Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πράκτορες με ράσα και παιχνίδια κατασκοπείας στο Άγιο Όρος και στην Καβάλα



Παιχνίδια κατασκοπείας με επίκεντρο το Άγιο Όρος ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και όπως φαίνεται η μυστική υπηρεσία της κομμουνιστικής Βουλγαρίας τις δεκαετίες του ‘ 70 και του ‘80 είχε βάλει στο μάτι την κληρονομιά των μοναστηριών του Αγίου Όρους που προστάτευαν οι μοναχοί. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων»  την εποχή εκείνη πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση «Ακρόπολη» - ονομάστηκε έτσι από τη βουλγαρική Μονή Ζωγράφου-, με τον πράκτορα


Κοβάτσεφ, που είναι ο νυν μητροπολίτης Βάρνας Κύριλλος, να βρίσκεται στον Άθω έχοντας ως αποστολή να βάλει στο χέρι σπάνια βιβλία, εικονίσματα, καθώς και άλλα θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια. Ο εν λόγω ιερωμένος ωστόσο έχει δράση, σχετικά πρόσφατη και στην Καβάλα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί στόχο του βουλγάρικου αλυτρωτισμού, ο οποίος έχει προκαλέσει και τις τρείς βουλγαρικές κατοχές που έχει ζήσει η περιοχή μας.



Οι επαφές του στην Καβάλα

Ο εν λόγω βούλγαρος ιερωμένος, νυν μητροπολίτης Βάρνας, είχε επισκεφτεί την Καβάλα πριν από μερικά χρόνια, συγκεκριμένα το 2008 όταν ξεκινούσε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας το άνοιγμα των σχέσεων με την περιοχή της Βάρνας, η οποία σημειωτέον διαθέτει λιμάνι. Τότε λοιπόν ο κ. Κοβάτσεφ προσέγγισε γνωστό πολιτικό πρόσωπο της περιοχής μας και του ζήτησε ιδιαίτερο ραντεβού σε ξενοδοχείο παραθαλάσσιου θέρετρου της Καβάλας. Το πολιτικό πρόσωπο, πήγε χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο της συζήτησης. Όταν έφτασε εκεί, συνάντησε τον βούλγαρο ιερωμένο, μαζί με δύο έλληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία, στην περιοχή της Βάρνας, σε οικοδομικές δραστηριότητες. Ο καβαλιώτης αιρετός άκουσε τον κ. Κοβάτσεφ να του ζητάει την βοήθειά του, έναντι σημαντικής χρηματικής αμοιβής, την οποία θα λάμβανε μέσω των δύο εργολάβων, οι οποίοι να σημειώσουμε δεν ήταν καβαλιώτες. Όταν ρώτησε τι έπρεπε να κάνει, του απάντησαν ότι ήθελαν να εντοπίσουν διάφορες ιδιοκτησίες που στο παρελθόν ανήκαν σε βούλγαρους – κύρια στην διάρκεια της τελευταίας βουλγαρικής κατοχής 1941 – 1945 και να τους βοηθήσει να βρουν ότι σχετικά αρχεία υπάρχουν. Ο καβαλιώτης πολιτικός μόλις κατάλαβε το τι του ζητούσαν αρνήθηκε κάθε συνεργασία και έφυγε. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιερωμένος δεν προσέγγισε άλλα πρόσωπα της Καβάλας από τα οποία, ίσως, κάποια να ανταποκρίθηκαν!!!



Όπως φαίνεται από τις αποκαλύψεις ο κ. Κοβάτσεφ δρα για δεκαετίες, τόσο επί του κομμουνιστικού καθεστώτος, όσο και επί των ημερών μετά την πτώση του, για να υπηρετήσει την μεγάλη ιδέα της Βουλγαρίας, που δεν είναι άλλη από την προσάρτηση της Ανατολικής Μακεδονίας.