Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τίποτα δεν πάει χαμένο


Στις 14 Ιουνίου του 2007 με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της Αριστεράς Βασίλη Λιόγκα κατατέθηκε στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για τη λήψη μέτρων διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης των Προσφυγικών Συνοικισμών της Καβάλας. Η πρόταση αφορούσε τους προσφυγικούς
συνοικισμούς των Πεντακοσίων, Χιλίων και Δεκαοκτώ. Τότε την πρόταση υπέγραφαν 12 άτομα, πέρα του κ. Λιόγκα μεταξύ αυτών ήταν ο σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, η Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, η Ελισάβετ Σφούνη Αρχιτέκτων, ο Παναγιώτης Βελισσάρης Πολιτικός Μηχανικός, ο Κων/νος Πετρομελίδης Πολιτικός Μηχανικός και ο εκδότης του «Χ» Θεόδωρος Σπανέλης. Επίσης υπήρχαν και 70 υπογραφές κατοίκων της περιοχής των Πεντακοσίων.

Τότε ίσως οι περισσότεροι δεν περίμεναν ότι εκείνη η προσπάθεια θα καρποφορούσε, ίσως με τα χρόνια να ξεχάστηκε κιόλας, αλλά αργά και μεθοδικά το θέμα προχωρούσε και πριν λίγες ημέρες φτάσαμε στην ανακήρυξη τους ως «ιστορικούς συνοικισμούς» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Τελικά τίποτα δεν πάει χαμένο και έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που όλα τα ωριμάζει.