Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Χριστούπολις: Χριστώνυμος ομολογία


Από την Τρίτη 30 Αυγούστου στην Δημοτική Καπναποθήκη

Έκθεση – παρουσίαση έργων αγιογράφων του Ν. Καβάλας


Την προσεχή Τρίτη ξεκινάει από την εφημερίδα «Χ» ένας κύκλος εκδηλώσεων και παρεμβάσεων που περιστρέφονται γύρω από το γενικό τίτλο «Χριστούπολις: Χριστώνυμος ομολογία». Η πρώτη εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει έργα αγιογράφων από διάφορα σημεία του Ν. Καβάλας, κύρια από την πόλη, τον Δήμο Παγγαίου και το Δήμο Θάσου, θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας και θα έχει διάρκεια μέχρι την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.


Την Τρίτη το βράδυ, 30 Αυγούστου, στις 8.30, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και θα πραγματοποιηθεί ομιλία του γέροντα Πατάπιου από τα Καυσοκαλίβια του Αγ. Όρους, με θέμα «Εικόνες: Ανταύγειες της αιωνιότητας». Μιλώντας για το θέμα που θα αναπτύξει ο γέροντας Πατάπιος σημειώνει ότι «Χωρίς να στερούν από το θεατή – πιστό τη χαρά των αισθήσεων, που πάντα παράγει  μια μεγάλη τέχνη όπως η ορθόδοξη εκκλησιαστική  ζωγραφική, οι εικόνες  κατορθώνουν να γίνονται πύλες εισόδου στο «μυστήριον ξένων και παραδόξων»».

Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ο Δήμος Παγγαίου και τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Γραφείο Τελετών «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ» και ο ΥΔΡΩ, Συνεταιρισμός Υδραυλικών Καβάλας.


Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκδηλώσεις που εγκαινιάζονται με την έκθεση αγιογραφικής τέχνης και την ομιλία του γέροντα Πατάπιου φέρουν τον γενικό τίτλο «Χριστούπολις: Χριστώνυμος ομολογία» γιατί σήμερα μέσα από τις προκλήσεις των καιρών καλούμαστε να ανακαλύψουμε εκ νέου την πίστη μας, αλλά και την ιστορία μας για να μπορέσουμε να «διαχειριστούμε» τα ήδη δρομολογημένα γεγονότα. Στο βιβλίο του «Χριστουπόλεως αναστήλωση» ο γιατρός και συγγραφέας Κώστας Βαρδάκας σημειώνει για την πόλη της Νεάπολης, ότι στα χρόνια που είχαν φουντώσει οι αιρέσεις, επί Βυζαντίου, και συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της εικονομαχίας οι κάτοικοι της επέλεξαν το όνομα «ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ» και να γιατί: «με την Χριστώνυμον ονομασία της (σ.σ. η πόλη) αντιδρά στην εικονομαχία, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά βίαιος εξανατολισμός της ελληνοχριστιανικής παράδοσης και ταυτόχρονα αντιστέκεται στις βουλγαρικές επιδρομές παραμένοντας σταθερή στα χέρια της αυτοκρατορίας σαν ένα υπολογίσιμο στρατηγικό σημείο».  Όλα αυτά συμβαίνουν περίπου τον 8ο αιώνα, ωστόσο αν απαλλάξουμε τα γεγονότα του σήμερα από τα περιττά στοιχεία ίσως να βρούμε αρκετές ομοιότητες!!!