Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δύο παραδείγματα


Η πρώτη φωτογραφία είναι από την περιοχή της Καλαμίτσας, δεν είναι σπάνια η εικόνα, κάδοι ξεχειλισμένοι από τα σκουπίδια και δίπλα αφημένα ογκώδη απορρίμματα όπως είναι το στρώμα που διακρίνουμε. Ποιος ευθύνεται; Όλοι, τόσο η υπηρεσία Καθαριότητας που δεν έχει τακτική αποκομιδή όσο και οι δημότες που χωρίς πολύ σκέψη παρατάνε τα ογκώδη σκουπίδια έξω από τον

κάδο χωρίς να ειδοποιούν την αρμόδια υπηρεσία. Όποιος και να φταίει το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, ο δημόσιος χώρος και μάλιστα σε μια περιοχή με τουριστικό ενδιαφέρον κακοποιείται.


 

Το δεύτερο παράδειγμα έχει μια πιο χιουμοριστική διάσταση. Στο στάση του λεωφορείου στο Καρνάγιο υπάρχει ένας κάδος, ΚΑΤΩ από το στέγαστρο της στάσης του λεωφορείου που κάνει παρέα σε όσους περιμένουν, με τη βρώμα του!!! Κάποιος έχει κολλήσει επάνω και ένα σημείωμα που λέει: «Σας παρακαλούμε όλη η γειτονιά να πάρετε τον κάδο με τα σκουπίδια κάτω από το στέγαστρο της στάσης και να τον πάτε πιο πέρα γιατί βρωμοκοπάει, μέχρι να περάσει το λεωφορείο αρρωσταίνουμε από τη βρώμα. Το στέγαστρο το έκαναν γι’ αυτούς που περιμένουν τα αστικά και όχι για τα σκουπίδια. Αν δεν το πάρετε θα διαμαρτυρηθούμε στον δήμαρχο. Με πολύ εκτίμηση όλη η γειτονιά»!!!

 

Αυτό το καταπληκτικό σημείωμα που στο πρωτότυπό του βρίθει από ανορθογραφίες, θέτει μια σειρά από ζητήματα του δημόσιου χώρου, ποιά είναι η σωστή θέση για τον κάδο, ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης των στάσεων και φυσικά τα προβλήματα που δημιουργεί η αφύσικη συμβίωση ανθρώπων και σκουπιδιών. Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ήταν; Να σκίσει κάποιος το σημείωμα και να αφήσει τον κάδο στο ίδιο σημείο!!!