Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

KAVALA OIL – ENERGEAN OIL & GAS: Οριστικό διαζύγιο;


Μετά την άρνηση των εργαζομένων για περικοπές καταγγέλθηκε μονομερώς η μεταξύ τους σύμβαση - «Γυμνή» η Energean Oil & Gas από την άρση των εγγυήσεων της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ




Βαριά και μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από την KAVALA OIL  και την Energean Oil & Gas μετά την καταγγελία του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν συνάψει μεταξύ τους ως θεμέλιο της συνεργασίας των δύο εταιριών. Με απόφαση του συνεταιρισμού των εργαζομένων «ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ» κηρύχθηκε έκπτωτη η Energean Oil & Gas, γεγονός που σημαίνει ότι αίρονται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί προς την τράπεζα για τα δάνεια που έχουν συναφθεί . Αιτία του διαζυγίου είναι η απαίτηση της Energean Oil & Gas να γίνουν περικοπές στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης με κύριο στόχο τις απολαβές των εργαζομένων. Σήμερα θα φανεί αν θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση ή αν θα οδεύσουν προς οριστικό διαζύγιο.
Οι απαιτήσεις της Energean Oil & Gas προς τους εργαζόμενους περιλαμβάνουν  περικοπή κατά 40% των μισθών όλων των εργαζομένων, μείωση του προσωπικού που εργάζεται στην KAVALA OIL  και κατάργηση του ασφαλιστικού συμβολαίου στην εταιρία ΦΟΙΝΙΚΑΣ.
Η απόφαση του συνεταιρισμού των εργαζομένων για σπάσιμο του μεταξύ τους ιδιωτικού συμφωνητικού ελήφθη στην γενική τους συνέλευση στις 2 Φεβρουαρίου και ενημερώθηκε σχετικά τόσο η Energean Oil & Gas όσο και η τράπεζα από την οποία έχουν δανειοδοτηθεί τα επενδυτικά της σχέδια έχοντας υποθηκεύσει τις μετοχές της, όπως δήλωσε στο «Χ» ο πρόεδρος της KAVALA OIL  Βαγγέλης Παπάς, για να προσθέσει ότι «από τις 2 Φεβρουαρίου λάβαμε την απόφαση να κηρύξουμε έκπτωτη την Energean Oil & Gas καθώς από την μία ζητούσε περικοπές στις απολαβές των εργαζομένων, ενώ από την άλλη δεν ήταν συνεπής στις επενδυτικές δραστηριότητες που είχε αναλάβει και οι οποίες αν είχαν υλοποιηθεί θα ήταν σε καλύτερη θέση οι οικονομικές αποδόσεις της επιχείρησης. Το τι απολαβές έχουν οι εργαζόμενοι καθορίζεται επακριβώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει, η μη τήρησή του συνεπάγεται την διακοπή της συνεργασίας».
Επίσης, από τη δανειακή σύμβαση καθορίζονταν ότι αν για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει η εκχώρηση των δικαιωμάτων της KAVALA OIL  προς την Energean Oil & Gas αμέσως θα πρέπει να ενημερωθεί η τράπεζα η οποία εντός 15ημερών θα πρέπει να απαντήσει πως επιθυμεί την κάλυψη και με ποιες εγγυήσεις των δανείων. Η ημερομηνία για να απαντήσει η τράπεζα λήγει σήμερα Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η KAVALA OIL  με την παραγωγή πετρελαίου που έχει και το οποίο πουλάει στα ΕΛΠΕ, αλλά και με τα δικαίωμα εκμετάλλευσης που κατέχει στον κόλπο της Καβάλας μπήκε ως εγγυητής προς την τράπεζα για να μπορέσει η Energean Oil & Gas να λάβει δάνεια και να προχωρήσει σε παραγωγικές γεωτρήσεις. Σήμερα λοιπόν αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση με τις απαιτήσεις της τράπεζας καθώς αυτό θα αποτελέσει μέτρο πίεσης προς την Energean Oil & Gas, η οποία θα κληθεί με άλλο τρόπο να καλύψει τα δάνεια που έχει συνάψει ή να επιστρέψει τα χρήματα!!!
Να σημειώσουμε ότι η μεταξύ τους ρήξη έρχεται σε μια χρονική στιγμή που έχει εισαχθεί στην Βουλή προς κύρωση η παράταση κατά 25 χρόνια της άδειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην KAVALA OIL  από το ελληνικό δημόσιο με την σύμβαση ίδρυσής και λειτουργίας της.
Τέλος,  αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη από την πλευρά της Energean Oil & Gas δεν έχει εκδοθεί ακόμη καμία ανακοίνωση με τις θέσεις της για το ζήτημα που έχει ανακύψει, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 15 ημέρες από την καταγγελία του μεταξύ τους ιδιωτικού συμφωνητικού.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης



Η ρήξη των σχέσεων του προέδρου της KAVALA OIL  Βαγγέλη Παπά και του προέδρου της Energean Oil & Gas Μαθιού Ρήγα είναι πλέον γεγονός, ωστόσο πάντα υπάρχει χρόνος για εξεύρεση κοινά αποδεκτής  λύσης, ή μήπως όχι;