Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εικόνες: Ανταύγειες στην αιωνιότητα


Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα καβαλιωτών αγιογράφων με τον τίτλο «Χριστούπολις: Χριστώνυμος ομολογία»!



Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το βράδυ, στο κτήριο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργάνωσε η εφημερίδα «Χ» με την συμμετοχή καβαλιωτών αγιογράφων, την παρέμβαση του ερευνητή συγγραφέα Κώστα Βαρδάκα σχετικά με την ονομασία της Χριστούπολις
και την ομιλία του γέροντα Πατάπιου από τα Καυσοκαλύβια του Αγ. Όρους με τον τίτλο «Εικόνες: Ανταύγειες της αιωνιότητας». Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του σεβασμιότατου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου που αφενός συνόψισε τα λεχθέντα γύρω από την τέχνης της αγιογραφίας και το ρόλο της στην λατρευτική λειτουργία της εκκλησίας. Αναφέρθηκε δε ο κ. Προκόπιος στην διαχρονικά του ονόματος της Χριστούπολις και  επιβράβευσε τους συντελεστές της διοργάνωσης για την προσπάθειά τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική παρουσία που έχουν οι δημιουργοί της Καβάλας στην αγιογραφική τέχνη, στην συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς που επιβράβευσε την προσπάθεια που στόχο έχει τον συγκερασμό ιστορίας και πολιτισμού που όπως είπε αποτελεί ένα βήμα συμβολής στην προαγωγή μιας πιο ουσιαστικής πολιτιστικής δράσης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Γρηγόρης Τιμοσίδης.

Το  υπέρ πάν όνομα
Μιλώντας ο κ. Βαρδάκας αναφέρθηκε στην ιστορική και θεολογική διάσταση του ονόματος της Χριστούπολις και πως αυτό εμφανίστηκε ως άμυνα της πόλης απέναντι στις αιρέσεις – κύρια την εικονομαχία – που για δύο αιώνες περίπου ταλαιπώρησε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κύρια τις ανατολικές επαρχίες. Με αναφορές στον Απόστολο Παύλο και την επιστολή του προς τους Φιλιππισίους, «Υπέρ πάν όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Προς Φιλιππισίους» σε κείμενα του Αγ. Μάξιμου του Ομολογητή αλλά και σε ιστορικά ντοκουμέντα που φωτίζουν την ιστορική περίοδο της Χριστουπόλεως, προσέγγισε το θέμα της χριστωνύμου ονομασίας η οποία τελικά ήταν και ομολογία πίστης. Η παρέμβαση αυτή που συνέδεε το ιστορικό παρελθόν της πόλης με την τέχνη των εικόνων ήταν και μια εξαιρετική γέφυρα για να περάσει η εκδήλωση στον κυρίος ομιλητή που ήταν ο γέροντας Πατάπιος, ο οποίος μίλησε για την τέχνη της αγιογραφίας και το ρόλο των εικόνων. Όπως τόνισε ο αγιορίτης μοναχός η αγιογραφία δεν είναι απλά μια τέχνη, αλλά μια λατρευτική διαδικασία που μέσα από συμβολισμούς δίνει ακόμη και στους αγράμματους τα κύρια στοιχεία του χριστιανικού δόγματος. Μάλιστα παρουσιάζοντας τα επί μέρους στοιχεία των εικόνων της γέννησης του Χριστού, έδωσε με τον γλαφυρό του λόγο μια πολυεπίπεδη ανάγνωση, ερμηνεύοντας τους συμβολισμούς της.

Κλείνοντας, το λόγο έλαβε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Φ.Ν.Θ κ. Προκόπιος ο οποίος αφού επιβράβευσε τον ομιλητή για την άρτια παρουσίαση του θέματος αναφέρθηκε στην σύγχρονη χρήση των εικόνων στα σπίτια των πιστών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Χριστουπόλεως συγχαίροντας τον κ. Βαρδάκα για την άρτια τεκμηρίωση, θεολογική και ιστορική, του εγχειρήματος.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι αγιογράφοι Βαριάς Δημήτρης, Ευθυμιάδης Ευθύμης, Σαμοθράκη – Τατσίδου Χρυσούλα, Γαμβρέλης Χαράλαμπος, Σιμητσάκος Θέμης. Συνδιοργανωτές, πέρα από την εφημερίδα «Χ» είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Καβάλας, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ο Δήμος Παγγαίου, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ενώ χορηγοί, το Γραφείο Τελετών ΑΓΓΕΛΟΣ, και ΥΔΡΩ Συνεταιρισμός Υδραυλικών Καβάλας.