Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΡΗΓΑΣ ΜΑΘΙΟΣ ΓΙΑ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ: Από ξέφραγο αμπέλι θα την κάνουμε μεγάλη εταιρία



Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean oil & gas αποκάλυψε προβλήματα δυσλειτουργίας της σημερινής διοίκησης της εταιρίας, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και ξεκαθάρισε ότι ήρθαν για να μείνουν και να επενδύσουν στο πετρέλαιο.



Η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ θα είναι η βάση για να «χτιστεί» μια μεγάλη ελληνική πετρελαϊκή εταιρία αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθεί η σημερινή διοίκηση, η οποία πρόδωσε την εμπιστοσύνη που της έδειξαν, να υπάρξουν κανόνες χρηστής διοίκησης, λειτουργίας και διαφάνειας, να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα στην Καβάλα αλλά και σε άλλα σημεία του ελλαδικού χώρου. Αυτό είναι το πρόγραμμα για το μέλλον της εταιρίας έτσι όπως το παρουσίασε χθες, κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας, στο ξενοδοχείο Lucy, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής (Energean oil & gas) Μαθιός Ρήγας, προς τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ. Παράλληλα, απάντησε σε όλες τις κατηγορίες της απερχόμενης διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, ενώ προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω αποκαλύπτοντας στοιχεία για υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος, που κρύβονταν πίσω από την επιχειρούμενη αγοροπωλησία, υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών και αγαθών από προμηθευτές της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – στοιχεία που έχουν παραδοθεί για διερεύνηση στην εισαγγελική αρχή – για την έρευνα που γίνεται μετά από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό του προέδρου της εταιρίας Βαγγέλη Παπά. Θίχτηκε επίσης και το θέμα της αδιαφάνειας στις προσλήψεις, καθώς το σημαντικότερο προσόν για έναν υποψήφιο για εργασία, ήταν να είναι αρεστός στον πρόεδρο της εταιρίας Βαγγέλη Παπά.

Νέα πιθανά κοιτάσματα

Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός, η τακτοποίησης και η ανάπτυξης της εταιρίας σημείωσε σε όλους τους τόνους ο κ. Μαθιός. Ερωτηθείς ειδικά για τα χρέη της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ προς τους εργαζόμενους και την αγορά της Καβάλας, ξεκαθάρισε ότι τον Ιανουάριο εστάλησαν χρήματα για τους εργαζόμενους αλλά η διοίκηση της εταιρίας πλήρωσε τους εργολάβους, γι’ αυτό βασική προϋπόθεση είναι ν’ αλλάξει η διοίκηση στην προσεχή έκτακτη Γενική Συνέλευση και όπως επισήμανε κατηγορηματικά, την επομένη ημέρα θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Για τα χρέη της εταιρίας προς την αγορά θα τακτοποιηθούν με την πώληση του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 180.000 βαρέλια που είναι συνήθως, άρα και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην εταιρία θα είναι περισσότερα από τα 15 εκ. ευρώ που είναι συνήθως.
Ωστόσο ο κ. Ρήγας δεν περιορίστηκε μόνο στις αποκαλύψεις για τα κακώς κείμενα της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, κοινοποίησε την πληροφορία που έλαβαν από εξειδικευμένο γραφείο του Λονδίνου που έκανε επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων του κόλπου της Καβάλας, ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον εντοπισμό – σε μεγαλύτερο βάθος – ενός κοιτάσματος ισάξιου του Πρίνου, αλλά και ενός ακόμη του μισού μεγέθους του Πρίνου. Με λίγα λόγια πέρα από τις προγραμματισμένες παραγωγικές γεωτρήσεις σε Πρίνο και πεδίο Ε, αναμένονται νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στις δύο πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές που εντοπίστηκαν από τη νέα ανάγνωση των σεισμικών δεδομένων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κ. Ρήγας εν αντιθέσει με την διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ παρέδωσε στους δημοσιογράφους ένα φάκελο και ένα USB με όλα τα έγγραφα στα οποία αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης.




Μ. Ρήγας: Με τις απειλές βγαίνει πετρέλαιο;


«Τον τελευταίο καιρό αντί να κάνουμε τη δουλειά μας, που είναι να παράγουμε πετρέλαιο, κάνουμε οτιδήποτε άλλο και αναλωνόμαστε ποιος θα πει βαρύτερες εκφράσεις στα ΜΜΕ για τον άλλον. Το επιστέγασμα μιας προσπάθειας 23 μηνών ήταν η ανανέωση των αδειών, που αν δε συνέβαινε θα έληγαν τον προσεχή Μάιο. Αυτό υπογράφηκε τον Οκτώβρη του 2012 και από τον Δεκέμβρη ζητούσαμε την κύρωση της απόφασης, που υπογράψαμε με τους κκ. Παππά και Λιβιεράτο, με κοινή ανακοίνωση, ζητώντας τα αυτονόητα. Τότε, δεν ήμασταν ούτε απατεώνες, ούτε κλέφτες και όσα παραμύθια ακούμε τις τελευταίες 45 μέρες. Αυτά τα λέει και στην εκδήλωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Kavala Oil, o Μ. Κελαϊδάκης, που σημειώνει στην τοποθέτησή του ότι το 2007 η Kavala Oil δεν μπορούσε να κάνει καμία επένδυση. Στις 2/2/13 δεν υπήρχε καμία καταγγελία στη σύμβαση. Ξαφνικά, στις 5/2 ακούσαμε από τον κ. Παππά ότι «όποιος ψηφίσει την κύρωση είναι προδότης, ότι οι βουλευτές μόλις έρθουν στην Καβάλα θα ξεβρακωθούν, θα γυρνάνε χωρίς ρούχα, ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα τα σπάσουμε, ότι αν γίνουν όλα όπως πρέπει, θα τους δώσουμε το πετρέλαιο και μετά θα φάνε και τα χαστούκια τους». Απειλές από παντού. Ακούσαμε από σοβαρούς, όπως θεωρούσαμε, επαγγελματίες, όπως ο κ. Ιωαννίδης ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας του εργοστασίου, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου 2012 διαβεβαιώνει εγγράφως στο Open Door Invitation για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, δήθεν πως “η Ενεργειακή έχει κάνει επικίνδυνες εκπτώσεις στην ασφάλεια”. Επίσης, από τον κ. Παπακωνσταντίνου, στον οποίο εμπιστευτήκαμε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Kavala Oil, υπάρχει δήλωση ότι “η Ενεργειακή δεν είναι εταιρεία πετρελαίου. Καμιά από τις έξι γεωτρήσεις δεν ολοκληρώθηκε σωστά, ενώ και οι δύο που λειτουργούν είναι κατά λάθος”. Και αναρωτιέμαι… Πού ήταν επί πέντε χρόνια ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν τα έλεγε όλα αυτά, όταν υπάρχουν δικές του υπογραφές στα προγράμματα γεωτρήσεων;».


«Ποιος επιδιώκει να καταστρέψει την Kavala Oil;»


Εν συνεχεία ο κ. Ρήγας παρουσίασε μια σειρά από ενέργειες, τις οποίες θεωρεί ότι τορπίλιζαν τις σχέσεις μεταξύ Ενεργειακής Αιγαίου και Kavala Oil, επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ποιος επιδιώκει να καταστρέψει την Kavala Oil;.
1. Την Επιστολή στην Standard Chartered.
2. Την επιστολή στην ΕΛΠΕ Α.Ε.
3. Την επιστολή – δήθεν καταγγελία – στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.
4. Την επιστολή στα πολιτικά κόμματα.
5. Την προσπάθεια να σταματήσουν την ανανέωση των αδειών.
6. Την επίθεση στους βουλευτές του νομού.
7. Την επίθεση στο ΥΠΕΚΑ.
8. Την καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας (επεισόδια ΩΚΕΑΝΙΣ).
9. Τις αντιφάσεις για τα επεισόδια στο ΩΚΕΑΝΙΣ για τον ρόλο της αστυνομίας.
10. Τον εξευτελισμό των εργαζομένων σε πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ.
11. Τις απειλές για ξυλοδαρμούς.
12. Την απαγόρευση εισόδου στο εργοστάσιο (κατά δήλωση Κελαϊδάκη) σε κανένα στέλεχος της Ενεργειακής.
13. Το σταμάτημα της φόρτωσης 180.000 βαρελιών πετρελαίου και την παραμονή στις δεξαμενές, που είχε ως συνέπεια την απώλεια εσόδων 2 εκατ. ευρώ λόγω του ότι το βαρέλι είχε αξία πριν 2 μήνες 118 δολάρια και σήμερα είναι στα 108 δολάρια, ώστε να δημιουργηθεί οικονομικός στραγγαλισμός.
14. Τις απειλές στους επενδυτές που έσωσαν την Kavala Oil το 2007.
15. Την προσπάθεια αλλοίωσης των λογιστικών στοιχείων.
16. Την άρνηση να υποστεί η Kavala Oil τον έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές.
17. Την ανακοίνωση στα διεθνή ΜΜΕ.
18. Την άρνηση να παραιτηθούν από το Δ.Σ., με τον κ. Ρήγα να σημειώνει ότι είναι πρωτοφανές να μην παραιτείται το διορισμένο Δ.Σ. της Kavala Oil, που είναι θυγατρική της Ενεργειακής.
Τέλος, στηλίτευσε την ενέργεια του Δ.Σ. να προχωρήσει σε προσλήψεις 17 εργαζομένων την Παρασκευή, με αδιαφανείς διαδικασίες, διερωτώμενος τους σκοπούς που θα εξυπηρετούσε αυτή η ενέργεια.


Γιατί «τρελάθηκαν»;


Ακολούθως, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για τις αιτίες που θεωρεί ο ίδιος ότι άλλαξε η στάση του Δ.Σ. της Kavala Oil και του Βαγ. Παππά, για τις οποίες ανέφερε:
Την προμήθεια των καυσίμων και τη σύμβαση με τον εργολάβο Νάσσο, για τις οποίες επεσήμανε ότι από το 1.032.000 € τον χρόνο που στοίχιζε αυτή η σύμβαση, με την πρόσληψη όλων των εργαζομένων κάτω από την ομπρέλα της Kavala Oil, η εταιρεία γλίτωνε 754.000 € και έφευγε ένας επιπλέον εργολάβος.
Μάλιστα, ο κ. Ρήγας σε e-mail που αντάλλαξε με τον κ. Ιωαννίδη τόνισε στον διευθυντή του εργοστασίου ότι θα ζητούσε από τον κ. Μαστραντώνη να κάνει μια μελέτη για μια αλλαγή της εργασιακής σχέσης του προσωπικού στους εργολάβους, με πρόσληψη τους απευθείας στην Ενεργειακή, για να πάρει την εξής απάντηση από τον κ. Ιωαννίδη: «Συζήτησα με τον Βαγγέλη (σ.σ. Παππά) και μου είπε ότι την πρόταση για το εργολαβικό προσωπικό την αξιολογεί ο ίδιος και δε χρειάζεται άλλον μελετητή».
Προχωρώντας, ο κ. Ρήγας έκανε αναφορά σε έγγραφο ελεγκτών του ΣΔΟΕ τον Νοέμβριο του 2012 για παράνομο πλουτισμό του προέδρου της ΚΑΒΑΛΑ Oil, Β. Παππά, με το πόρισμα να αναφέρει ότι ο κ. Παππάς έχει λάβει προμήθεια-μίζα.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Ρήγας σημείωσε πως η Ενεργειακή παρενέβη με τον διορισμό της εταιρείας Grant Thornton, η οποία θα έκανε τον έλεγχο, ώστε να «καθαρίσει» το όνομα του κ. Παππά και της εταιρείας, σε μια ώρα κρίσιμη, λίγο πριν ανανεωθούν οι άδειες εξόρυξης πετρελαίου.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Grant Thornton αναφέρουν τα εξής:
Α) Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού γίνεται κατόπιν απόφασης του Προέδρου ΔΣ, του Διευθύνοντα Συμβούλου και του Διευθυντή Εργοστασίου, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη διαδικασία, η οποία θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
Β) Δεν υπάρχει σύστημα ωρομέτρησης για την παρακολούθηση και τον έλεγχο παρουσιών των εργαζομένων κατά την είσοδο και έξοδό τους από το χώρο εργασίας.
Ο κ. Ρήγας παρουσίασε τα θέματα του περιβόητου Δ.Σ. της 5ης Φεβρουαρίου, όταν και διερράγησαν οι σχέσεις μεταξύ Kavala Oil και Ενεργειακής, τα οποία ήταν: Ι) Ο οικονομικός κατάσταση της εταιρείας και λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση αυτής, ΙΙ) Η θητεία του Δ.Σ. ΙΙΙ) η ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες επί του αιτήματος για εναρμόνιση της Σύμβασης 2799/99 με τον νόμο 4001/11, καθώς και ο προγραμματισμός εργασιών. Δύο μέρες μετά το επεισοδιακό Δ.Σ., με εντολή του προέδρου της Kavala Oil, κ. Παππά αναβλήθηκε επ’ αόριστον ο έλεγχος της Grant Thornton.


Ο νέος επενδυτής – φάντασμα (;)

Ο κ. Ρήγας μίλησε και για τον νέο επενδυτή που φέρεται να είχε βρει η Kavala Oil στις 17 Ιανουαρίου, με την επωνυμία NEWCO (New Company), πίσω από την οποία φέρονταν να είναι η αμερικανικών συμφερόντων Sunrise, ωστόσο σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, επρόκειτο για αποκλειστικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο και όχι για επενδυτή, που εγγυάται επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο υπήρχαν οι υπογραφές από τους Ισραηλινούς Philip Yair και Elul Rafi, οι οποίοι φαίνονταν ως εκπρόσωποι της NEWCO.
Στις 6/2, η Ενεργειακή απάντησε ότι η πρόταση στερείται σοβαρότητας, καθώς η επιστολή πρόθεσης υπογράφεται από δύο φυσικά πρόσωπα, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ποια εταιρεία εκπροσωπούν, ενώ αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι προτίθενται να συστήσουν μια νέα εταιρεία (NewCo), η οποία δεν υπάρχει σήμερα και ζητούν από το Δ.Σ. της Kavala Oil και της Ενεργειακής να υπογράψουν μια σύμβαση με μια εταιρεία που δεν υπάρχει, άρα δε νομιμοποιείται να υπογράφει συμβάσεις και κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα για τις ευθύνες των Kavala Oil και Ενεργειακής σε περίπτωση που υπογράψουν.

«Υπήρξε τρομακτική πίεση και απειλές να υπογράψουμε, όμως είμαστε διαχειριστές του Δημοσίου. Δεν είναι δικό μας το πετρέλαιο και ο Πρίνος», είπε ο κ. Ρήγας και τόνισε στον κ. Παππά, επίσης στις 6/2, ότι καλό θα ήταν να μην πάρει επάνω του όλο το βάρος από μια τέτοια υπόθεση πώλησης.
Στις 7/2 η υποτιθέμενη επενδύτρια εταιρεία απέσυρε την πρόταση, για να έρθει η αντίδραση του κ. Παππά στις 8/2, που ανέφερε με επιστολή του στον κ. Ρήγα και την Ενεργειακή τα εξής: «Σταματήστε τις απειλές προς τους, σύμφωνα με την πρόταση που σας καταθέσαμε, ενδιαφερόμενους αγοραστές και επιστρέψτε μας υπογραμμένη την επιστολή για να συνεχισθεί η όλη διαδικασία ομαλά». Πάντως, στις 20 Φεβρουαρίου, κατά δήλωση του Μ. Ρήγα, έγινε το ταξίδι στο Τελ Αβίβ, ώστε να μελετηθεί η σοβαρότητα της πρότασης, που αφορούσε την πώληση του 67%, ποσοστού που κατέχει η Ενεργειακή, ύψους 250 εκ. ευρώ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρήγας παρουσίασε έγγραφο για την πρόταση, σύμφωνα με το οποίο μια αμοιβή 50.000.000 δολαρίων θα πήγαινε σε άτομο που θα μεσολαβούσε για να γίνει το deal και ακολούθησε απάντηση προς τον Ισραηλινό επενδυτή ότι δεν επιθυμεί η Ενεργειακή καμία περαιτέρω συζήτηση με τον ίδιο και τις παράνομες πρακτικές που ακολουθεί. Ο κ. Ρήγας έθεσε τα πέντε παρακάτω ερωτήματα, όπως:
1.  Ποια εταιρεία είναι από πίσω;
2.  Ποιος θα έπαιρνε τα 50 εκατομμύρια;
3.  Ποιος είναι αυτός που θα «βοηθούσε» να γίνει το deal;
4.  Γιατί όταν απορρίψαμε κατηγορηματικά την πρόταση και χάλασε η δουλειά δεχθήκαμε επίθεση και εκβιασμό να υπογράψουμε αλλιώς «θα χυθεί αίμα»;
5.  Ποιος πιέζει να πουληθεί η Καβάλα Oil σε ξένα χέρια και να φύγει από τους Έλληνες επενδυτές;», καταλήγοντας ότι για όλα αυτά θα αποφανθεί ο Εισαγγελέας.


Η επόμενη μέρα στον Πρίνο και το γεωτρύπανο


Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean μίλησε και για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ύστερα από την κύρωση της απόφασης για τον Πρίνο. Όρισε πέντε βήματα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, που είναι:
1.  Το Πρόγραμμα Αύξησης της Παραγωγής στον Πρίνο
2.  Η Ανάπτυξη του Έψιλον
3.  Οι Νέοι ερευνητικοί στόχοι
4.  Το Έργο της Υπόγειας αποθήκης ΦΑ
5.  Ο ρόλος της Καβάλα Oil στο άνοιγμα της αγοράς Υδρογονανθράκων της Ελλάδας, μια και ήδη έχει καταθέσει αιτήματα για έρευνα σε Γιάννενα, Πατραϊκό κόλπο και Κατάκολο Ηλείας.
Ο κ. Ρήγας μίλησε και για συμφωνία έλευσης γεωτρύπανου τον προσεχή Μάιο, επένδυση ύψους 43,7 εκ. ευρώ, που είναι στον «αέρα», ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, με τη διάνοιξη τεσσάρων γεωτρήσεων σε Πρίνο και Β. Πρίνο (PB 23, PB 34, PNBH4, PB 37) και οι οποίες θα αποφέρουν παραγωγή συνολικά 4.422.829 βαρέλια, ενώ σημαντικό γεγονός θα αποτελέσει η ανάπτυξη του Έψιλον, για το οποίο υπάρχουν προσδοκίες εξόρυξης 19.000.000 βαρελιών το 2025. Παράλληλα, σημείωσε ότι πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί για την Ενεργειακή η απόκτηση από το δημόσιο των αντισεισμικών μελετών, για τον οποίο μόχθησε η εταιρεία περί τα 2,5 χρόνια.
Για τις αιτιάσεις του κ. Παππά, ότι η Ενεργειακή δεν έχει βάλει λεφτά, ο κ. Ρήγας απάντησε ότι το πιστοποιητικό της ελέγκτριας εταιρείας Grant Thornton τα λέει όλα: «Από τα 220 εκατομμύρια εισπράξεις από πωλήσεις πετρελαίου, τα 184 εκατομμύρια (83%) έχουν δαπανηθεί σε λειτουργικές δαπάνες της Καβάλα Oil. Προφανώς, η εξυπηρέτηση δανείων για το ΔΣ της Καβάλα Oil δεν είναι απαραίτητη. Η Ενεργειακή έχει να λαμβάνει 6 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ (σε τελικό στάδιο βεβαίωσης από Δ.Ο.Υ.) και €500.000 από επιστροφές φόρων προς την ΚΑΒΑΛΑ OIL, ενώ υπάρχουν απαιτήσεις από τον ΟΑΕΔ ύψους €1,9 εκατομμυρίων. Οι Διακανονισμένες Φορολογικές και Ασφαλιστικές Υποχρεώσεις (ΙΚΑ, ΦΜΥ και ΦΠΑ) φτάνουν στα 6,2 εκατ. ευρώ και υπάρχουν 15 εκατ. ευρώ από την προγραμματισμένη πώληση του φορτίου πετρελαίου (ύψους 180.000 βαρελιών πετρελαίου στις δεξαμενές της Εταιρείας), την οποία η Διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ OIL σταμάτησε. Το σύνολο των «απαιτήσεων, εισπράξεων και διακανονισμών» ανέρχεται στο ποσό των €29.600.000, το οποίο καλύπτει πλήρως τις υποχρεώσεις της Εταιρείας» και ξεκαθάρισε: «Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν αμέσως μόλις αναλάβουμε την Διοίκηση της εταιρείας, ενώ από το φορτίο θα πληρωθούν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας».