης του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας με την Ανατολική Ρωμυλία, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή για
τον διωγμό των Ελλήνων, της Στενημάχου, της Φιλιπούπολης, της Αγχιάλου, της Μεσημβρίας,  από τους βούλγαρους εθνικιστές. Αυτή την ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους και προσφυγικά σωματεία της περιοχής του Δήμου Παγγαίου αλλά και ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης!!!

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Πριονίδη με ένα τρόπο που συνέβαλε στο να μετατραπεί ο χώρος σε ρωμαϊκή αρένα. Όσο δίκιο και να είχε ο κ. Πριονίδης με το θέμα που έθεσε, το έχασε με τον βάρβαρο τρόπο και την φρασεολογία που χρησιμοποίησε. Το ζητούμενο σε μια τέτοια παρέμβαση δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία εντυπώσεων αλλά ούτε και η πρόκληση θορύβου. Εκείνο που πρέπει να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι δήμοι, αλλά και οι διάφοροι προσφυγικοί σύλλογοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις εκδηλώσεις που συμμετέχουν από κοινού είτε με Βουλγάρους, είτε με Τούρκους. Σε καμία περίπτωση σε τέτοιες συναντήσεις δεν πρέπει να θέτουμε αλυτρωτικά ζητήματα αλλά ούτε και να επιτρέπουμε να τα θέτει η άλλη πλευρά. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συστηματικά από την άλλη πλευρά χωρίς καμία δική μας αντίδραση και αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό απουσίας της ιστορικής γνώσης.