Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Παράξενοι τουρίστες στην Βόρεια Ελλάδα


Χθες κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες ένα κείμενο, με προέλευση από την Ξάνθη, το οποίο μιλάει για περίεργους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την Καβάλα και την Θάσο. Στο κείμενο αυτό, το οποίο ίσως να έτυχε να διαβάσετε, υπάρχουν μερικές υπερβολές και ορισμένα ανυπόστατα στοιχεία, ωστόσο κάτω απ’ όλα αυτά υπάρχει μια αλήθεια. Αυτή είναι το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά από μια «επίθεση φιλίας» υψηλού επιπέδου, βλέπε επισκέψεις Νταβούτογλου και
Μπαμπατζάν, τις οποίες μόνο το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, από το σύνολο του τοπικού Τύπου, τόλμησε να τις αναδείξει στις πραγματικές τους διαστάσεις και να τις βγάλει από το φολκλορικό πλαίσιο που θέλανε να μας τις παρουσιάσουν, επέλεξε μια άλλη πολιτική. Βλέποντας τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν τόσο στην Καβάλα όσο και στο κοινοβούλιο, με σειρά ερωτήσεων βουλευτών, αποφάσισε ρίξει τους τόνους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει κανένα σχέδιο.

Εκείνο που έκανε ήταν να αραιώσουν οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών που προκαλούν. Απομάκρυνε επίσης τον πράκτορα της ΜΙΤ που εκτελούσε χρέη προξένου, τον Μουσταφά Σαρντίτς, ο οποίος είχε υπερεκτεθεί και έφερε στην θέση του έναν πιο μετριοπαθές άτομο. Το κέντρο βάρους της πολιτικής πλέον έχει πέσει στην ανάπτυξη της «ελληνοτουρκικής φιλίας» που στόχο έχει την ανάπτυξη επιχειρηματικών και θεσμικών συνεργασιών σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και όχι μόνο δεν σταματάνε τα πήγαινε – έλα, αλλά πυκνώνουν.

Επιπλέον μας στέλνουν δύο ειδών τουρίστες. Η μία περίπτωση είναι τα λεγόμενα μπουλούκια, τα οποία κάνουν στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία και μετά φεύγουν, χωρίς να αφήσουν χρήματα, αλλά μόνο εντυπώσεις για να δημιουργούν την εικόνα της μαζικής παρουσίας τουριστών. Η δεύτερη κατηγορία είναι τουρίστες ειδικού σκοπού, οικονομικά ευκατάστατοι, δικτυωμένοι στο πολιτικό – οικονομικό κατεστημένο της Τουρκίας οι οποίοι έρχονται, όχι απλά για να κάνουν τουρισμό, αλλά για να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις με διάφορους ντόπιους παράγοντες. Προς το παρών δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι δικοί μας δεν βλέπουν το δίκτυ και ένεκα της οικονομικής κρίσης παραδίδονται αμαχητί στις προτάσεις «συνεργασίας» των Τούρκων!!!