Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Οι καθηγητές Ιστορίας του ΑΠΘ - Εγκαλούν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους


Τους ζητάνε να παρέμβουν – έστω και τώρα – γα τη σωτηρία του «απαγορευμένου αρχείου» του Μουσείου Καπνού

Με χθεσινή τους παρέμβαση καθηγητές της Ιστορίας από το  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη του αρχείου του Μουσείου Καπνού και καλούν τόσο το δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή όσο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να συμμορφωθούν με τις καταδικαστικές γνωμοδοτήσεις του Συνήγορου του Πολίτη, σχετικά με την αυθαίρετη απαγόρευση πρόσβασης της ιστορικού και ερευνήτριας Γεωργίας Μπακάλη στο αρχείο και τους ζητούν να αποδεχθούν την εφαρμογή της  νομιμότητας. Παράλληλα υπενθυμίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή, τα όσα είχαν καταγγελθεί από τους 84 πανεπιστημιακούς, πριν από δύο χρόνια, το Μάϊο του 2009, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του αρχείου του Μουσείου Καπνού από τον πρόεδρό του Γιάννη Βύζικα. Οι καθηγητές που υπογράφουν την χθεσινή ανοιχτή επιστολή, από το  ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ    κατηγορούν τον κ. Βύζικα ότι «αγνόησε επιδεικτικά τις καταδικαστικές εις βάρος του γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και  συμπεριφέρθηκε ως ιδιοκτήτης του Μουσείου, του οποίου προΐσταται» και αφού θυμίζουν το πόσο ανεκτίμητο είναι το αρχείο ζητούν έστω και τώρα να επιτραπεί η μελέτη του από τους ειδικούς. Η επιστολή μεταξύ άλλων ζητάει από τους αιρετούς να σεβαστούν τόσο τη νομιμότητα όσο και την, συνταγματικά κατοχυρωμένη, επιστημονική έρευνα, ενώ τους καταγγέλλει ότι με τη στάση τους άφησαν ένα πολύτιμο αρχείο «στην ανεξέλεγκτη διαχείριση ενός ερασιτέχνη ιστορικού».


Η επιστολή αυτή συντάχθηκε μετά τα τελευταία δημοσιεύματα στο «Χ» αλλά και στον Αθηναϊκό Τύπο, τα οποία ήρθαν ως φυσική συνέπεια της έκδοσης του τρίτομου έργου του κ. Βύζικα «ΚΑΒΑΛΑ Η ΜΕΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ», για την συγγραφή του οποίου άντλησε υλικό από τα «απαγορευμένα αρχεία» και τα οποία παραθέτει κατά τελείως αντεπιστημονικό τρόπο. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι μετά το προχθεσινό δημοσίευμα του «Χ» πηγές από το περιβάλλον του δημάρχου Καβάλα κ. Σιμιτσή μας ενημέρωσαν ότι τις προσεχείς ημέρες θα περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέσαμε!

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
                                                                                        
                                                                                                                                                                                                      ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

                                                                                         
                                                                                                                      
Αξιότιμοι Κύριοι,

                Από πρόσφατα δημοσιεύματα τόσο του τοπικού όσο και του αθηναϊκού Τύπου, επιβεβαιώθηκαν περίτρανα οι φόβοι και οι επιφυλάξεις, που είχαν εκφρασθεί, ήδη από τη 14η Μαΐου 2009, με δημόσια καταγγελία 84 πανεπιστημιακών της Ελλάδας και του εξωτερικού εναντίον των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών ενεργειών του Προέδρου του Μουσείου Καπνού του Δήμου Καβάλας κ. Ιωάννη Βύζικα.
               
                Η τρίτομη (!) έκδοση με τίτλο Καβάλα, η Μέκκα του Καπνού με συγγραφέα τον ίδιο τον κ. Βύζικα, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα (2011), αποδεικνύει έμπρακτα τις θέσεις που έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα. Σύμφωνα με αυτές ο εν λόγω κύριος, παρά τις υποσχέσεις του περί του αντιθέτου, παρεμπόδιζε σκόπιμα την πρόσβαση στο αρχείο του Μουσείου Καπνού της υποψηφίας διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κυρίας Γεωργίας Μπακάλη για ιδιοτελείς και μόνο λόγους, την προετοιμασία, δηλαδή, της παραπάνω έκδοσης.

                Παράλληλα εκφράζουμε την έκπληξη και τη βαθιά μας απογοήτευση για την ασυλία που επί τόσο καιρό απολαμβάνει από μέρους της προϊσταμένης δημοτικής αρχής ένα άτομο, το οποίο έχει καταστρατηγήσει με απαράδεκτο τρόπο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης του κάθε πολίτη στο αρχειακό υλικό ενός δημοσίου φορέα. Επιπρόσθετα, ο κ. Βύζικας αγνόησε επιδεικτικά τις καταδικαστικές εις βάρος του γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και  συμπεριφέρθηκε ως ιδιοκτήτης του Μουσείου, του οποίου προΐσταται.

                Δυστυχώς, η παρατεταμένη σιωπή τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου (όσο και του ιδίου του Δημάρχου προσωπικά) στα συνεχή διαβήματά μας για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση, ενισχύει την άποψη πως οι επίσημες αρχές της πόλης της Καβάλας ανέχονται ή και ενστερνίζονται τις απόψεις και τις πρακτικές του κ. Βύζικα. Μια δημόσια αιρετή αρχή οφείλει να σέβεται τους νόμους του κράτους, να πρωτοστατεί στην εφαρμογή τους και να μην εθελοτυφλεί.. Οφείλει επίσης να σέβεται την επιστημονική έρευνα και τους εντεταλμένους φορείς της τελευταίας. Δεν δικαιούται, τέλος, να επιδεικνύει ανάλγητη αδιαφορία για την πολύτιμη πολιτισμική κληρονομιά του τόπου της, εγκαταλείποντας -στη συγκεκριμένη περίπτωση- ένα ανεκτίμητο αρχείο της πόλης στην ανεξέλεγκτη διαχείριση ενός ερασιτέχνη ιστορικού.

                Έστω και αυτή την ύστατη ώρα, εκφράζουμε την ελπίδα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος του προβλήματος και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

              Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής της
                                             κυρίας Γεωργίας Μπακάλη




Βασίλειος Γούναρης                     Ιωάννης Μουρέλος               Ιάκωβος Μιχαηλίδης
      Καθηγητής                                    Καθηγητής                     Επίκουρος Καθηγητής



                                                   Ο Διευθυντής του Τομέα

                                                        Σπυρίδων Σφέτας
                                                   Αναπληρωτής Καθηγητής