Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Καταδίκη Θόδωρου Καλλιοντζή


Αθωώθηκε η σύζυγός του γιατί δεν αποδείχθηκε η συνενοχή της

 

 

Αντιμέτωπος με την ποινή των δύο χρόνων φυλάκιση και 10.000 € πρόστιμο, βρέθηκε χθες ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας. Ο κατηγορούμενος μετά την απόφαση άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος. Η κατηγορία αφορούσε την μη υποβολή από τον κ. Καλλιοντζή των δηλώσεων του Πόθεν Έσχες για τις χρονιές 2006, 2007, 2008, ενώ στην δήλωση του 2010 διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορούμενη ήταν και η σύζυγος του κ. Καλλιοντζή, με την κατηγορία της συνέργειας στις δύο προαναφερθείσες πράξεις, αλλά το δικαστήριο την έκρινε αθώα, λόγω του ότι δεν προέκυψε να έχει καμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Καλλιοντζής υποστήριξε ότι είχε αποστείλει τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες τις επίμαχες χρονιές του 2006, 2007 και 2008 αλλά δεν τις παρέλαβε η αρμόδια υπηρεσία του Αρείου Πάγου, χωρίς όμως να πείσει το δικαστήριο καθώς δεν προσκόμισε τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρόεδρος του δικαστήριο διάβασε κατ΄ αρχήν έκθεση ελέγχου από την ειδική υπηρεσία του Αρείου Πάγου που παραλαμβάνει τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Από
αυτήν προέκυπτε ότι ο κ. Καλλιοντζής δεν κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες, το 2008, 2009, 2010. Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2011, που βρέθηκε στην αρχή, που παραλαμβάνει αυτής τις δηλώσεις, μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλωθεί οι τραπεζικές καταθέσεις τόσο του κ. Καλλιοντζή, όσο και της συζύγου του. Η έκθεση ελέγχου της αρμόδιας αρχής ανέφερε ότι στις δηλώσεις που δεν κατατέθηκαν υπήρχαν εκείνη την περίοδο χρηματικά ποσά κατατιθέμενα σε τράπεζες, που επίσης δεν δηλώθηκαν. Για το 2008, 203.000 ευρώ, σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, 3.000 δολάρια σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό. Το 2009, 279.000 ευρώ, σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, 3.902 δολάρια. Το 2010, 144.000 ευρώ και περίπου 3.000 δολάρια.

Στη δήλωση που κατατέθηκε του 2011, η Αρχή έψαξε και βρήκε ότι τα χρήματα που δεν δηλώθηκαν και που υπήρχαν τότε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κ.  Καλλιοντζή, ήταν 152.000 ευρώ και 3.013 δολάρια. Διαβάζοντας την έκθεση της αρμόδιας Αρχής η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε για να αιτιολογήσει την άσκηση δίωξης και στη σύζυγο του Θ. Καλλιοντζή, ότι σε αυτές τις δηλώσεις που κατατέθηκαν ή δεν κατατέθηκαν υπογράφει και η σύζυγός του.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της έκθεσης ελέχχου παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης του κ.  Καλλιοντζή ο οποίο παρέδωσε αντίγραφο των δηλώσεων πόθεν έσχες των ετών 2008, 2009, 2010, οι οποίες κατατέθηκαν εκ των υστέρων. Ειδικότερα κατατέθηκαν την 1η Απριλίου του 2013. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε η προταθείσα από τον κ.  Καλλιοντζή λογίστριά του που υποστήριξε ότι τις κατέθεσε και για τα χρόνια που η αρμόδια Αρχή δηλώνει ότι δεν τις παρέλαβε. Σημείωσε μάλιστα ότι για κάποια ουσιαστικά μεταβολή την επίμαχη τετραετία δεν υπήρξε.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τις δικαιολογίες που διατυπώθηκαν και τελικά μετά από  διακοπή δύο ωρών, αργά χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση καταδίκης του κ. Καλλιοντζή στην ποινή που προαναφέραμε ενώ απάλλαξε κάθε κατηγορία τη σύζυγό του.