Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Επένδυση πλωτού LNG: Εν κρυπτώ, τι μας ετοιμάζουν;


Πολλά τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης

 


Σε μικρό κύκλο εκπροσώπων τοπικών φορέων, στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης θα ενημερώσει – επιτέλους – για τις προθέσεις της εταιρίας να κατασκευάσει μονάδα πλωτής πλατφόρμας LNG στην Καβάλα. Μια επένδυση που «σέρνεται» εδώ και χρόνια, μαθαίνουμε σποραδικά από διάφορες πηγές για το τι μέλλει γενέσθαι, δρομολογείται τώρα, χωρίς όμως η τοπική κοινωνία της Καβάλας να έχει πάρει
απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης επένδυσης στο φυσικό περιβάλλον, τις συνέπειες που θα έχει για την τουριστική ανάπτυξη και τέλος για τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία, είτε ως θέσεις εργασίας, είτε ως προστιθέμενη αξία, από την εν λόγω επένδυση.

 

 

Ωστόσο, ως αρχή, εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί σήμερα από τους τοπικούς εκπροσώπους μας προς την ΔΕΠΑ είναι ότι αποτελεί προσβολή προς την τοπική κοινωνία να βρισκόμαστε στο παραπέντε της υλοποίησης της επένδυσης – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα λειτουργήσει το 2015- και να μην έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Το δεύτερο μεμπτό σημείο της εν λόγω κατάστασης είναι το γεγονός ότι ακόμη και τώρα επιχειρείται να υλοποιηθεί μια επένδυση υψηλού ρίσκου, χωρίς ανοιχτή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά μόνο κάποιων εκπροσώπων της.