Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ - ENERGEAN OIL & GAS: Ναυαγούν οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης


Την Τρίτη οι οριστικές αποφάσεις για το «σπάσιμο» της συνεργασίας - Χρέη 30 εκ. ευρώ «πνίγουν» την εταιρία και την αφήνουν εκτεθειμένη προς την κοινωνία της Καβάλας


Ένα βήμα πριν να διαβούν τον Ρουβίκωνα είναι οι εργαζόμενοι στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις τους με τις απόψεις της Energean Oil & Gas, παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 24ώρα για αμοιβαίες υποχωρήσεις,  προκειμένου να βρεθεί λύση. Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν προς κάθε πλευρά ότι την Τρίτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του συνεταιρισμού
«ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ» θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις και στην συνέχεια θα ενημερώσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την κοινωνία της Καβάλας για την διάλυση της συνεργασίας με την Energean Oil & Gas. Κι όλα αυτά δύο ημέρες πριν γίνει η συζήτηση στην Βουλή – αυτό θα συμβεί την ερχόμενη Πέμπτη - για την επικύρωση και παράταση της σύμβασης εκμετάλλευσης για 25 χρόνια. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται αγεφύρωτο καθώς η μέχρι τώρα πρακτική της Energean Oil & Gas είναι να παίρνει τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου, να μην τηρεί να συμφωνηθέντα για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά χρέη προς τρίτους που αυτή την στιγμή φτάνουν τα 30 εκ. ευρώ. Χρήματα που στην πλειοψηφία τους τα χρωστάει η επιχείρηση στην αγορά της Καβάλας και φυσικά στους εργαζόμενούς της.
Όπως γράφαμε και προχθές η Energean Oil & Gas έχει ενεχυριάσει τα δικαιώματα της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ στον κόλπο της Καβάλας και τα χρήματα που εισπράττει από την πώληση του πετρελαίου προκειμένου  να λάβει δάνεια ύψους 100 εκ. ευρώ από επενδυτική τράπεζα, με σκοπό να προχωρήσει σε επενδύσεις. Για να συμβεί αυτό ανέλαβε η Energean Oil & Gas την υποχρέωση να καλύπτει το λειτουργικό κόστος του εργοστασίου και τις υπόλοιπες δαπάνες. Για τον λόγο αυτό υπήρχε ένας αλληλόχρεος λογαριασμός από τον οποίο γινόταν η πληρωμή των υποχρεώσεων. Ωστόσο από το 2009 και ένεκα της οικονομικής κρίσης άρχισαν να υπάρχουν δυσκολίες, η τράπεζα ζητούσε επιπλέον εγγυήσεις που δεν δόθηκαν, με συνέπεια να αρχίσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ωστόσο η Energean Oil & Gas λάμβανε τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου κανονικά, συνολικά 15 εκ. ευρώ, αλλά «επέστρεφε» στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ για την κάλυψη των αναγκών της μόνο τα μισά, δηλαδή 7,5 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα κρατούσε. Έτσι σιγά – σιγά μέσα 4 χρόνια τα χρέη προς ΙΚΑ έφτασαν τα 7 εκ. ευρώ, προς τους συνεργαζόμενους εργολάβους τα 2,5 εκ. ευρώ και φυσικά αρκετοί μισθοί απλήρωτοι προς τους εργαζόμενους. Τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου αντί να πέφτουν στην αγορά της Καβάλας και να εξοφλούνται οι απαιτήσεις, τα «μαζεύονταν» στα ταμεία της  Energean Oil & Gas, χωρίς να προχωράει και στις επενδύσεις για τις οποίες ανέλαβε την υποχρέωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διάστημα αυτό υπήρξε μαζική αποχώρηση εργαζομένων – κοντά στους 50 – με συνέπεια να μειωθεί κατά το 1/3 το μισθοδοτικό κόστος, καθώς οι νεοεισερχόμενοι ήταν με χαμηλότερους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ενώ πριν το 2009 ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν 2.200 ευρώ καθαρά, σήμερα βρίσκεται στα 1.700 ευρώ καθαρά!!! Παρά τις μειώσεις του κόστους όμως η Energean Oil & Gas έβαλε πάνω απ’ όλα το δικό της συμφέρον στερώντας την Καβάλα από ζωτικό για την τοπική οικονομία χρήμα.
Κι σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε η Energean Oil & Gas με νέα δεδομένα να ζητήσει μείωση 40% των μισθών, απολύσεις προσωπικού και κατάργηση ασφαλιστικών απολαβών. Αυτό ήταν «το κερασάκι στην τούρτα» για να έρθει η ρήξη. Τώρα τα επόμενα βήματα όπως προαναφέραμε θα καθοριστούν την Τρίτη το μεσημέρι από την μεριά των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέους επενδυτές να καταλάβουν την θέση της Energean Oil & Gas, στο κοινοπρακτικό σχήμα… Μέχρι τότε η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ θα συνάψει νέα σύμβαση με τα ΕΛΠΕ για να πουλάει μόνη της το πετρέλαιο, να εισπράττει τα χρήματα και να αρχίσει να βάζει σε μια σειρά τις υποχρεώσεις της.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης