Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Το παραμεθόριο εμπόριο


Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών επιλέγουν να κάνουν τα καθημερινά του ψώνια, τρόφιμα, χαρτικά, βενζίνες, ρούχα κ.λ.π. από τα καταστήματα της Βουλγαρίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές βρίσκονται στο 50% των αντίστοιχων ελληνικών. Οι τιμές
αυτές δεν αφορούν κατ’ ανάγκη προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και αγνώστου προέλευσης, απεναντίας μιλάμε για τα ίδια προϊόντα που βρίσκουμε και στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ. Λόγω όμως του γεγονότος ότι οι μισθοί στην Βουλγαρία και γενικά το οικονομικό επίπεδο  είναι πολύ πιο χαμηλό οι τιμές διαμορφώνονται και αυτές πολύ πιο χαμηλά. Αυτή η διαφορά κάνει ελκυστική την αγορά της γείτονος χώρας και καθώς δεν υπάρχουν πλέον και οι τελωνιακοί περιορισμοί τα νοικοκυριά καλύπτουν από εκεί τις ανάγκες τους.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα τρόφιμα και τα ρούχα. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι πολλά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με βουλγάρικες πινακίδες ανήκουν σε Έλληνες που με τον τρόπο αυτό γλυτώνουν τους υψηλούς φόρους και τις επιβαρύνσεις που έχει το αυτοκίνητο στην Ελλάδα.


Οι «Βούλγαροι» χτίζουν την Θάσο

Αλλά και πάλι τα πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Μαθαίνουμε ότι για παράδειγμα στην Θάσο δραστηριοποιούνται βουλγάρικες εργολαβικές εταιρίες, οι οποίες ανήκουν όμως σε Έλληνες που έχουν την έδρα τους στην γείτονα χώρα και οι οποίες χτίζουν σπίτια με τιμές Βουλγαρίας. Αυτό το καταφέρνουν, αφενός επειδή φέρνουν τα υλικά από την Βουλγαρία, με βουλγάρικες μεταφορικές εταιρίες - οι οποίες επίσης ανήκουν σε έλληνες – και αφετέρου φέρνοντας Βούλγαρους εργάτες – αυτοί είναι οι μόνοι αληθινοί Βούλγαροι της υπόθεσης – οι οποίοι βέβαια πληρώνονται με μισθούς Βουλγαρίας και είναι ασφαλισμένοι στον βουλγάρικο ασφαλιστικό φορέα! Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ χάνει ένα σημαντικό ποσό ασφαλιστικών εισφορών αφού πληρώνονται τα ελάχιστα που προβλέπονται από το νόμο!!!

Με αυτό τον τρόπο χτίζονται δεκάδες οικοδομές που δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην τοπική οικονομία, αφού ενδεχομένως και τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι εργάτες να έρχονται και αυτά από την Βουλγαρία.