Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή


(που θα προκαλέσει η κρίση)



Μεσούσης της κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο και παρακινδυνευμένο να επιχειρήσει κανείς να προσδιορίσει το πώς θα είναι το μετά, πολλώ δε όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί μια σειρά γεγονότα, καθοριστικά για το μέλλον, πέρα του ότι υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν ανοίξει καν.



Το σημαντικότερο είναι το πώς θα είναι το οικονομικό πεδίο, τι θα έχει αλλάξει και πού θα βρίσκεται το κέντρο βάρους της νέας οικονομίας. Αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη νέα
δομή του πολιτικού συστήματος, αλλά και τα πρόσωπα. Όσοι μετέχουν σήμερα του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος δεν θα οδηγηθούν όλοι στο βάραθρο της λησμονιάς. Όσο και αν τους ρίχνουμε το λίθο του αναθέματος συνολικά, υπάρχουν – ευτυχώς - πρόσωπα που δείχνουν σημάδια ότι μπορούν να διέλθουν του κατακλυσμού χωρίς σημαντικές απώλειες. Αναφερόμαστε σε πρόσωπα που ακόμη κρατάνε την ανθρωπιά τους, την ηθική τους ακεραιότητα και τη σοβαρότητά τους κι όχι μόνο αυτά, αλλά και την αξιοσύνη τους, προσόν – διαβατήριο - για την επόμενη εποχή.



Με λίγα λόγια η νέα οικονομία θα καθορίσει και το μετά, το νέο πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό η μήτρα των εξελίξεων δεν βρίσκεται στις διασπάσεις κομμάτων και τις συσσωματώσεις προσώπων για την δημιουργία νέων κομμάτων αλλά στα χαρακτηριστικά της Νέας Οικονομίας. Ποια είναι όμως τα γεγονότα που θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς των εξελίξεων;



Νομίζουμε ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αλλά και η διαχείριση της υπόθεσης της ΑΟΖ θα είναι δύο από τα σημεία προσδιορισμού των εξελίξεων. Σαφώς και είναι και το μνημόνιο και τα μέτρα του Ιουνίου που έρχεται, αλλά αυτά θα καταγραφούν περισσότερο ως ενέργειες εμπρησμού αυτού που τελειώνει παρά ως οικοδομικά στοιχεία αυτού που χτίζεται, μεθοδικά στην χώρα μας και την Ανατολική Μεσόγειο.



Φυσικά και τα δύο που αναφέραμε συνθέτουν ή, αν θέλετε, προϋποθέτουν αλλαγές γεωστρατηγικού χαρακτήρα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί. Όσο και αν σας φανεί υπερβολικό ή και παράδοξο, σε αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή της, θα είναι ένα αξιοσημείωτο σημάδι του νέου χάρτη, όχι μόνο για τον ορυκτό της πλούτο, αλλά και για άλλες άυλες αξίες που διαθέτει!!!