Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Η μίζα 50 εκ. δολάρια για ποιόν ήταν;


Πόσο πείθουν οι απαντήσεις στις κατηγορίες του Μαθιού Ρήγα από τον Βαγγέλη Παπά; Με μηνύσεις απαντούν εργαζόμενοι και Κώστας Παπακωνσταντίνου

Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενεργειακής (Energean oil & gas) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μαθιός Ρήγας, εξαπέλυσε επίθεση προς τον απερχόμενο πρόεδρο της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ότι με την δική του μεσολάβησε βρέθηκε ένας επενδυτής «φάντασμα» για την αγορά του πακέτου του 67% των μετοχών της εταιρίας στην τιμή των 250.000.000 δολαρίων, αλλά για το κλείσιμο της συμφωνίας έπρεπε να δοθούν εξ αυτών 50 εκ. δολάρια σε κάποιο πρόσωπο που είχε
συμβάλει στην ολοκλήρωση της πώλησης!!! Μάλιστα ως κομιστής αυτών των χρημάτων είχε οριστεί από το προσύμφωνο ο ισραηλινός κ. Yphilip, ο οποίος θα τα μετέφερε στον ενδιαφερόμενο. Η Ενεργειακή απάντησε ότι δεν μπορεί να συμπράξει σε παράνομες πράξεις και η συμφωνία χάλασε. Αυτά από την πλευρά του κ. Ρήγα.
Το «Χ» ζήτησε από τον κ. Παπά να μας μιλήσει και να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό το ζήτημα αλλά αρνήθηκε, ωστόσο μιλώντας σε άλλα τοπικά ΜΜΕ έδωσε απάντηση επισημαίνοντας ότι τα 50 εκ. ευρώ προορίζονταν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Ωστόσο με δηλώσεις τους οι κ.κ. Μανώλης Κηλαϊδάκης και Κώστας Παπακωνσταντίνου απειλούν τον κ. Ρήγα με μηνύσεις, καθώς υποστηρίζουν ότι όλα είναι συκοφαντίες και ψέματα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο κ. Ρήγας, όσο και ο κ. Παπάς επικαλούνται το κείμενο του MEMORANTUM of UNDERTANDIG για να αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους. Ποιος όμως λέει την αλήθεια;
Αυτό το ερώτημα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε και για το λόγο αυτό ανατρέξαμε στο κείμενο του MEMORANTUM of UNDERTANDIG στο οποίο διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δύο αναφορές για δύο διαφορετικά ποσά ύψους 50 εκ. δολαρίων. Αυτό που προκύπτει από το εν λόγω κείμενο είναι ότι η συμφωνία πώλησης θα έκλεινε στα 250 εκ. δολ. εκ των οποίων τα 50 εκ. δολ. θα πήγαιναν στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ για κεφάλαιο κίνησης (as a working capital) και τα άλλα 50 εκ. δολ. στον κύριο Yphilip για κάποιον που συνέβαλε στο κλείσιμο της συμφωνίας.
Για το λόγου το αληθές παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:
1)      Η αναφορά αυτή αφορά τα χρήματα που προορίζονται για την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ συνολικού ποσού 50 εκ. δολ. και αυτό είναι περισσότερο από προφανές στο παρακάτω απόσπασμα:

2)      Στην επόμενη σελίδα του κειμένου για το κλείσιμο της συμφωνία υπάρχει ειδική αναφορά για το δεύτερο ποσό των 50 εκ. ευρώ και χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι:

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν είχε κλείσει η συμφωνία η Ενεργειακή θα λάμβανε μια τραπεζική επιταγή 250 εκ. δολ. εκ των οποίων τα 50 εκ. δολ. θα πήγαιναν στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και τα άλλα 50 εκ. δολ. σε κάποιον που δεν κατονομάζεται. Εκτός και δεν διαβάζουμε σωστά και κάνουμε λάθος, γι’ αυτό κάθε παρατήρηση δεκτή προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα που ρίχνει βαριά σκιά επάνω από την υπόθεση της ΚΑΒΑΑΛ ΟΙΛ και της απερχόμενης διοίκησής της
Τι δηλώνουν όμως για το θέμα τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, πέρα του κ. Παπά;

Μ. Κελαϊδάκης: θα απαντήσουμε με μηνύσεις

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η Ενεργειακή συνεχίζει να μιλάει με τους υποψήφιους επενδυτές, όπως ανέφερε και ο Β. Παππάς σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Κελαϊδάκης, χθες έξω από το δικαστικό μέγαρο Καβάλας απάντησε ότι «αυτό θα έπρεπε να το ρωτήσετε στον κ. Ρήγα, ο οποίος μίλησε για επενδυτές φαντάσματα. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Ρήγας συνεχίζει να μιλάει με τους επενδυτές, όμως θα καλούμαστε εμείς να απαντήσουμε στο τέλος πως ο κ. Ρήγας έκλεισε αυτό το deal με τα φαντάσματα».
Ενώ για τις βολές που εξαπέλυσε σχετικά με μίζα 50 εκατ. δολαρίων σε κάποιον τρίτο ο κ. Ρήγας, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Kavala Oil σχολίασε: «Ο κ. Ρήγας έκανε ένα από τα μαγικά του τρικ, που δύο χρόνια τα ακούμε και μέσα σε ένα κείμενο στα αγγλικά αναφέρει ότι τα 50 εκατ. ήταν για κεφάλαιο κίνησης να επιστραφούν για τις ανάγκες της Kavala Oil, μια και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον κ. Ρήγα. Σε εσάς το παρουσίασε προφορικώς ότι θα πήγαιναν για προμήθεια, χωρίς να γνωρίζει σε ποιον ο κ. Ρήγας και γι’ αυτούς που θα μεσολαβούσαν για το deal. Σήμερα, οι εργαζόμενοι της Kavala Oil ξεκαθαρίζουμε ότι για το κείμενο αυτό, που αναφερόταν και στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Ενεργειακή, ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες να ασκηθούν ποινικές διώξεις από τα πολιτικά δικαστήρια για αυτές της κατηγορίες».
Κ. Παπακωνσταντίνου: Στα δικαστήρια θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση

Για την περιβόητη μίζα των 50 εκατ. δολαρίων που επικαλέστηκε ο κ. Ρήγας, ο διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, Κώστας Παπακωνσταντίνου απάντησε με δηλώσεις του στο «Χ»: «Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 20, στο έντυπο που μοιράστηκε ότι μέσα από ένα προσύμφωνο, ότι από τα 250 εκατ. δολάρια που είναι το συνολικό deal, τα 50 εκατομμύρια δίνονται στην Kavala Oil, για κάλυψη των χρεών και κεφάλαιο κίνησης. Αν είναι αυτό μίζα, τότε πρόκειται για διαστρέβλωση της αλήθειας. Μου κάνει εντύπωση που δόθηκε κιόλας ένα τέτοιο έγγραφο με τόσες ανακρίβειες, συκοφαντίες και ψέματα. Αυτά είναι κακοήθειες και θα αναγκαστούμε να κάνουμε μηνύσεις, ζητώντας αποζημιώσεις, αφού πηγαίνει επί προσωπικού αυτή η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.