Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Οδεύουν προς αποτυχία

Εδώ και χρόνια ακούμε για την δημιουργία μονάδας LNG στον κόλπο της Καβάλας, αλλά το σύνολο της ενημέρωσης μας έρχεται απ’ έξω, υπό την μορφή αποσπασματικών πληροφοριών αλλά και πολλές φορές μέσω διαρροών στον σχετικό με τα ενεργειακά θέματα Τύπο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη μάθαμε ότι το όνομα της εν λόγω επένδυσης θα είναι «Aegean LNG», μετά ήρθαν στην Καβάλα κάποια στελέχη της ΔΕΠΑ που ενημέρωσαν κάποιους τοπικούς φορείς και σήμερα με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Καβάλας γίνεται μια σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ Νάσου Μητρόπουλου… Εκτιμούμε ότι αυτά απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν έστω ως στοιχειώδης ενημέρωση.

 
Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι σοβαρά πράγματα όταν το θέμα που διαπραγματευόμαστε είναι μια επένδυση πλωτού LNG που αν μη τι άλλο θα αφήσει έντονο και μεγάλο στίγμα στην περιοχή. Η πορεία υλοποίησης αυτής επένδυση είναι τέτοια που κάποιος εύλογα θα μπορούσε να ζητήσει ακόμη και να ακυρωθεί εξαιτίας όλης αυτής της μυστικότητας με την οποία φρόντισαν να την περιβάλλουν. Λόγω της απουσίας πληροφόρησης είναι λογικό και αναμενόμενο να βάζουμε με το μυαλό μας μύρια όσα κακά μπορούν να συμβούν στην Καβάλα, γιατί έτσι είναι το πιο εύκολο να ερμηνευτεί και αυτή η πρακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια.

 

Τα πράγματα μπορεί να είναι πιο απλά, απ’ ότι φαίνονται και το ευχόμαστε, για να μπορέσουμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε για το ποια είναι τα σχέδια της ΔΕΠΑ. Επιπλέον, στην Καβάλα υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση από την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς έχουν από καιρό ετοιμάσει μια επενδυτική πρόταση για την αξιοποίηση της Υπόγειας Δεξαμενής Φυσικού Αερίου Νοτίου Καβάλας. Μια επένδυση που σταμάτησε επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει την δεξαμενή από την τροποποίηση της σύμβασης του 1999, και να την περάσει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τώρα έρχεται η ΔΕΠΑ και εν μέρει ακυρώνει την προοπτική αξιοποίησης της Υπόγειας Δεξαμενής, επένδυση με χαμηλότερο κόστος επένδυσης και με διασφάλιση θέσεων εργασίας στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ αλλά και αύξησής τους, για να προωθήσει την επιλογή του LNG.

 

Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά, εδώ! Κάποιοι δεν λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον της Καβάλας αλλά αποκλειστικά το πώς θα εξυπηρετήσουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια. Με τις κινήσεις που έχουν κάνει και με όσες έπονται βαδίζουν ολοταχώς για να συλλέξουν μια μεγάλη αποτυχία. Δυστυχώς οι ερασιτεχνισμοί αυτού του είδους συνήθως εκεί οδηγούν.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης