Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Το Ελληνικό «success story» ξεκινάει από την Καβάλα


Επένδυση 60 εκ. δολλαρίων από το Third Point Hellenic Recovery Fund
 
 
 
 
 
Ίσως και από τον Ιούνιο να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στον κόλπο της Καβάλας






Συμμετοχή του αμερικανικού hedge fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas και στήριξη του επενδυτικού της προγράμματος για εξόρυξη πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας

 

 

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στην ενεργειακή πιάτσα για συμμετοχή αμερικανικού hedge fund στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα στον κόλπο της Καβάλας, επιβεβαιώθηκαν χθες με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, καθώς ανακοινώθηκε από την Energean Oil & Gas η συμμετοχή του Third Point Hellenic Recovery Fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με το ποσό των 60 εκ. δολαρίων. Αυτή η συμμετοχή αποσκοπεί στο να στηριχθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που στόχο έχει να ξεκινήσουν αμέσως οι
γεωτρήσεις, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου η ημερήσια παραγωγή να έχει φτάσει τα 4.000 βαρέλια, ενώ με τη νέα χρονιά έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη του πεδίου Ε και του δορυφορικού προς τον Πρίνο νέου κοιτάσματος με σκοπό την περαιτέρω αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως άκρως θετική αφενός γιατί αποδεικνύεται ότι οι υποσχέσεις του προέδρου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Μαθιού Ρήγα για ένα γενναίο αναπτυξιακό πρόγραμμα ήδη δρομολογούνται αλλά και αφετέρου γιατί σε μια Ελλάδα που «διψάει» για επενδύσεις η Καβάλα γίνεται η είσοδος για αμερικανικά κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναδεικνύεται η Energean Oil & Gas ως ο κύριος παίκτης από την πλευρά της Ελλάδας στην μεγάλη αγορά υδρογονανθράκων που ανοίγει στην χώρα μας. Αποδεικνύεται επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, ο κ. Ρήγας στην ομιλία του προς του εργαζομένους, μετά την τέλεση του αγιασμού, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα είναι  μοχλός ανάπτυξης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, το Κατάκολο και τον Πατραϊκό κόλπο, στα οποία αναμένει να λάβει την σχετική άδεια εκμετάλλευσης.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνάντηση των δύο πλευρών, στην οποία τονίστηκε πόσο σημαντική εξέλιξη αποτελεί αυτό το γεγονός για την πορεία της ελληνική οικονομίας καθώς σηματοδοτεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την αξιοποίηση σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών.

 

 

Ψήφος Εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις Ενεργειακές της Προοπτικές

 

 

«Η Energean Oil & Gas ανακοινώνει ότι το νεοσύστατο Third Point Hellenic Recovery Fund εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της μοναδικής ελληνικής εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. δολαρίων.

 

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος τεσσάρων γεωτρήσεων για την τρέχουσα χρονιά με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια/ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Έψιλον το 2014 - ένα κοίτασμα δορυφόρο του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατομμυρίων βαρελιών - μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της θυγατρικής της ΚΑΒΑΛΑ OIL.

 

Επιπλέον, η Energean Oil & Gas σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία του Open Door για τις τρεις ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά: "Το γεγονός ότι το Third Point Hellenic Recovery Fund εμπιστεύθηκε την Εταιρεία μας προβαίνοντας σε αυτή τη στρατηγική επένδυση όχι μόνο ενισχύει την οικονομική μας θέση και δυνατότητα αλλά μας προσφέρει και μοναδικές προσβάσεις στο διεθνές ενεργειακό χώρο και σε εν δυνάμει συνεργασίες, διευκολύνοντας την επίτευξη του επιχειρησιακού μας στόχου: την εξέλιξη δηλαδή της Energean Oil & Gas σε κορυφαία, ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

 

Επιπλέον, επιδιώκουμε να κεφαλαιοποιήσουμε το μοναδικό μας χαρτοφυλάκιο: την υφιστάμενη παραγωγή, τα υπό ανάπτυξη έργα, καθώς και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής, σε συνδυασμό με μια ομάδα με 30ετή εμπειρία σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή, ώστε να αποκτήσουμε ηγετική θέση εν όψει της ουσιαστικής επανεκκίνησης της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων.”  

 

Αντίστοιχα, ο κ. Daniel S. Loeb, Διευθύνων Σύμβουλος & Ιδρυτής της Third Point σχολίασε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η έναρξη των επενδύσεων του Hellenic Recovery Fund πραγματοποιείται με μια Εταιρεία υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών όπως η Energean. Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, θα ωφελήσει σημαντικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και ότι η Energean, ως η μοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγικών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην χώρα, κατέχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας κάνει μέρος ενός μοναδικού ελληνικού success story.”»

 

Στοιχεία για τις δύο εταιρίες

 

Σχετικά με Energean Oil & Gas: H Energean Oil & Gas είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη Εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με προσανατολισμό τις περιοχές της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, όπου διαθέτει αντίστοιχες άδειες σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

 

Η Energean αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή την μοναδική Εταιρεία με δραστηριότητα και επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, κατέχοντας το 100% των αδειών εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

 

Σημειώνεται ότι η Axia Ventures Group ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος για λογαριασμό της Energean στην εν λόγω συμφωνία.

 

Σχετικά με το Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P.: Το Third Point Hellenic Recovery Fund είναι ένα νεοσύστατο ταμείο με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ταμείο διοικείται από την Third Point LLC, ένα  σύμβουλος επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 1995, και εφαρμόζει μια πολιτική επενδύσεων «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations).

 

Το Third Point Hellenic Recovery Fund με αξία 11,7 δις δολαρίων, σκοπεύει να επενδύσει λιγότερο από το 1,5% των αξιών της, δημιουργώντας μια αρχική δεξαμενή ενώ το ποσό θα αυξηθεί με πρόσθετες συμμετοχές από θεσμικούς επενδυτές. Η δομή του fund θα είναι draw-down, δηλαδή η απελευθέρωση των κεφαλαίων θα λαμβάνει χώρα καθώς θα προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες. Η ανάγκη για τη σύσταση του ελληνικού fund προκύπτει καθώς είχαν εντοπιστεί συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορά παγίων, που δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις ρευστότητας που ισχύουν για τις τοποθετήσεις της Third Point.

Μέχρι στιγμής τα ρίσκα που πήρε με την Ελλάδα το αμερικανικό fund αποδείχθηκαν χρυσοφόρα. Για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο η Third Point έκανε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων ήδη από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις εκλογές. Το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων αυτών πουλήθηκε το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναγοράς των ομολόγων. Έτσι από τη συνολική επένδυση του 1 δις δολαρίων, τα κέρδη έφτασαν τα 500 εκατ. δολάρια συνεισφέροντας σημαντικά στη συνολική ετήσια απόδοση για τους επενδυτές της Third Point που κυμάνθηκε το 2012 στο 20%.