Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τι μας κρύβει η ΔΕΠΑ;

Αν μη τι άλλο ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης έχει χιούμορ, καθώς προσερχόμενος στη χθεσινή σύσκεψη δήλωσε ότι δεν ήρθε τόσο να ενημερώσει όσο να ενημερωθεί για τις ανάγκες της περιοχής και ν’  ανοίξει η συζήτηση ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την τοπική κοινωνία. Έχει χιούμορ γιατί δεν είναι δυνατόν εδώ και τρία χρόνια να σέρνεται το θέμα του LNG, να μαθαίνουμε από διαρροές και ανακοινώσεις σε διάφορες ημερίδες για το τι πρόκειται να συμβεί στην Καβάλα, και προσερχόμενος εδώ να δηλώνει ότι ήρθε για να ακούσει και να ενημερωθεί!!!

Έστω και έτσι όμως, η δήλωση αυτή έχει την αξία της αν είναι ειλικρινής, μόνο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε – μιας και οι πόρτες της σύσκεψης ήταν κλειστές – αν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ που «εκπροσωπήθηκε» από τον Βαγγέλη Παππά (!!!), έθεσαν τα ζητήματα μετ΄ επιτάσεως, έτσι όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για παράδειγμα πότε θα γίνουν οι μελέτες για να γνωρίζουμε επ’ ακριβώς τι ακριβώς επένδυση θα γίνει, ώστε να αποτιμηθεί η περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση της περιοχής; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της υπόσχεσης κατασκευής αστικού δικτύου φυσικού αερίου; Ποίο είναι το κόστος της επένδυσης και πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν;

Επιπλέον, το θέμα της αξιοποίησης της Υπόγειας Δεξαμενής Φυσικού Αερίου Νοτίου Καβάλας, σε συνεργασία με την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε απόφαση για επένδυση LNG. Το σημειώναμε και χθες ότι τόσο το κόστος, όσο και τα οφέλη από την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης υπερτερούν, έναντι του LNG.  Ωστόσο και τα δύο μαζί δημιουργούν ένα εξαιρετικό συνδυασμό. Μάλιστα θα θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Σαχίνης στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ το 2010 είχε δηλώσει ότι η επένδυση του πλωτού LNG θα φτάσει τα 600 εκ. δολάρια για δυναμικότητα 175.000 κ.μ. αερίου, προσοχή (!), χωρίς αποθήκευση. Στην ίδια ομιλία παραδεχόταν ότι η επένδυση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την επένδυση της υπόγειας αποθήκης, ύψους 400 εκ. δολαρίων, οπότε με μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων να έχουμε μια τεραστίων δυνατοτήτων μονάδα αποθήκευση και παροχής φυσικού αερίου που θα δώσει πλεονεκτήματα τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Αυτά τα δύο έργα πάνε χέρι – χέρι αλλά το πρώτο και κύριο είναι η αξιοποίηση της υπόγειας δεξαμενής. Ο λόγος; Αφενός θα συμβάλει στην ενίσχυση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με μια ακόμη δραστηριότητα, το οποίο σημαίνει διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας και αφετέρου θα αποκομίσει οφέλη και η ΔΕΠΑ καθώς από το συνδυασμό υπόγειας δεξαμενής και του LNG στην συνέχεια, θα αποκτήσει ανεξαρτησία σε σχέση με το ρωσικό αέριο που αγοράζει σήμερα και μάλιστα σε υψηλές τιμές.

Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η ΔΕΠΑ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η Καβάλα προσφέρει και πολλά ακόμη πλεονεκτήματα για τη ανάπτυξη αυτής της μεγάλης επένδυσης (υπόγεια δεξαμενή και LNG) ωστόσο δεν ανοίγει τα χαρτιά της γιατί θέλει να πάρει όσο περισσότερα γίνεται, δίνοντας όσο γίνεται λιγότερα. Γι’ αυτό και οι «εν κρυπτώ κινήσεις» και τα «κλειστά χαρτιά». Για να το πούμε πιο απλά, ψάχνει για κορόιδα.

Με λίγα λόγια το παιχνίδι τώρα αρχίζει και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές προς τους εκπροσώπους της ΔΕΠΑ. Αυτό άραγε, έγινε χθες;

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης