Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Και οι ενστάσεις πάνε σύννεφο


Όταν ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας θα περάσει μέσα από τις ΜΚΟ, είχαμε εκφράσει από τη στήλη αυτή πάρα πολλές ενστάσεις. Τόσες πολλές και τόσο έντονες που ως αποτέλεσμα είχαμε να δυσαρεστήσουμε αγαπητούς συμπολίτες μας
που δραστηριοποιούνται στις ΜΚΟ που επιλέχθηκαν, επειδή θεώρησαν ότι η κριτική ήταν πολεμική. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά και τις προχθεσινές εξελίξεις έχουν αρχίσει και οι ίδιοι να αναθεωρούν τα όσα μας καταλόγισαν.



Τι είχαμε πει όμως τότε; Ούτε λίγο είχαμε επισημάνει ότι χρησιμοποιούν τις ΜΚΟ για να δημιουργήσουν μια στρατιά εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και όχι μόνο αυτά, αλλά φορείς που έχουν δομή ενός απλού σωματείου, αναλαμβάνουν ένα βαρύ έργο, χωρίς να διαθέτουν ούτε τεχνογνωσία αλλά ούτε και ικανά και έμπειρα στελέχη να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό έργο που είναι η διαδικασία της συλλογής, της επεξεργασίας των αιτήσεων καθώς και της οικονομικής διαχείρισης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Γράφαμε λοιπόν τότε ότι είναι παρά πολύ εύκολο τα στελέχη των  ΜΚΟ να πάνε να κάνουν ένα καλό και να βρεθούν μέχρι και κατηγορούμενα για λάθη από αβλεψίες ή απειρία. Βέβαια ο αντίλογος είναι ότι αυτό το βαρύ φορτίο των ΜΚΟ ανέλαβε να το αλαφρύνει λίγο η Αναπτυξιακή Εταιρία Καβάλας με την δήθεν τεχνοκρατική γνώση που κατέχει. Γράφουμε δήθεν γιατί αυτό προκύπτει εκ του αποτελέσματος.



Χθες πήραμε μια πρώτη γεύση για το τι σημαίνει να έχεις αρκετές χιλιάδες ανέργους να ξεροσταλιάζουν για μια πεντάμηνη σύμβαση εργασίας και αφού πέρασαν πολλές εβδομάδες που δεν έβγαιναν τα αποτελέσματα λόγω ανεπάρκειας του «συστήματος», φτάσαμε στις αναρτήσεις των πινάκων για να διαπιστώσουν ότι έμειναν απ’ έξω, επειδή δεν περάστηκαν όλα τα δικαιολογητικά τους ή περάστηκαν άλλα αντί άλλων. Προχειρότητες και ερασιτεχνισμοί τους χειρίστους είδους, για τους οποίους ο διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Μιχάλης Σκορδάς όφειλε να γνωρίζει και να ενημερώσει εξ αρχής ότι δεν μπορούσε να φέρει σε εις πέρας αυτό το έργο. Έτσι από χθες οι ενστάσεις όσων έμειναν απ’ έξω πέφτουν σαν την βροχή.