Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μετά την ΒΦΛ η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ σε περιπέτειες


Ρήγμα στις σχέσεις ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και Energean Oil & Gas καθώς ο Βαγγέλης Παππάς εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις πιέσεις για περικοπές απολαβών και προσωπικού στην
ΚΑΒΑΑΛ ΟΙΛ. Η μεταξύ τους ρήξη ήρθε σε μια χρονική στιγμή που οδεύει προς επίλυση από την Βουλή το ζήτημα της παράτασης της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας κατά 25 χρόνια.

Το δέλεαρ είναι αρκετά δυνατό και ίσως αυτό να είναι και το μέτρο της πίεσης που προκύπτει από την καταγγελία του ιδιωτικού συμφωνητικού με την Energean Oil & Gas προκειμένου να αποσύρει τις απαιτήσεις που έχει από τους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ τα οποία εντείνονται όσο δεν εισρέει νέο πετρέλαιο στις δεξαμενές της και κατ’ επέκταση στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, ενώ μετά βίας κρατιέται και η ημερήσια παραγωγή σε οριακό σημείο για την λειτουργία του εργοστασίου. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να γίνουν νέες παραγωγικές γεωτρήσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή και το πιο εφικτό σενάριο είναι αυτό της αξιοποίησης του πεδίου Ε.

Πάνω που άρχισε να καταλαγιάζει η αγωνία για την τύχη της ΒΦΛ, έρχεται τώρα να σκάσει η νέα «βόμβα» που αφορά το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στα πετρέλαια. Αν δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ να αρκεστεί στα έσοδα που έχει από τα ΕΛΠΕ, να βγει σε αναζήτηση νέου επενδυτή με σκοπό να πραγματοποιηθεί το συντομότερο νέα παραγωγική γεώτρηση.