Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Άργησαν να ξυπνήσουν


Η Ενεργειακή (Energean oil & gas) μέσω του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Μαθιού Ρήγα, παραχώρησε χθες μια συνέντευξη Τύπου που την περιμέναμε χρόνια. Γιατί από χρόνια γράφαμε – ίσως η μοναδική εξαίρεση στο νόμο σιωπής που επικρατούσε στα τοπικά ΜΜΕ – για τα κακώς κείμενα της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ.
Από τον Απρίλιο του 2001 όταν έγιναν τα επεισόδια με τον ξυλοδαρμό του προέδρου της Ευρωτεχνικής και του γενικού γραμματέα του Υπ. Ανάπτυξης, κρατήσαμε αποστάσεις και αρχίσαμε την έντονη κριτική, γιατί είχαμε καταλάβει ότι αυτό για το οποίο όλη η τοπική κοινωνία είχε προσπαθήσει – την επαναλειτουργία των πετρελαίων-, είχε πάρει το δικό του δρόμο, είχε αυτονομηθεί και ήταν έτοιμο να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε θα τολμούσε να έχει διαφορετική άποψη και να τον κατασπαράξει.
Εμείς το είδαμε που πήγαινε, ασκούσαμε κριτική και εισπράτταμε απειλές και εξώδικα. Ακόμη ένα δείγμα το πώς αντιλαμβάνονταν οι συνδικαλιστές της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ το δικαίωμα του διαλόγου και της διαφορετικής άποψης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το σύνολο των πολιτικών της Καβάλας, είτε αδιαφορούσε, είτε προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελος τους… Ακολουθήσαμε ένα μοναχικό δρόμο, ο οποίος πέρα από απειλές μας κόστισε και οικονομικά, καθώς κάποιοι όπου μπορούσαν μας τιμωρούσαν, κόβοντας οικονομικούς πόρους…
Ωστόσο έφτασε εκείνη η μεγάλη μέρα που βρέθηκαν τέσσερεις βουλευτές που κατάλαβαν ότι τα παιχνίδια κάποιον εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ πρέπει να τελειώσουν και επιτέλους βρέθηκε και ένας επενδυτής, ο οποίος αφού ανέχτηκε επί πέντε συναπτά έτη, τις «ιδιοτροπίες» του Βαγγέλη Παπά, βγήκε και μίλησε… και μας είπε ότι η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ είναι ένα ξέφραγο αμπέλι όπου «σοβαροί επιστήμονες» την μία υπογράφουν μελέτες και εκθέσεις και την άλλη βγαίνουν και καταγγέλλουν αυτά για τα οποία βεβαίωναν!!! Μας είπε ακόμη ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και με τα οικονομικά στοιχεία και με τις προσλήψεις και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που ξεκίνησε αλλά μια δύναμη τον άφησε στην μέση… ανολοκλήρωτο. Επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά που έχουν μετατρέψει μια επιχείρηση σε προσωπικό βιλαέτι.
Για την στάση μας, μέχρι πρόσφατα, ο κ. Παπάς μας κατηγορούσε σε κάθε ευκαιρία, για διαπλοκή με την Ενεργειακή, μόνο που εμείς είχαμε αυτή τη κριτική στάση, πολύ πριν εμφανιστεί η εν λόγω εταιρία στον ορίζοντα!!! Πάντα όμως, πίσω από τα γραφόμενά μας έβλεπε «συμφέροντα», ποτέ δεν μπορούσε να δει ότι υπήρχε η περίπτωση να κάνει λάθος!!! Ήταν κάτι αδιανόητο!!!
Έτσι φτάσαμε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ρήγα, ο οποίος πέρα από ικανοποίηση μας πρόσφερε και ελπίδα, προοπτική, ότι αυτή η εταιρία μπορεί να μετεξελιχθεί στον κύριο φορέα διαχείρισης του εθνικού πετρελαϊκού πλούτου. Υποσχέθηκε πολλά και θα έρθει η ώρα που θα ελεχθεί από την κοινωνία της Καβάλας, για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να του δοθεί η ευκαιρία να διοικήσει και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να παραιτηθεί σήμερα η διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ!!!
Θεόδωρος Α. Σπανέλης