Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΓΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟ: Το χιονοδρομικό κέντρο της Δράμας έβαλε στο «επενδυτικό στόχαστρο» ο πόντιος επιχειρηματίας


Γ.  Γερομάρκος: «Ο κ. Σαββίδης ενδιαφέρεται να επενδύσει»

 

 

Η επέκταση του Ιβάν Σαββίδη στην εγχώρια επενδυτική αγορά αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει ήδη πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα με την ενασχόληση του γύρω από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, με την αγορά της ομάδας της Θεσσαλονίκης, δημιούργησε ισχυρές προσδοκίες για εξάπλωση σε πλουτοπαραγωγικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Ι. Σαββίδης έχει τις επαφές και τις διασυνδέσεις να προσελκύσει στην Ελλάδα κεφάλαια εκ Ρωσίας, τα οποία μπορούν να προσφέρουν σημαντικές οικονομικές ανάσες, ενώ ο ίδιος, πέρα από την εμπλοκή με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχει προχωρήσει στην αγορά της ΣΕΚΑΠ (η εταιρία του Donskoy Tabak JSC συγκεντρώνει περίπου το 85% των μετοχών της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας Α.Ε.), στη μίσθωση για ένα χρόνο του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» (η εταιρεία «Black & White», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία, κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 €, την ανώτερη μεταξύ τριών υποψήφιων «μνηστήρων» (81.000 € της εταιρείας Aenaos και 51.000 € της Grecotel), ενώ ήταν υποψήφιος -χωρίς να προχωρήσει η υποψηφιότητά του στο σχετικό διαγωνισμό- για την ΕΥΑΘ.

Εκπροσωπώντας ρωσικό fund εταιρειών, οι επόμενες σκέψεις του αφορούν την είσοδό του στους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου, αλλά και του τουρισμού, με δύο μεγάλους άξονες στη Θεσσαλονίκη, που ακούνε στα ονόματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως και του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και σε άλλους δύο στη Β. Ελλάδα, αυτό της αγοράς μιας πολύ μεγάλης έκτασης-«φιλέτο» στη Σιθωνία και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Ιωάννη, αλλά και της επένδυσης στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού στη Δράμα.

 

Επίσκεψη στο Φαλακρό Δράμας

 

Ο Ιβάν Σαββίδης σκοπεύει να κάνει δυναμικό ξεκίνημα σε χιονοδρομικά κέντρα και πρώτο από όλα επισκέφθηκε αυτό του Φαλακρού Δράμας. Στα τέλη Μάρτη, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και άλλοι τρεις εκπρόσωποί του επιχειρηματία συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς, γνώρισαν την περιοχή, ενώ ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν. Το χιονοδρομικό κέντρο στον γειτονικό νομό ιδρύθηκε το 1980, με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας. Οι εκπρόσωποι του Ι. Σαββίδη ενημερώθηκαν για τον μεγάλο όγκο επισκεπτών που συγκέντρωνε τις προηγούμενες δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες, ενώ σε κάποιες περιόδους έμεινε κλειστό. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση στους ανθρώπους του Πόντιου επιχειρηματία ότι το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει προς εκμετάλλευση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως και για τον διαγωνισμό που πρόκειται να γίνει το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος που ηγείται ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται στη λίστα με τις 100 εταιρείες που είχαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη ρωσική αγορά τον τελευταίο χρόνο, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΚ & Μ, το οποίο έκρινε τις εταιρείες βάση των συναλλαγών τους, του κύκλου εργασιών και των εξαγορών που έκαναν.

 

Γ. Γερομάρκος: «Ο κ. Σαββίδης ενδιαφέρεται να επενδύσει»

 

Για τη φημολογούμενη εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη για επένδυση στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού μίλησε στο «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ, Γιώργος Γερομάρκος, ο οποίος τόνισε πως ο επιχειρηματίας δεν έχει κάνει ακόμη απτό το ενδιαφέρον του.

«Γενικά, ο κ. Σαββίδης ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Β. Ελλάδα. Είναι γνωστές οι κινήσεις του για τη ΣΕΚΑΠ, βιομηχανία που είναι στην Περιφέρεια μας. Το χιονοδρομικό του Φαλακρού είναι το μοναδικό στην ΠΑΜΘ και από τα πιο σύγχρονα στη χώρα μας βάσει αξιολόγησης. Μπορεί αν κάποιος επενδύσει σε αυτό, να γίνει ένα κέντρο με εξαιρετικά ενισχυμένη επισκεψιμότητα. Δεν έχω μέχρι τώρα έγκυρη πληροφόρηση. Έχω ενημερωθεί για ένα τέτοιο ενδιαφέρον, όμως δεν γνωρίζω αν είναι πραγματικό ή φιλολογικό. Επισήμως, δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με την Περιφέρεια, μια και το χιονοδρομικό του Φαλακρού έχει παραχωρηθεί στην ΠΑΜΘ προς εκμετάλλευση. Το ενδιαφέρον του μπορεί να γίνει πιο γνωστό από τη στιγμή που έχει σταλθεί προς έγκριση από την οικονομική επιτροπή οι όροι του διαγωνισμού για τη μίσθωση του χιονοδρομικού. Αν όντως ο κ. Σαββίδης ενδιαφέρεται, τότε θα φανεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Γίνονται προσπάθειες από μέρους της ΠΑΜΘ να αξιοποιήσουμε το χιονοδρομικό. Από την μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση, δεν έχει κλείσει ποτέ ξανά το Φαλακρό. Είπαμε πριν για μίσθωση, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών. Με ενδιαφέρον από έναν τέτοιο επιχειρηματία, μπορεί να μιλήσουμε για 2+2 χρόνια».

 

Δημήτρης Μπουντάς