Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εντυπωσιακή αύξηση Τούρκων τουριστών στην Καβάλα…


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και ιδιαίτερα την Κυριακή, η Καβάλα και πιο συγκεκριμένα η συνοικία της Παναγίας πλημμύρισε κυριολεκτικά από Τούρκους τουρίστες. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό ίσως και να ξεπέρασαν τα 2.000 άτομα!!! Νομίζουμε ότι ο αριθμός ίσως είναι και μικρός και στην πραγματικότητα να ήταν και μεγαλύτερος, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ικανός για να μπορούν να πανηγυρίζουν όσοι ήταν θιασώτες της πολιτικής παραχωρήσεων προς τους  νέο – οθωμανούς προκειμένου να κερδίσουμε σε τουριστικό επίπεδο. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι πραγματικά μετά την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στην πόλη μας. Μπουλούκια αμέτρητα ανεβαίνουν την Παναγία για να επισκεφτούν τους «δικούς» του τόπους, όπως μας είπαν: Το Ιμαρέτ, το σπίτι του Μεχμέτ Αλί και το Τζαμί της Μουσικής! Μερικοί ανηφορίζουν και μέχρι το κάστρο για την ωραία θέα που προσφέρει.

Μαθαίνουμε επίσης ότι πάρα πολλά τουριστικά πρακτορεία στην γείτονα Τουρκία, έχουν εντάξει την Καβάλα σχεδόν σε όλες τις εκδρομές τους στην Βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ των προορισμών υπάρχουν τρία σταθερά σημεία, η Κομοτηνή, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη. Η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους.

Τι αφήνουν;

Εκεί όπως που ευημερούν οι αριθμοί δεν ευημερούν κατ΄ ανάγκη και οι άνθρωποι. Μια πιο προσεκτική μελέτη των στοιχείων βοηθάει να διαπιστώσουμε ότι τα χρήματα που πέφτουν στην τοπική αγορά δεν είναι ανάλογα του πλήθους των τουριστών. Αν για παράδειγμα πάρουμε το μέσο όρο του ποσού που ξοδεύει ημερησίως ένας τουρίστας σε μια πόλη που επισκέπτεται αυτό είναι γύρω στα 100 ευρώ. Ύπνος, δυο φαγητά τουλάχιστον, καφέδες, αναψυκτικά και αναμνηστικά δώρα. Μην κουράζεστε να υπολογίζεται πόσα άφησαν οι Τούρκοι τουρίστες στην Καβάλα το περασμένο σαββατοκύριακο. Αν πάμε με την στατιστική, τότε πάνω κάτω θα πρέπει να ήταν 200.000 ευρώ ο τζίρος της αγοράς!!! Καθόλου άσχημα θα διαπιστώσουμε, σε περίοδο κρίσης!!! Αλλά, πολύ ωραίο για να είναι αληθινό!!!

Στην πραγματικότητα τα χρήματα δεν είναι ούτε το 5% της επίσημης στατιστικής και ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες, δεν κοιμούνται, δεν τρώνε στην Καβάλα, δεν αγοράσουν αναμνηστικά, ούτε καν νερό. Αν αγοράσουν κάτι, αυτό είναι κουραμπιέδες και για φαγητό κάθονται συνήθως, μόνο αυτοί που έχουν έρθει με Ι.Χ. αυτοκίνητα και όχι με λεωφορεία. Αν κάνουμε απολογισμό το τι μας αφήνουν αυτό είναι μάλλον τα σκουπίδια τους και τίποτα άλλο…