Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μια τετράδα


Από το 1974 ο Νομός Καβάλας είχε να δώσει σε ένα κόμμα και τις τέσσερεις βουλευτικές του έδρες. Συνέβη την Κυριακή το βράδυ, η ΝΔ δεν είναι απλά ο νικητής των εκλογών αλλά και ο μοναδικός εκφραστής των θέσεων, των προβλημάτων και των διεκδικήσεων των Καβαλιωτών. Ίσως
κάποιοι στην ΝΔ να πανηγυρίζουν γι’ αυτό το αποτέλεσμα και δεν έχουν άδικο, αλλά ας σκεφτούν και την άλλη πλευρά. Η απουσία αντιπολίτευσης θα μεταφέρει τις τριβές στο εσωτερικό του κόμματος και οι τέσσερεις βουλευτές θα διαγκωνίζονται να πιστωθούν κάθε τι καλό προκύπτει για την περιοχή από κάποια κυβερνητική απόφαση και θα επιρρίπτει ο ένας στον άλλον την ευθύνη για κάθε τυχόν αποτυχία ανακύψει κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μια ακραία και υπερβολική εκτίμηση, αν υπήρχε ένα ισχυρό κομματικό όργανο – η ΝΟΔΕ εν προκειμένου – να διαχειριστεί τις τριβές και τις διενέξεις. Μένει να δούμε, τώρα που θα δοκιμαστεί στην πράξη, αν η ΝΟΔΕ μπορεί να ξεφύγει από τις γραφικότητες του παρελθόντος και να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο της εξομάλυνσης στις σχέσεις των τεσσάρων βουλευτών, για το καλό της Καβάλας.