Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Γιατί τόση προχειρότητα;

Δεν θα περίμενε κανείς ότι μια επιχείρηση του μεγέθους της ΔΕΠΑ θα προχωρούσε στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου για την δημιουργία πλωτού LNG στην Καβάλα, με τόση προχειρότητα. Όπως είναι γνωστό επί χρόνια το ετοιμάζει και με διάφορους τρόπους μας προϊδέαζε για το τι πρόκειται να συμβεί…  και αντί να έρθει με πανηγυρικό τρόπο να μας παρουσιάσει τα επενδυτικά της σχέδια και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, έρχεται ο ίδιος ο πρόεδρός της επιχείρησης Χάρης Σαχίνης, ουσιαστικά «εν κρυπτώ» να συναντηθεί όχι με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, αλλά με κάποιους από αυτούς!!! Λες και υπήρχε λόγος να αποκλειστούν κάποιοι από την ενημέρωση!!!

 

Είναι εύκολο να αποδοθεί η ευθύνη για αυτή την αποτυχία στο γεγονός ότι το ΤΕΙ δεν διαθέτει την ανάλογη εμπειρία στην προώθηση επενδύσεων οπότε έτσι να δικαιολογηθούν τα λάθη. Όταν όμως απευθύνεσαι σε μια κοινωνία, όπως είναι αυτή της Καβάλας που έχει απορρίψει στο παρελθόν τόσες επενδύσεις (Πετροχημικά, δεξαμενές υγρών καυσίμων και αερίου,  διαλυτήριο πλοίων και λιθάνθρακα) δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες. Να είναι βέβαιοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαντακωθεί ακόμη και η καλύτερη και συμφερότερη επένδυση επειδή δεν προετοιμάστηκε καλά η κοινή γνώμη. Καλή προετοιμασία σημαίνει διαφάνεια και παρουσίαση του συνόλου της επένδυσης έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απορία και να μπορεί να γίνει μια πλήρης αποτίμηση.

 

 Επιπλέον, η προχειρότητα σε αυτή την εκδήλωση που υποδαυλίζει φόβους και ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, φτάνει μέχρι του σημείου να μην έχουν κληθεί, πέρα από πολλούς φορείς που έχουν λόγο, ούτε οι δύο πιο μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής τα ELFE και η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ οι οποίες διαθέτουν στελέχη με τεχνικές γνώσεις που μπορούν να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά της επένδυσης του πλωτού LNG αλλά και με τις γνώσεις που έχουν για  την περιοχή και την τοπική κοινωνία να επισημάνουν τυχόν προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν, τόσο από την ίδια την επένδυση όσο και από την τοποθεσία που επιλέχθηκε.

 

Για παράδειγμα η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ είναι μια τοπική επιχείρηση που έχει δοκιμαστεί στις σχέσεις της με την τοπική κοινωνία και με το φυσικό περιβάλλον, αν λοιπόν η επένδυση του πλωτού LNG υλοποιηθεί μα την σύμπραξη των δύο εταιριών μπορούν να βρεθούν ιδανικές λύσεις. Για παράδειγμα η αξιοποίηση της εξέδρας Κ, αφενός για την υπόγεια αποθήκη που διαθέτει και αφετέρου για την φιλοξενία του πλωτού LNG, κυριολεκτικά μισοπέλαγα, θα αποσυμφορήσει τόσο την περιοχή της Ν. Καρβάλης από μια ακόμη εγκατάσταση - με όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή-, όσο και θα επιτρέψει την διαμόρφωση μιας επένδυσης με εξαιρετικά οφέλη για όλους.

 

Όσο αυτονόητα και αν φαίνονται αυτά δεν έγιναν, γιατί επιλέχθηκε μια διαδικασία αποκλεισμών και «εν κρυπτώ», εν τούτοις έχει τον χρόνο να επανέλθει η ΔΕΠΑ με περισσότερη σοβαρότητα και πιο προσεκτικές κινήσεις, αλλιώς θα βρει απέναντί της την Καβαλιώτικη κοινωνία.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης