Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ο δημόσιος χώρος


Σε διάφορα σημεία της Καβάλας έχουν τοποθετηθεί ξύλινες κατασκευές που φέρουν αναρτημένο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει η Αρχιτεκτονική Εβδομάδα Καβάλας 2012 με κύριο θέμα τον Δημόσιο Χώρο. Οι εκδηλώσεις που είναι συνδιοργάνωση του ΤΕΕ ΑΜ και του
Δήμου Καβάλας ξεκινούν την Τετάρτη από την πλατεία Καπνεργάτη και θα απλωθούν σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Βλέποντας το πρόγραμμα των ομιλιών διαπιστώνουμε ότι όλοι έχουν σκοπό να μιλήσουν για προτάσεις αξιοποίησης και βελτίωσης του δημόσιου χώρου που υπάρχει ή και την δημιουργία νέων.

 

Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα ζήτημα του δημόσιου χώρου το οποίο δεν είναι αρχιτεκτονικής φύσης. Ακούει στο όνομα «σκουπίδια». Στην Καβάλα – ενδεχομένως και αλλού – οι κάδοι των σκουπιδιών αποτελούν ευλογία και κατάρα. Από τη μια είναι ευλογία γιατί επιτέλους γλυτώσαμε από το σκουπιδομάνι σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και από την άλλη κατάρα γιατί συχνά ξεχειλίζουν από σκουπίδια και σχεδόν πάντα βρωμάνε ανυπόφορα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το σκέπτεσαι δέκα φορές το πως θα πλησιάσεις σε ένα κάδο για να ρίξεις τα σκουπίδια σου. Επιπλέον, πάρα πολύ συχνά – εξαιτίας της δυσοσμίας - οι κάδοι γίνονται αφορμή για έριδες και ολόκληρες γειτονιές βρίσκονται στο πόδι για το που τελικά θα παρκάρει ο κάδος της γειτονιάς. Ομηρικοί καυγάδες που στο παρελθόν σημειώθηκαν για τη θέση του κάδου, έφτασαν μέχρι το γραφείο του δημάρχου.