Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων -«Χαμηλές πτήσεις» στην επισκεψιμότητα


Ένα «διαμάντι» απαξιωμένο λόγω απουσίας προβολής





Με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων συμβαίνει το εξής παράδοξο, ενώ οι αρχαιολόγοι τον θεωρούν έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της Ελλάδος, πολύ περισσότερο της Βόρειας Ελλάδας, εν τούτοις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην λειτουργία του είναι πάρα πολλά και αυτό συνδυασμένο με την εξαιρετικά χαμηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζει, κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Φυσικά η χαμηλή επισκεψιμότητα δεν είναι αποκλειστικά τοπικό φαινόμενο αφού το συναντάμε σε όλη τη χώρα, αλλά εδώ η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού. Εξαίρεση σε αυτή την διαπίστωση δεν αποτελεί ούτε το νεοαποκτηθέν Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων – για το οποίο ασκήθηκαν τόσες πιέσεις να λειτουργήσει – αλλά ούτε και το παλαιότερο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στο οποίο σχεδόν δεν πατάει ψυχή.



Για να διαμορφώσετε μια εικόνα, ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί:

2003       41.702

2004       39.498

2005       43.717

2006       47.592

2007       51.664

2008       44.830

2009      45.359

2010       38.230



Για να έχετε μια τάξη μεγέθους να σημειώσουμε ότι στην Κνωσό της Κρήτης που είναι ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, μετά την Ακρόπολη, η κίνηση φέτος είναι αυξημένη και οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 2.000 – 3000 την ημέρα, από την έναρξη της τουριστικής σαιζόν και μετά. Όσους επισκέπτες έχουμε εμείς σε ένα θερινό μήνα, για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2010 στους Φιλίππους, είχαμε 2.600 επισκέπτες, στην Κνωσό καταγράφονται κατά τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όσον αφορά τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων η επισκεψιμότητα δεν φτάνει ούτε αυτή του αρχαιολογικού χώρου, για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2010 τον αρχαιολογικό χώρο των επισκέφτηκαν 2.900 άτομα ενώ το μουσείο μόνο 1.380 άτομα!!!



Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι ακόμη και το 2004 που η χώρα μας λόγω Ολυμπιακών Αγώνων είχε μεγάλη προβολή σε όλο τον κόσμο η επισκεψιμότητα μειώθηκε σε σχέση με το 2003. Από το 2005 και μετά υπάρχει μια σταδιακή αύξηση που φτάνει σε κορύφωση το 2007 και από εκεί και μετά με την εκδήλωση της κρίσης αρχίζει η σταδιακή πτώση για να φτάσουμε το 2010 σε επίπεδα αντίστοιχα του 2003!!!



Μιλώντας για το θέμα με την προϊσταμένη της Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Κατερίνα Νικολαϊδου δεν μπόρεσε να το αποδώσει σε συγκεκριμένα αίτια την χαμηλή επισκεψιμότητα ωστόσο σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η προβολή που υπάρχει και όσο για την επιδείνωση των στοιχείων τα απέδωσε στην κακή οικονομική συγκυρία.



Πλήθος προβλημάτων



Ωστόσο αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν τα μοναδικά δυσάρεστα δεδομένα για τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Δίπλα στην χαμηλή επισκεψιμότητα θα πρέπει να προσθέσουμε και μια σειρά άλλα προβλήματα, τα οποία φέτος διογκώθηκαν. Για παράδειγμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα του χώρου, όσον αφορά κύρια τα χόρτα που φτάνουν σε ύψος ικανό να κρύψουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα με αφορμή την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαιου έγινε μια «επιστράτευση» όλου του προσωπικού του αρχαιολογικού χώρου και υπαλλήλων του Δήμου Καβάλας για να γίνει καθαρισμός. Αλλά ο επόμενος καθαρισμός κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει!!! Επιπλέον ο αρχαιολογικός χώρος δεν διαθέτει ανέσεις για την κίνηση των τουριστών και ειδικά των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ. Υπήρχε παλαιότερα μια ράμπα, που έλυνε μερικώς το πρόβλημα, η οποία έχει χαλάσει και δεν λειτουργεί. Στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχου τουαλέτες με συνέπεια αν κάποιος τις χρειάζεται να πρέπει να τρέξει στον περιβάλλον χώρο, εκεί που είναι το Καφέ. Ωστόσο για να προμηθευτεί χαρτί και σαπούνι από τον αυτόματο πωλητή πρέπει να έχει το σχετικό αντίτιμο, αλλιώς…



Επιπλέον, εντός του Αρχαιολογικού Χώρου απουσιάζουν τα σημεία ενημέρωσης των επισκεπτών. Πριν από μερικά χρόνια είχαν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης τα οποία σήμερα λειτουργούν… ως καλάθια για τα απορρίμματα. Όπως μας δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορίας κ. Κατερίνα Νικολαϊδου «για να γίνει η εγκατάσταση αυτών των info kiosk είχε δημιουργηθεί η σχετική υποδομή και η προμήθεια έγινε από τον ΟΠΕΠ, οπότε στον Νομό Καβάλας τοποθετήθηκαν σε 5 σημεία. Ωστόσο η εμφάνιση αυτών των κουτιών και η κατασκευή τους δεν ήταν η κατάλληλη, αφενός δεν παρέπεμπε στο τι ήταν αφού δεν υπήρχε μια πρόσθετη κατασκευή και επιπλέον αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλα θωρακισμένα  για να αντέξουν στις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργήσουν ένα χρόνο και μετά να χαλάσουν». Σε όλα τα παραπάνω να σημειώσουμε ότι οι αρχαιολογικοί οδηγοί που υπάρχουν είναι μόνο σε τρείς ξένες γλώσσες ενώ απουσιάζουν παντελώς οι ανατολικές χώρες, για παράδειγμα Βουλγάρικα ή Ρώσικα.



Τα κενά στο προσωπικό



Σε όλα τα παραπάνω τώρα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό. Γι’ αυτό από αύριο που ξεκινάει το θερινό ωράριο 8.30 το πρωί με 8.00 το βράδυ θα πρέπει κάποιες ώρες και ίσως κάποιες μέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων να είναι κλειστό!!! Επιπλέον ενώ άλλες χρονιές το θερινό ωράριο ξεκινούσε από την 1η Απριλίου φέτος μετατέθηκε δύο μήνες μετά. Η κατάσταση με τις ελλείψεις στο προσωπικό δημιουργούν ασφυξία στο προσωπικό, αφού πολλές φορές ξεπερνούν το ωράριο εργασίας ή κάνουν και βάρδιες νυχτοφυλάκων επειδή δεν υπάρχει ικανός αριθμός. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση ατόμου που εκτελεί 5 – 6 νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα λόγω των κενών που υπάρχου στον προσωπικό. «Φέτος άργησαν να έρθουν οι εγκρίσεις για το προσωπικό και ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να τακτοποιηθεί το θέμα» σημειώνει η κ. Νικολαϊδου για να προσθέσει «ότι φέτος θα είναι και λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον ενώ κάποια κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από τις μετατάξεις που έγιναν από τον ΟΣΕ αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο λόγος είναι ότι τα 9 άτομα που ήρθαν με μετάταξη από τον ΟΣΕ στην υπηρεσία μας κατοικούν στην Δράμα, οπότε επέλεξαν όλοι να υπηρετήσουν στον Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, το οποίο όμως δεν χρειάζεται τόσα άτομα. Με τα πολλά πείσθηκαν 2 να έρθουν να κάνουν υπηρεσία στον αρχαιολογικό χώρο, εκ περιτροπής. Όσο για τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει η υπόσχεση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να δοθεί το ποσό των 10.000 ευρώ τις επόμενες ημέρες για να καλυφθεί το κόστος ενός ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού».



Όλα αυτά τα προβλήματα και η ταχύτητα επίλυσης τους συνδέονται άμεσα με την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, καθώς όπως διαπίστωσε η κ. Νικολαϊδου, το Υπουργείου Πολιτισμού δίνει πάντα προτεραιότητα στους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αυτό μεταφράζεται και σε αυξημένα έσοδα που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτές της Κνωσού, μεταφράζονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.



Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων λόγω… μικρής επισκεψιμότητας! Αυτό είναι είδηση που μας αφορά άμεσα, καθώς αν συνεχιστούν οι χαμηλές επιδόσεις που προαναφέραμε κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα κλείσουν λόγω απουσίας προσωπικού ένεκα Μνημονίου. Όπως προαναφέραμε από αύριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων θα λειτουργεί part time!!! Και αν δεν αλλάξει κάτι μπορεί και να κλείσει τελείως μέσα στην λογική περικοπών του μνημονίου!!! Μετά δεν θα μας φανεί καθόλου παράξενο αν πάρει σειρά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας!!! Ντροπή; Ναι ντροπή για όλους μας καθώς οι καβαλιώτες που επισκέπτονται τους δικούς μας αρχαιολογικούς χώρους είναι ελάχιστοι!!!