Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο λύκος που ντύθηκε αρνάκι


Επίσκεψη Αλί Μπαμπατζάμ στην Καβάλα

Αμήχανο και σε πολύ οικογενειακό το κλίμα της επίσκεψης για να μας πείσει για τις φιλικές του διαθέσεις!!!

Οι πολλές τυμπανοκρουσίες, οι προκλητικές δηλώσεις – περί ανάδειξης της Οθωμανικής κληρονομιάς της Καβάλας – και οι συμβολισμοί – όπως το ναμάζι στο μνημείο της Παλιάς Μουσικής – απουσίαζαν από την χθεσινή, σύντομη τελικά, επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας και
αντιπροέδρου της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν στην Καβάλα. Συνοδευόμενος ο τούρκος παράγοντας από τη σύζυγό του και συγγενικά του πρόσωπα έφθασε το μεσημέρι στην Καβάλα – με τουλάχιστον τρείς ώρες καθυστέρηση-, τρίτο σταθμό της ιδιωτικής επίσκεψης του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο τούρκος υπουργός ήταν ιδιαίτερος φιλικός, καλοδιάθετος και στις σύντομες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι επισκέπτεται την Καβάλα για πρώτη φορά στο πλαίσιο των διακοπών που κάνει με την οικογένειά του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μπαϊράμ.

Ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε μέχρι εκείνη τη στιγμή και τόνισε πως οι επισκέψεις του θα συνεχιστούν και σε άλλες βαλκανικές περιοχές. Ο επόμενος σταθμός του ήταν η Θεσσαλονίκη όπου διανυχτέρευσε χθες το βράδυ, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια και ειδικότερα στην περιοχή της Οχρίδας.

Στις λίγες ώρες της παραμονής του στην Καβάλα ο κ. Μπαμπατζάν, συνοδευόμενος από την οικογένεια του και την πολυπληθή ακολουθία του ξεναγήθηκε στα τρία σημεία σταθμός κάθε τούρκου επισκέπτη στην πόλη μας. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο σπίτι του Μωχάμεντ Άλη, η δεύτερη στο μνημείο της Παλιάς Μουσικής και η Τρίτη στο Ιμαρέτ. Το σύνολο της ξενάγησης έγινε από τον πρόεδρο του Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλη Μιχάλη Λυχούνα, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Μπαμπατζάν στην είσοδο του σπιτιού του Μωχάμεντ Άλη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με παρέμβαση του εκπροσώπου του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνής δεν επετράπη η είσοδος των δημοσιογράφων στην επίσκεψη στο σπίτι του Μωχάμεντ Άλη και στο Ιμαρέτ, απεναντίας δεν υπήρξε κανένας περιορισμός στην επίσκεψη στο μνημείο της Παλιάς Μουσικής, προφανώς για να μην υπάρξει η παραμικρή υποψία ότι προσευχήθηκε. Σε γενικές γραμμές η επίσκεψη Μπαμπατζάν ήταν κόσμια και προσεκτική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από μόνη της η παρουσία του στα τρία σημεία που προαναφέραμε δεν έχουν την ξεχωριστή τους σημασία.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Μπαμπατζάν επισκέφθηκε πομακικά χωριά της Ξάνθης όπου συναντήθηκε με μουσουλμάνους της περιοχής. Το μεσημέρι παρακάθησαι σε εορταστικό γεύμα στον Εχίνο.