Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Αοριστίες και υποσχέσεις


Οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου έδωσαν γη και ύδωρ για να δεχθεί η Καβάλα την πλωτή εγκατάσταση φυσικού αερίου.

 

Προσπέρασαν προκλητικά το θέμα της αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης και της συμμετοχής της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ στο εγχείρημα 

 

 

Κάποιος θα μπορούσε να πει «ήλθε, είδε και απήλθε». Ο λόγος για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, ο οποίος προσερχόμενος στην σύσκεψη που έγινε χθες στο ΤΕΙ Καβάλας αρκέστηκε να πει ότι «ήρθε στην Καβάλα για να ενημερώσει και να ενημερωθεί». Και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, διότι, αν διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις των τοπικών φορέων που κλήθηκαν να παραβρεθούν στη χθεσινή κλειστή συνάντηση που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, όλοι μίλησαν για την ανάγκη περισσότερης και σχολαστικότερης ενημέρωσης, αλλά και για την ανάγκη της εκπόνησης περιβαλλοντικών και οικονομοτεχνικών μελετών για τις επιπτώσεις αλλά και τα οφέλη που μπορεί να φέρει η επένδυση με την εγκατάσταση πλωτής μονάδας LNG στον κόλπο της Καβάλας.

Επιπλέον, όταν τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της υπόγειας δεξαμενής φυσικού αερίου στη Νότιο Καβάλα, ειπώθηκε μια γενικόλογη αναφορά του είδους «να το δούμε και αυτό και να συμμετέχουμε στην αξιοποίηση», ενώ θα έπρεπε να τεθεί ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε άλλη επένδυση στο χώρο του φυσικού αερίου, καθώς διαθέτει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα και επιπλέον μια συνέργια με την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ μπορεί να εξασφαλίσει αμοιβαία οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.