Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πού βρίσκεται η λύση;


Ο Φίλιπ Μπλόντ είναι ένας βρετανός πολιτικός φιλόσοφος, συντηρητικός αλλά με αριστερό λόγο. Τα όσα λέει δεν περιορίζονται μόνο σε διαπιστώσεις αλλά διατυπώνει και προτάσεις. Το δόγμα «Μπλόντ» συνοψίζεται στην εξής φράσης: «Σήμερα έχουμε μια κοινωνία έντονα αριστερή η οποία
τάσσεται κατά των θεσμών και των ορίων και μια οικονομία άκρως δεξιά, με συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων» και ως λύση προτείνει να ανατραπεί αυτή η σχέση λέγοντας ότι «θα πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινωνία συντηρητική που έχει θεσμούς και τους σέβεται (δηλ. οικογένεια, θρησκεία, κράτος κ.λ.π.) και μια οικονομία αριστερή η οποία αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των αδυνάτων!!!

Διατυπώνει αυτή την πρόταση ερχόμενος σε αντιπαράθεση και με το ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στον στόχο της κατάργηση των εθνικών ορίων και τoν κατακερματισμό τους αλλά και μιας σειράς άλλων  θεσμών και στην διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς όπου οι πολίτες εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την μισθωτή τους εργασία, χωρίς να έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο».

Ομολογούμε ότι η προσέγγιση που κάνει έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό πρώτα και κύρια γιατί υποσκελίζει το δίπολο Αριστερά – Δεξιά και φτάνει στην ουσία, η οποία είναι ότι μια κοινωνία για να μπορεί να εξασφαλίσει στους πολίτες της το ευ ζειν θα πρέπει να έχει θεσμούς που λειτουργούν και προσφέρουν ασφάλεια (από κάθε άποψη) στους πολίτες και επιτυγχάνει την αναδιανομή του πλούτου έτσι ώστε να μην δημιουργείται μεγάλο χάσμα μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτό το σύστημα που σήμερα δοκιμάζεται στο σύνολο του δυτικού κόσμου, δημιούργησε πλούσιους με αμύθητες περιουσίες και πένητες που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.

Μήπως και η σημερινή κατάρρευση που βιώνει η Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της υιοθέτησης αυτού του οικονομικού μοντέλου, οπότε η λύση που ψάχνουμε δεν είναι σε ένα πιο οικονομίστικο μοντέλο άσκησης οικονομικής πολιτικής, αλλά σε ένα μοντέλο αναδιανομής του πλούτου και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης;