Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Ήλθον, είδον και απήλθον


Με αοριστίες, υποσχέσεις και γενικότητες πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη στο ΤΕΙ παρουσία φορέων της Καβάλας

 

 

 


 

 

 

Κάποιος θα μπορούσε να πει «ήλθε, είδε και απήλθε». Ο λόγος για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, ο οποίος προσερχόμενος στην σύσκεψη που έγινε χθες στο ΤΕΙ Καβάλας αρκέστηκε να πει ότι «ήρθε στην Καβάλα για να ενημερώσει και να ενημερωθεί». Και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, διότι, αν διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις των τοπικών φορέων που κλήθηκαν να παραβρεθούν στη χθεσινή κλειστή συνάντηση που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Νάσος Μητρόπουλος, όλοι μίλησαν για την ανάγκη περισσότερης και σχολαστικότερης ενημέρωσης, αλλά και για την ανάγκη της εκπόνησης περιβαλλοντικών-οικονομοτεχνικών μελετών για τις επιπτώσεις αλλά και τα οφέλη που μπορεί να φέρει η επένδυση με την εγκατάσταση πλωτής μονάδας LNG στον κόλπο της Καβάλας. Επιπλέον, για το θέμα της επένδυσης αξιοποίησης της υπόγειας δεξαμενής της νότιας Καβάλας, ο κ. Σαχίνης δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα πέρα του ότι θα μπορούσε να συμβάλει η ΔΕΠΑ στην αξιοποίησή της!!!

 

Ασφαλώς, με κλειστές τις πόρτες δεν μπορούν να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα, με την κοινωνία να παραμένει καχύποπτη και επιφυλακτική σε όσα γίνονται εν κρυπτώ. Αυτή την επιφυλακτικότητα μετέφεραν και οι παρόντες στην σύσκεψη αμέσως μετά με τις δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ.

Η ενημέρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Ηλεκτρολογίας είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών, με τους τοπικούς φορείς να παραδέχονται πως δεν έγιναν σοφότεροι, αφού υπήρχε ανεπάρκεια στοιχείων και θα χρειαστούν πολλές ακόμη ενημερώσεις. Η ΔΕΠΑ είναι δεδομένο πως θα επανέλθει, αφού «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είπε ο Χ. Σαχίνης.

Τα μοναδικά καινούργια στοιχεία που έφτασαν στα αυτιά των τοπικών φορέων από τη χθεσινή συνάντηση ήταν ότι προωθείται η λύση ενός πλωτού LNG που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μια εξέδρας στο οποίο θα δένουν δύο πλοία, ένα για μεταφορά υγροποιημένου αερίου και ένα δεύτερο που θα μετατρέπει το υγροποιημένο LNG σε αέριο για να το διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΠΑ. Η μονάδα  σχεδιάζεται να τοποθετηθεί πίσω από τον λόφο της Νέας Καρβάλης, σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή, ενώ στο σχεδιασμό δεν υπάρχει η πρόβλεψη για δημιουργία αποθήκης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά.

Επίσης, ως αντισταθμιστικό όφελος ο κ. Σαχίνης υποσχέθηκε τη δημιουργία αστικού δικτύου χαμηλής πίεσης για την τροφοδοσία της πόλης με φυσικό αέριο για τις ανάγκες σπιτιών και βιοτεχνιών.

 

Χ. Σαχίνης: «Χωρίς την τοπική κοινωνία δεν προχωράει το LNG»

 

Λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, πρόσωπο που αναμένεται να απασχολεί την τοπική κοινωνία σε τακτά χρονικά διαστήματα στο προσεχές μέλλον, επισημαίνοντας ότι για να προχωρήσει η επένδυση του LNG χρειάζεται και η συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας.

«Η ΔΕΠΑ χαίρεται διότι με το φυσικό αέριο υποστηρίζει πελάτες, όπως η ELFE, η Ενεργειακή και η Kavala Oil. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς, ώστε αν υπάρχει το περιθώριο να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και ποιες θα είναι αυτές για το όφελος της περιοχής. Αυτή ήταν μια πρώτη συζήτηση και ενημέρωση με τους τοπικούς παράγοντες. Αν η τοπική κοινωνία πει “όχι” δε θα προχωρήσουμε. Χωρίς την τοπική κοινωνία δε γίνεται τίποτε».

 

Λ. Βασιλειάδης: «Στο ένα μίλι μακριά από τη στεριά η εγκατάσταση»

 

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης έκανε λόγο για καχυποψία της κοινωνίας, ενώ υπογράμμισε ότι το μοναδικό νέο στοιχείο είναι η σύνδεση της επένδυσης με δίκτυο που θα προμηθεύει την πόλη της Καβάλας με φθηνό φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας δε ότι ακόμη παραμένουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

«Ήταν μια γενική ενημέρωση. Προτάθηκε μία και μοναδική λύση, χωρίς εναλλακτικές λύσεις, για εγκατάσταση (της πλωτής μονάδας επεξεργασίας LNG) πίσω από τον λόφο της Νέας Καρβάλης, σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή και προωθείται η λύση ενός μεγάλου πλοίου, που θα χρησιμεύει και ως αποθήκη, ενώ ένα δεύτερο πλοίο θα έρχεται για να ξεφορτώνει. Δε μιλάμε, δηλαδή, για πλωτή εξέδρα. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι. Δε θα υπάρχει τέρμιναλ στη χερσαία ζώνη. Απλά, θα υπάρχει ένας αγωγός, που θα μπαίνει στα δίκτυα. Εμείς βάλαμε όλους τους προβληματισμούς. Βάλαμε και το θέμα της φυσικής αποθήκης. Επίσης, το γεγονός ότι για τρία χρόνια η τοπική κοινωνία δεν ήταν ενημερωμένη, αν και άκουγε για χερσαίο LNG που προσπαθούσαν να της το επιβάλλουν. Ξαφνικά, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση εγκαταλείφθηκε το χερσαίο LNG και προωθείται το πλωτό. Η δική μου ένσταση έχει να κάνει ότι και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΠΑ επικαλείται τα περί ενεργειακού κόμβου, κάτι που δεν προκύπτει από κανέναν κρατικό σχεδιασμό. Αυτό το επικαλούνται οι ιδιώτες επενδυτές. Είναι ένα ασαφές και νεφελώδες θέμα. Δεν έχει χαρακτηριστικά ενεργειακού κόμβου. Δεν προκύπτει αυτό από τα χωροταξικά σχέδια, τα εγκεκριμένα, αλλά και αυτά που είναι υπό αναθεώρηση. Έγινε αναφορά στις ανάγκες της περιοχής. Εμείς τονίσαμε ότι στα τόσα χρόνια που υπάρχει το φυσικό αέριο στη χώρα μας, γιατί εξαιρείται η Καβάλα από την οικιακή χρήση ή το νοσοκομείο και το κολυμβητήριο δεν μπορούν να συνδεθούν την ώρα που ο αγωγός περνά από δίπλα. Υπάρχει καχυποψία στην κοινωνία της Καβάλας και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε. Θα δούμε τη μελέτη και σε τι διαφέρει η επένδυση από αυτή που προωθεί ο κ. Κοπελούζος στην Αλεξανδρούπολη. Αόριστος ήταν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν. Δεν ξέρω πότε θα γίνει νέα συνάντηση».

 

Β. Παππάς: «Μπορεί η Καβάλα να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο»

 

Στο καινούργιο στοιχείο που έβαλε στο τραπέζι η ΔΕΠΑ, την τροφοδοσία της περιοχής της Καβάλας με φυσικό αέριο από τη μελλοντική εγκατάσταση του πλωτού LNG στάθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος, Βαγγέλης Παππάς, με την ταυτόχρονη ιδιότητα του μέλους του δ.σ. της ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε.

«Ήταν μια πολύ γενική ενημέρωση. Δεν είχε τα στοιχεία που ζητήσαμε για το τι ακριβώς θα γίνει. Γίνανε διάφορες τοποθετήσεις. Τοποθετήθηκε θεσμικά το Τεχνικό Επιμελητήριο. Μίλησε για τα ερωτήματα που βάζουμε ως τοπική κοινωνία. Ποια θα είναι τα οφέλη και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν δεν γίνει περιβαλλοντική και οικονομικοτεχνική μελέτη, δεν μπορούμε να συζητάμε, όταν η ΔΕΠΑ έχει τόσα χρόνια εν κρυπτώ σχέδια για χερσαία εγκατάσταση LNG. Τώρα μιλάει για πλωτό. Μας παρουσίασε εγκαταστάσεις στην Αργεντινή και τη Βαρκελώνη. Αυτά είναι άλλα πράγματα. Εμείς θέλουμε να δούμε τι ισχύει για την περιοχή μας. Αυτό που μπορώ να πω εγώ ως νέο στοιχείο, είναι ότι η Καβάλα μπορεί να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο με τη δημιουργία ενός νέου δικτύου. Οπότε, καταλαβαίνετε αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Αυτό θέλει, βέβαια, πολύ κουβέντα και πρέπει να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα, αφού η σημερινή παρουσίαση ήταν πολύ γενική και δεν πρόσθεσε πολλά νέα στοιχεία. Αντίθετα, γέννησε αρκετά ερωτήματα. Μένω σε αυτά που είπε το Τεχνικό Επιμελητήριο, για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι οποίες μάθαμε ότι θα είναι ελάχιστες, ενώ δε θα αξιοποιηθεί η φυσική αποθήκη (στη Νότια Καβάλα), για την οποία όμως δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις, ώστε να τη δούμε παράλληλα με τον πλωτό σταθμό. Όλα αυτά θα χρειαστούν πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις».

 

Κ. Σιμιτσής: «Ενεργειακός και γεωστρατηγικός κόμβος η Καβάλα»

 

Η Καβάλα μπορεί να γίνει εκτός από ενεργειακός και γεωστρατηγικός κόμβος ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής. «Αυτή η πρώτη συνάντηση είχε εντελώς διερευνητικό χαρακτήρα. Απομένουν πολλά ακόμη να απαντηθούν και πολλά στοιχεία να αναπτυχθούν, εφόσον τα επεξεργαστεί πρώτα το Τεχνικό Επιμελητήριο και το ΤΕΙ Καβάλας, που θα συνεχίσουν να μας βοηθάνε με τις γνώσεις τους. Σίγουρα, είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επένδυση για τη ΔΕΠΑ. Βάζει την Καβάλα στο ενεργειακό παιχνίδι. Δε γίνεται μόνο ενεργειακός κόμβος η Καβάλα, αλλά και γεωστρατηγικός κόμβος, που θα έχει κι άλλες ωφέλειες. Πρέπει να το δούμε όμως με πολύ μεγάλη προσοχή. Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι περιορισμένα. Η επιβάρυνση ίσως να είναι αισθητική μέσα στον κόλπο της Καβάλας. Θα υπάρξουν, βέβαια, πολλές εναλλακτικές τοποθεσίες προς μελέτη για να δούμε τι και που θα εγκατασταθεί τελικά. Πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα ενημέρωση».

 

Αρχ. Γρανάς: «Θέλουμε να δούμε τα αντισταθμιστικά οφέλη»

 

Για το μέγεθος των αντισταθμιστικών οφελών μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος φάνηκε αρνητικός σε πρώτη φάση, εξερχόμενος από τη συνάντηση: «Έγινε μια επιδερμική ενημέρωση. Εκείνο που μπορεί να πει κανείς, στο σύνολό της πρόκειται για μια εμπορική διαδικασία που θέλει να εγκαταστήσει η ΔΕΠΑ στην περιοχή μας, κυρίως για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς τις Βαλκανικές χώρες. Αυτό εμάς δε μας προσθέτει κάτι, εκτός κι αν έχουμε αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία δέχονται να τα συζητήσουν με την παροχή φθηνού αερίου στην πόλη της Καβάλας, στις βιομηχανίες. Πρέπει να έχουμε βαθύτερη ενημέρωση και τα δεδομένα να μελετηθούν από το ΤΕΕ και το ΤΕΙ Καβάλας, αλλά να ενημερωθεί πλήρως και η τοπική κοινωνία».

 

Ν. Μητρόπουλος: «Ανοιχτές οι επόμενες συναντήσεις»

 

«Είχαμε μια πρώτη ενημέρωση. Χρειάζονται κι άλλες. Δεν είναι το θέμα αν έχουμε πειστεί. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και θα πρέπει να συμβάλει (η ΔΕΠΑ) στην ανάπτυξη της πόλεως. Και στα περιβαλλοντικά θα το συζητήσουμε παρακάτω. Οι επόμενες συναντήσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές».

 

Κ. Γεροστεργίου: «Είμαστε επιφυλακτικοί»

 

«Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Υπάρχουν θέματα όσον αφορά την επικινδυνότητα, αλλά και τις θέσεις εργασίας, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό. Περιμένουμε απαντήσεις και περισσότερη ενημέρωση. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

 

Δημήτρης Μπουντάς