Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το συμβολικό κεφάλαιο και η αξία του


Πίσω ακόμη και από το πιο απλοϊκό παραμύθι, υπάρχει μια αλήθεια, κι αυτό συμβαίνει γιατί για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι, μην έχοντας την γνώση να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, επέλεγαν τα σύμβολα. Αυτό έφτασε μέχρι της ημέρες μας, όπου αναπτύχθηκε και ένας ολόκληρος κλάδος στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας, η σημειωτική. Ουσιαστικά είναι η τέχνη να ανταλλάσσεις σημασίες και νοήματα με σύμβολα. Αυτό είναι και η μεγάλη σημασία που έχουν τα σύμβολα, ακόμη και ο πλέον αδαής, μπορεί να αντιληφθεί ή να υποψιαστεί τουλάχιστον, το νόημα που εκφράζεται μέσα από ένα σύμβολο.



Τα σημειώνουμε τα παραπάνω με αφορμή διάφορες κριτικές απόψεις που ακούγονται εναντίον του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή για το γεγονός ότι υιοθέτησε την πρότασή μας, να μετονομαστεί το λιμάνι της Καβάλας σε Λιμάνι του Αποστόλου Παύλου. Μια κίνηση που, όπως πολύ σωστά επισήμανε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Σιμιτσής, δεν έχει μόνο τουριστική διάσταση αλλά κάτι ευρύτερο. Και νομίζουμε ότι εκεί βρίσκεται και η ουσία. Σαφώς και ο Απόστολος Παύλος είναι ένα πανχριστιανικό σύμβολο, είναι ο Απόστολος των Εθνών και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες, είναι αναγνωρίσιμος σε Ανατολή και Δύση, ήδη χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν στους Φιλίππους, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Ιορδάνης της Ευρώπης.



Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, η ονοματοδοσία του λιμανιού είναι μια καλή αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για το συμβολικό κεφάλαιο τόσο της πόλης, μια πόλης με τρία ονόματα (Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα), όσο και της ευρύτερης περιοχής των Φιλίππων και του Παγγαίου. Είναι ένα τεράστιο χρυσοφόρο κοίτασμα το οποίο έμεινε θαμμένο κάτω από την σκόνη του χρόνου.
Παράλληλα είναι και μια ομολογία πίστης, μέσα από την οποία αναδεικνύεται και το χριστιανικό παρελθόν της περιοχής.



Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η δημοτική αρχή Καβάλας αποφάσισε να προσεγγίζει το μέλλον της περιοχής από μια διαφορετική, καινοτόμα ματιά, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον δήμο μας σε μια νέα εποχή. Πλέον το καινούργιο που έρχεται δεν θα μετριέται με δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες, αλλά από την ανάδειξη του άυλου κεφαλαίου το οποίο δημιουργεί μια σημαντική υπεραξία.



Όσο για τους διαφωνούντες, ή καλύτερα τους σκεπτικιστές, θα είναι καλύτερο και πιο εποικοδομητικό να προσεγγίζουν τα θέματα όχι με αναλυτικά εργαλεία της σκέψης της εποχής που φεύγει αλλά αυτής που έρχεται.



Υ.Γ. Πριν από δέκα χρόνια, μέλη της Περιφερειακής Ένωσης του Μιχάλη Χαραλαμπίδη είχαν διατυπώσει την πρόταση να ονομαστεί το λιμάνι της Καβάλας Θεόφιλος Γεωργιάδης, ένα όνομα που συμβολίζει τον κοινό αγώνα Ελλήνων, Κυπρίων και Κούρδων ενάντια στον τουρκικό ολοκληρωτισμό. Η πρόταση αυτή αν και διαθέτει στρατηγικό βάθος, ποτέ δεν έγινε αντικείμενο συζήτησης στην κοινωνία της Καβάλας για να αξιοποιηθεί με τρόπο ικανό να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μια άλλης πολιτικής – οικονομικής δράσης. Την καταγράφουμε ωστόσο για την ιστορία και ίσως να γίνει αφορμή για μια άλλη μελλοντική συζήτηση, ίσως για την χάραξη μια ναυτιλιακής γραμμής Καβάλας, Λεμεσού, Αλεξανδρέττας.