Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η επόμενη ημέρα της παρέλασης


Για μια ολόκληρη εβδομάδα θέμα συζήτησης ήταν η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τα πιθανά επεισόδια. Κινητοποιήθηκε μια τεράστια αστυνομική δύναμη για τη φετινή παρέλαση για την επέτειο της επανάστασης του 1821 και ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας πρωτοφανή. Επεισόδια όμως δεν έγιναν και οι διαμαρτυρόμενοι ήταν σαφώς πολλοί λιγότεροι από ό,τι ήταν το περασμένο Οκτώβριο. Να
λειτούργησε αποτρεπτικά όλη αυτή η κινητοποίηση; Να ήταν υπερβολικές οι εκτιμήσεις; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.



Αν δε δεν γινόταν αμέσως μετά την παρέλαση η πορεία των διαμαρτυρομένων, αν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου δεν γυρνούσαν τα πρόσωπα αριστερά και αν τα μέλη της Κρητικής Αδελφότητας δεν τραγουδούσαν μπροστά στους επίσημους το «πότε θα κάνει ξαστεριά», ίσως το μόνο γεγονός που θα σχολιάζαμε τώρα θα ήταν η λιποθυμία του στρατονόμου που ήταν παραστάτης. Τίποτα άλλο.



Ωστόσο γενικά είχε γίνει και μια προετοιμασία που συνέβαλε το ρίξιμο των τόνων. Η εξέδρα ήταν μικρότερη κατά 15 καρέκλες, δεν ανέβηκαν στην εξέδρα βουλευτές αλλά – το σημαντικότερο – ούτε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πολιτική εκπροσώπηση έγινε κατά πρώτον από τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, πρόσωπο συμπαθές στους πολίτες και τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, που πέρα από τις τυχόν γκρίνιες που ακούγονται, τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Αυτό το «άδειασμα» της εξέδρας ηρέμησε τους πολίτες, στέλνοντας παράλληλα και ένα συμβολικό μήνυμα προς τους πολιτικούς, περί σεμνότητας.



Όσο για τους βουλευτές να σημειώσουμε ότι ο Σάββας Εμινίδης πήγε στην Θάσο, ο Δημήτρης Παπουτσής στην Ελευθερούπολη – χωρίς να ανέβει στην εξέδρα -, ενώ ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην Δράμα, όπου εκεί ανέβηκε στην εξέδρα και έγινε η παρέλαση χωρίς κανένα πρόβλημα.