Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Ο πολύτροπος Οδυσσέας…

 Η ελληνική σκέψη αλλά και το ελληνικό δαιμόνιο στα καλύτερά τους. Βιώνουμε την οικονομική κρίση  και…θαυμάζουμε το θαυμαστό κόσμο των αλλεπάλληλων εισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης. Μέχρι πού θα φτάσει η όλη ιστορία δεν γνωρίζουμε. Η εξαθλίωση των μικρομεσαίων κοινωνικά και οικονομικά τάξεων συνεχίζεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς ,που ούτε προλαβαίνουμε να την κρίνουμε πολιτικά ή κοινωνικά ή ακόμη και ηθικά. Μάλλον ηθικά μπορούμε να τις κρίνουμε αφού ο ήρωας…Οδυσσέας βρίσκει καθημερινά τρόπους να επιβάλλει επαχθή οικονομικά μέτρα και να εισβάλλει….στις τσέπες των άγρια φορολογουμένων μικρομεσαίων Ελλήνων. Ο Όμηρος επιστρέφει στη ζωή μας με
τρόπο που μέχρι πριν δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ο ομηρικός ήρωας Οδυσσέας έχει μεταλλαχτεί σ΄ένα δαιμόνιο και πολύτροπο οικονομικό διαχειριστή και η δουλειά του σήμερα είναι να βρίσκει τρόπους να ισοπεδώνει οικονομικά και ηθικά κάθε αδύναμο , ανίσχυρο και ανυπεράσπιστο πολίτη. Η πονηριά λοιπόν αλλά και ο μανδύας «κάνουμε ό,τι μπορούμε» διαβεβαιώνουν τους τοκογλύφους κλεφταράδες της τρόικα ό,τι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να…σώσει την Ελλάδα όχι με διαρθρωτικές αλλαγές, με αναδιανομή του εθνικού πλούτου, με λιγότερο κράτος, με κατάργηση οργανισμών ταμπέλας, με λιγότερο σπάταλο κράτος,  με δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με την τήρηση εθνικού προγράμματος οικονομικών αλλαγών, αλλά με μέτρα άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα, με άδικη επιβολή οικονομικών βαρών στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες και ιδιαίτερα σ΄αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα [μισθωτοί-συνταξιούχοι].

Σε ό,τι  αφορά τα εισπρακτικά μέτρα ο…παμπόνηρος Οδυσσέας μηχανεύεται πολλούς και ποικίλους τρόπους [εξ ου και πολυμήχανος]. ΄Εχουν τέτοια ποικιλία οι περικοπές μισθών και συντάξεων που πραγματικά δεν περιμέναμε ότι το μακρύ χέρι του κράτους θα ήταν τόσο…ευέλικτο στη σύλληψη και εκτέλεση αυτών των μέτρων. Η εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων σε βάρος των ανυπεράσπιστων πολιτών χαρακτηρίζεται από φαντασία, απλότητα, τρομολαγνεία, μονοδρόμηση, πολυμορφία   και το σπουδαιότερο έχει πάντα το στοιχείο του άμεσου ταμειακού αποτελέσματος.

Έτσι λοιπόν έχουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πολλών ειδών αλλά πάντα της ίδιας ταμειακής ταχύτητας. Μείωση λόγω ΛΑΦΚΑ, ειδική εισφορά, εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ, περικοπή για εισοδήματα πάνω από 1200 ευρώ, ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του….2010!!! θα περίμενε κανείς ακούγοντας και τη γνώμη κάθε περισπούδαστου οικονομολόγου ότι η μείωση εισοδήματος θα έχει και την αντίστοιχη μείωση φόρου. Ο πολύτροπος όμως Οδυσσέας του Υπουργείου Οικονομικών σκέφτηκε και αυτή την περίπτωση. Συνεπής στο δόγμα «καμία απόφαση υπέρ του λαού»!!αφού λοιπόν τα εισοδήματα μειώνονται, μείωσαν [οι αθεόφοβοι] και το αφορολόγητο ποσό στα 5000 € από 12000 € έτσι ώστε να εισπραχθούν και οι  περικοπές αλλά και οι φόροι!!!!! η…πονηριά όμως του…Οδυσσέα δεν σταματά εδώ και μακάρι να σταματούσε. Οι όποιες ποσοστόσεις των περικοπών δεν υπολογίζονται στα καθαρά εισοδήματα των πολιτών, αλλά στις ακαθάριστες αποδοχές! έτσι λοιπόν ένας μισθωτός-συνταξιούχος με μικτές αποδοχές 1600 ευρώ/μήνα βλέπει τις αποδοχές του να μειώνονται σε ποσοστό που υπολογίζεται συνεχώς [ναι συνεχώς!!!!!] στο ποσό των 1600 ευρώ!!! θα υπολογίζεται συνεχώς από τον πολύτροπο..Οδυσσέα ότι είναι ο  «προνομιούχος» των…1600€!!!!!! ακόμη και αν οι καθαρές του αποδοχές πέσουν πολύ κάτω και από το χιλιάρικο!!!!!!αν υπολογίσουμε λοιπόν ότι στις ακαθάριστες αποδοχές περιλαμβάνονται και οι φόροι και οι περικοπές  αβίαστα συμπεραίνουμε ότι η όποια περικοπή  πραγματοποιείται και υπολογίζεται επί των περικοπών και επί των φόρων που ήδη έχει καταβάλει ο δυστυχής φορολογούμενος μισθωτός-συνταξιούχος!!!! η προηγούμενη επισήμανση γίνεται πιο οφθαλμοφανής στην έκτακτη ειδική εισφορά επί των εισοδημάτων του 2010. Αντί δηλ. να έχουμε υπολογισμό του ποσοστού έκτακτης εισφοράς στον κωδικό «ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ» έχουμε υπολογισμό εισφοράς στο «ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ» [βάλτε όσα θαυμαστικά θέλετε]. Έχουμε δηλαδή φορολογία επί του φόρου που έχει ήδη καταβληθεί ή αν προτιμάτε είσπραξη από το κράτος φόρου για… εισοδήματα που όχι μόνο δεν τα εισέπραξε ο πολίτης αλλά απεναντίας τα πλήρωσε ή του παρακρατήθηκαν!! εδώ δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να αντιληφτεί ότι η έκτακτη εισφορά πάσχει από συνταγματική ανακολουθία αφού κατά το Σύνταγμα άρθρο 4 παρ. 5 «…οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τι δυνάμεις τους…». Αυτό το προηγούμενο είναι ικανό να καταδικάσει την απόφαση της Κυβέρνησης που έσπευσε να φορολογήσει τους Έλληνες φορολογούμενους για εισοδήματα που ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ αλλά που ήδη τα έχουν ΠΛΗΡΩΣΕΙ!!!

Σε ότι αφορά το συμβολισμό της συμμετοχής των πολιτικών στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα δεν έχουμε ως τώρα παράδειγμα που να παραπέμπει και στη μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Κι αν ακόμη κάποια φωνή βουλευτή μιλάει για περικοπές αμοιβών και προνομίων πνίγεται στις φωνές άλλων που τονίζουν με…ιερή αγανάκτηση ότι η βουλευτική αποζημίωση μόλις και επαρκεί στις ανάγκες του βουλευτικού έργου. Η ταπεινή μας στήλη είχε προτείνει η αμοιβή του κάθε βουλευτή να είναι κάθετα προσαρμοσμένη στην περιουσιακή του και οικονομική  του κατάσταση.

Είμαστε «ευτυχείς» που η πρότασή μας εφαρμόστηκε αρνητικά  και μάλιστα με δόση  αχαλίνωτης ειρωνείας. Πήραμε την απάντηση. Ευχαριστούμε τον κ. Αντιπρόεδρο. Σε μια προσπάθεια «συμβολισμού» ο κ. Θ. Πάγκαλος, ιδιοκτήτης 58 ακινήτων, δήλωσε ότι και αυτός όπως ο λαός «δυσκολεύεται» να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις καταβολής του φόρου ΔΕΗ-ΕΤΑΚ, θα προχωρήσει στην εκποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του! άλλωστε ο κ. Πάγκαλος έχει και μια προϊστορία έκφρασης πολιτικής δεοντολογίας. Από το «γίγαντα με πήλινα πόδια» [όταν αναφερόταν για τη Γερμανία] μέχρι «τα ρετάλια της Αριστεράς» [όταν αναφερόταν για το Συνασπισμό] έχει αφήσει ήδη «παρακαταθήκες» στους πολιτικούς των επόμενων γενεών…

Βασίλης Ανδρονίδης