Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ν. Μητρόπουλους «καρφώνει» τον Κ. Σιμιτσή: «Δική του η ιδέα για την σύσκεψη»


Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλα αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος Καβάλας τον έβαλε μπροστά για να οργανώσει την κλειστή σύσκεψη με τη ΔΕΠΑ, παραδέχεται ότι ήταν λάθος η απουσία των ELFE και της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και ζητάει να σταθούμε στα οφέλη από την επένδυση του πλωτού LNG

 

 

 

Μπορεί η σύσκεψη για την επένδυση του πλωτού LNG να επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο τα παρεπόμενα και τα όσα έχει αποσπασματικά γνωστά έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη της Καβάλας.

 

Γι’ αυτό και συνεχώς όλο και περισσότεροι βγαίνουν να δηλώσουν είτε τις επιφυλάξεις τους, είτε την αρνητική τους θέση σε αυτή την επένδυση. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Νάσος Μητρόπουλος ως οικοδεσπότης αυτής της σύσκεψης βρέθηκε στο επίκεντρο των βολών και της κριτικής, ωστόσο με σημερινές δηλώσεις του στο «Χ» ξεκαθαρίζει ότι μετά από παρότρυνση του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή ανέλαβε αυτό το ρόλο για να μπορεί να διαμορφώσει άποψη και να γνωμοδοτήσει επί του τεχνικού χαρακτήρα της επένδυσης το ΤΕΙ. Ωστόσο γεννάει εύλογα ερωτήματα για το ποιά ευθύνη έχει αναλάβει έναντι της ΔΕΠΑ  ο κ. Σιμιτσής για την προώθηση αυτής της επένδυσης για την οποία υπάρχουν τόσες επιφυλάξεις από την τοπική κοινωνία, αναλαμβάνοντας αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες;

 

Τέλος ο κ. Μητρόπουλος παραδέχεται ότι ήταν λάθος που δεν κλήθηκαν οι δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής που τυγχάνουν και μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου, δηλαδή η ELFE και η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Όσον αφορά το θέμα της χωροθέτησης της πλωτής εγκατάστασης και της αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, υποστηρίζει ότι είναι μια καλή λύση, να συνδυαστούν αυτά τα δύο.

 


 
Ενθουσιασμένος ο Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος της ΔΕΠΑ, μόλις συναντήθηκε με το δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή στην κλειστή σύσκεψη για το πλωτό LNG


 

 

«Στον κ. Σιμιτσή η ιδέα για τη συνάντηση»

Ο κ. Μητρόπουλος ρωτήθηκε αρχικά σε ποιον ανήκε η ιδέα για τη συνάντηση αυτή και πως το ΤΕΙ Καβάλας ανέλαβε ρόλο μπροστάρη, απαντώντας ότι «η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, που μας ζήτησε να οργανώσουμε μια συνάντηση, ώστε το ΤΕΙ να τοποθετηθεί επιστημονικά για τα θέματα των επενδύσεων της ΔΕΠΑ. Το ΤΕΙ μπήκε μπροστά καθότι είναι το μόνο ανώτατο ίδρυμα, που θα μπορούσε να εκφέρει μια επιστημονική άποψη αντικειμενική και μη καθοδηγούμενη από κανένα συμφέρον».

Όσο για το ποιος κατήρτισε τη λίστα των συμμετεχόντων φορέων, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι αυτή έγινε από το ίδρυμα και τη χαρακτήρισε υπερπλήρη, με τη συμμετοχή του δημάρχου, του αντιπεριφερειάρχη και του προέδρου του ΤΕΕ-ΑΜ.

Για την παρουσία του Βαγγέλη Παππά, ο οποίος δεν εκπροσώπησε την παράταξη «Ώρα για Έργο» ούτε την Kavala Oil, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως ο άλλοτε πρόεδρος της Kavala Oil συμμετείχε με την ιδιότητα του καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας!!!

 

«Παράλειψη η μη κλήση των Kavala Oil και ELFE»

Ο κ. Μητρόπουλος ρωτήθηκε και για τη μη παρουσία των Kavala Oil και ELFE στη χθεσινή συνάντηση, παραδεχόμενος ότι «ήταν παράλειψη εκ μέρους του ΤΕΙ Καβάλας», υποστηρίζοντας πως «ήταν μια πρώτη συνάντηση για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΠΑ. Σίγουρα, Kavala Oil και ELFE παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και τα συμφέροντα αυτά δε θα πρέπει να συγκρούονται. Η ΔΕΠΑ ήρθε να παρουσιάσει μόνο το σχέδιο της. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε ένα δεύτερο χρόνο».

 

«Πρέπει να μένει περιουσία στην πόλη»

Αναφορικά με το αν ο ίδιος αισθάνθηκε ικανοποιημένος από όσα άκουσε στη συνάντηση με τον κ. Σαχίνη, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας απάντησε: «είδα ότι η ΔΕΠΑ θέλει να κάνει μια επένδυση. Η Καβάλα πρέπει να συνδυάζει διάφορα επενδυτικά δεδομένα. Δε θα πρέπει να είναι μόνο τουριστικός ή μόνο ενεργειακός προορισμός. Χρειάζεται αναπτυγμένη αγροτική, βιομηχανική δραστηριότητα, συν τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Να είναι πρωταγωνίστρια μέσα στην Περιφέρεια. Η πρόταση της ΔΕΠΑ έχει μια οραματική προοπτική. Θα ήθελα πάνω σ’ αυτό να σημειώσω ότι οι άνθρωποι της εταιρείας μας παρουσίασαν τον τερματικό σταθμό της Βαρκελώνης. Σε έναν τερματικό σταθμό το 2000, το ένα κυβικό μέτρο κόστιζε 100 δολάρια και σήμερα κοστίζει 500 δολάρια. Η πρόταση που προκρίνει, πλέον, η ΔΕΠΑ είναι μόνο της πλωτής εξέδρας και της μετατροπής της υγρής μορφής σε αέριο, που είναι ακόμη πιο φτηνή επενδυτικά λύση και θα τη διαχέει μέσα στους αγωγούς. Αν είχε γίνει ο τερματικός σταθμός, που απορρίφθηκε τότε από την τοπική κοινωνία, η Καβάλα σήμερα θα είχε περιουσία πέντε φορές μεγαλύτερη. Σήμερα, θα πάρει ένα περιουσιακό στοιχείο μικρότερης αξίας. Πλούτο παράγει και το ίδιο το κεφάλαιο. Αυτό το χάσαμε, μια και το κόστος πενταπλασιάστηκε με τα σημερινά δεδομένα. Θέλω να πω ότι όταν έρχεται ένας επενδυτής, δε θα πρέπει να τον αποτρέπουμε και να μην αφήνουμε πίσω περιουσιακά στοιχεία στην πόλη. Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα».

 

«Μπορούν να λειτουργήσουν συνεργατικά πλωτή εξέδρα και υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα»

Σχετικά με το αν εγκαταλείπεται ο σχεδιασμός της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, με την εγκατάσταση πλωτής εξέδρας, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε: «Οι μελέτες θα βοηθήσουν για να δούμε κατά πόσο είναι σωστά όλα αυτά που προτείνει η ΔΕΠΑ και κατά δεύτερον στο κατά πόσο θα είναι αισθητικά αποδεκτή η χρήση ενός τάνκερ που θα αγκυροβολήσει στον κόλπο της Καβάλας. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτό η πλωτή εξέδρα θα είναι συνεργατική με τις άλλες επενδύσεις της περιοχής, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Ασχέτως, αν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, έχουμε κι εμείς λόγο. Όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν συνεργατικά, εκτός κι αν συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν δεν συγκρούονται, τότε μπορεί να προχωρήσει το έργο της ΔΕΠΑ. Αν και προσωπικά δε θα ήθελα να τοποθετηθώ, όσοι παραβρέθηκαν, αλλά και οι άνθρωποι της εταιρείας παραδέχθηκαν ότι μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά. Το LNG θα κάνει ελκυστικότερη την επένδυση για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα. Το ίδρυμα θα τοποθετηθεί προσεχώς για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως έχουμε πάρει θέση ότι θα πρέπει να λειτουργεί συνεργατικά».

Όσο για το αν υπάρχει προγραμματισμός για νέα συνάντηση των τοπικών φορέων με τη ΔΕΠΑ εντός Ιουλίου, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε αρνητικά, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει κιόλας.

 

Ανοικτή η χωροθέτηση

Τέλος, για το ποιά λύση προτείνει η ΔΕΠΑ αναφορικά με τη χωροθέτηση και την εγκατάσταση της πλωτής εξέδρας, μια και από τον Β. Παππά προτάθηκε στη διάρκεια της συνάντησης και η εξέδρα των Μαριών, που δεν επηρεάζει τουριστικά Θάσο και Καβάλα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας τόνισε: «Η χωροθέτηση έμεινε ανοικτή. Δεν δόθηκε συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι άνθρωποι της ΔΕΠΑ είναι ανοικτοί σε προτάσεις. Προτάθηκαν πολλά, όχι μόνο αυτή πίσω από τον λόφο της Ν. Καρβάλης ούτε μόνο στις Μαριές. Αυτό θα το δούμε στον δρόμο. Θα δούμε τις προτάσεις και ως ΤΕΙ θα προτείνουμε. Εμείς ως πιο ορθή βλέπουμε αυτή που θα είναι κοντινότερη στην υπόγεια αποθήκη. Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα», κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.