Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο αποδιοπομπαίος τράγος


Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου για την υπόθεση «Μπουδακίδου» όπως είναι γνωστή και την παράδοσή του στην Εισαγγελία Καβάλας ήρθε η ώρα η πταισματοδίκης να
αναλάβει την ευθύνη διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας.  Η αρχή έγινε με τους 12 πρώτους – στους οποίους υπάρχει και καταλογισμός οικονομικής ζημιάς για το δημόσιο -, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν και πήραν προθεσμία για να καταθέσουν απολογητικό υπόμνημα. Σε αυτούς τους 12 περιλαμβάνονται τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής με τους αιρετούς συνεργάτες του, ο δημοσιογράφος και σύμβουλός του Κώστας Τσακίρης και υπάλληλοι των υπηρεσιών, Οικονομικών και Εσωτερικών της τότε Νομαρχίας Καβάλας. Θυμίζουμε ότι η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 220.000 ευρώ που με τους τόκους αναμένεται να φθάσει τα 500.000 ευρώ και η υπόθεση αφορούσε έργα – πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταινίες, σεμινάρια και ημερίδες – οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου ή δεν έγιναν με τον τρόπο που έπρεπε και ωστόσο πληρώθηκαν.

Εκείνο που έχει διαφανεί μέσα από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, αλλά και τις καταθέσεις τους στην διάρκεια του οικονομικού ελέγχου,  είναι ότι οι αιρετοί αποποιούνται της ευθύνης λέγοντας ότι από την στιγμή που υπήρχε η διαβεβαίωση των υπηρεσιακών παραγόντων υπέγραφαν τα σχετικά χαρτιά, ενώ οι υπάλληλοι δηλώνουν με τη σειρά τους ότι εκτελούσαν εντολές νομάρχη που έφταναν σε αυτούς μέσω του στενού του συνεργάτη, επί 12 έτη, Κώστα Τσακίρη. Το κομβικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση φαίνεται ότι είναι ο κ. Τσακίρης ως ο ενδιάμεσος μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θέλουν να του φορτώσουν τα πάντα και να απαλλαχθούν οι ίδιοι και ο άλλοτε εκλεκτός του νομάρχη κινδυνεύει σήμερα να εξελιχθεί σε «αποδιοπομπαίο τράγο»!!!