Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Στο όνομα της «ΑΘΗΝΑΣ»


Σαν συνέχεια του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με το φιλόδοξο όνομα «ΑΘΗΝΑ», το οποίο στο όνομα της αρχαίας θεάς της σοφίας, επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς
κείμενα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο αν και ξεκίνησε η εφαρμογή του από προχθές πάγωσε και η υλοποίηση του μετατέθηκε για τον Απρίλιο του ερχόμενου έτους. Αυτό δεν ξέρουμε αν σημαίνει και την αναθεώρηση των βασικών αρχών του ή απλά έγινε για να εκτονωθούν αντιδράσεις που υπάρχουν από ιδρύματα που οδεύουν προς κλείσιμο, όπως είναι το ΤΕΙ της Λαμίας, βέβαια το ΤΕΙ Καβάλας δεν είναι στην ίδια μοίρα, και δεν έχει να φοβάται λουκέτο, αλλά μία «μετεξέλιξη» δεν είναι κάτι απίθανο.

Ο κυριότερος στόχος του προγράμματος είναι η συρρίκνωση του αριθμού τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε τέτοιο βαθμό που ίσως ορισμένα εξ αυτών να εξαφανιστούν δια της μεθόδου της «αναβαθμίσεως». Για παράδειγμα – λέμε τώρα – θα μπορούσε στην περίπτωση του ΤΕΙ Καβάλας να μείνουν τόσο λίγα τμήματα που δεν θα μπορούσε να είναι ένα αυτοτελές εκπαιδευτικό ίδρυμα… Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να προταθεί για παράδειγμα να συγχωνευτεί με το ΔΠΘ, το οποίο επίσης θα έχει αποδυναμωθεί και θα χρειάζεται ενίσχυση. Αν λοιπόν συμβεί αυτό θα μπορούσε το κτήριο του ΤΕΙ να φιλοξενήσει ένα τμήμα σχολής και δια του τρόπου αυτού να γίνει η «αναβάθμιση» σε ΑΕΙ. Αυτό θα μας το παρουσιάσουν μάλιστα και ως επιτυχία, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είχαμε ένα ίδρυμα με 10.000 φοιτητές και θα βρεθούμε με μια σχολή με 2.000 φοιτητές…. Απίθανο; Τίποτα δεν είναι απίθανο καθώς ήδη το αναγκαίο νομικό πλαίσιο υπάρχει για την συνένωση ΑΕΙ με ΤΕΙ. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει έτσι, αλλά καλού κακού ας έχουμε το νου μας.