Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο απόηχος από τη συμμετοχή της Third Point στην Energean Oil & Gas


ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

 

 

 

 

 

Οι εκτιμήσεις του διεθνούς και εγχώριου Τύπου από τη συμμετοχή με 60 εκατ. ευρώ του Daniel S. Loeb, στην Energean Oil & Gas

 

 

Έντονοι ήταν οι «μετασεισμοί» που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Energean Oil & Gas για τη συμμετοχή με 60 εκατ. ευρώ του Daniel S. Loeb και του αμερικανικού κολοσσού Third Point στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Η εισροή ενός τόσο σημαντικού κεφαλαίου ανοίγει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην ολοκλήρωση των στρατηγικών επενδύσεών της στον χώρο της Νότιας Καβάλας και του Πρίνου, αλλά και στην αξιοποίηση του πεδίου Ε.

Το «Χ» στον χθεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο του έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις επενδυτικές δυνατότητες των ξένων κεφαλαίων, άποψη που συμμερίζονται σήμερα πολλά μεγάλα μέσα τόσο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όσο και της χώρας μας, σε ηλεκτρονικό και έντυπο Tύπο.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Η «Καθημερινή» παίζει πρωτοσέλιδα το θέμα της συμφωνίας Ενεργειακής-Third Point και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πως ο κ. Λεμπ κέρδισε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ποντάροντας σε ελληνικά ομόλογα, ενώ αναπτύσσονται και οι μελλοντικοί στόχοι της Ενεργειακής σε σχετικό μεσότιτλο: «Η Energean σχεδιάζει επιπλέον ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία open door για παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου».

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

Η «Ημερησία» αναφέρει σε κεντρικό άρθρο της γύρω από αυτή τη συμφωνία ότι «Μία νέα μεγάλη επενδυτική συμφωνία, ενδεικτική του ευνοϊκού κλίματος, που αρχίζει να επικρατεί για την ελληνική οικονομία, προκύπτει από την είσοδο του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Third Point στη μοναδική ελληνική εταιρεία, η οποία αντλεί πετρέλαιο στη χώρα μας, δηλαδή στην Energean Oil & Gas (Καβάλα Oil). Η συμφωνία σηματοδοτεί επί της ουσίας την πεποίθηση του Third Point πως έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης η εγχώρια αγορά στο πεδίο της εύρεσης και εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανά τη χώρα».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟ

 

Στις οικονομικές σελίδες του «Ελεύθερου Τύπου» διαβάζουμε ότι δίνεται «ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις ενεργειακές προοπτικές της… Η είδηση που κυοφορείτο τις τελευταίες ημέρες για επενδυτική κίνηση υψηλής προστιθέμενης αξίας από ξένο fund στο εγχώριο παιχνίδι της ενέργειας ανακοινώθηκε… Το οικονομικό «θωρηκτό» Third Point, επικεφαλής του οποίου είναι ο 52χρονος, εβραϊκής καταγωγής, Νταν Λεμπ, κάτι βλέπει στις ενεργειακές προοπτικές της χώρας μας και σπεύδει να πάρει θέση». Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται ότι η Axia Ventures Groyp ενήργησε ως αποκλειστικός σύμβουλος της Ενεργεαικής για την εν λόγω συμφωνία.

Στην ίδια εφημερίδα διατυπώνεται και η γνώμη ότι «είναι μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις ενεργειακές της προοπτικές, η οποία έρχεται να προστεθεί και σε άλλες στρατηγικές επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Τέτοιες επιχειρηματικές συνεργασίες χρειάζονται, προκειμένου να εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η αλλαγή του διεθνούς κλίματος υπέρ της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη σωστή προεργασία που έχει γίνει από την κυβέρνηση, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα θα αποφέρει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα, εδραιώνοντας σε πιο γερές βάσεις την αναπτυξιακή της προοπτική».

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Η Ναυτεμπορική τονίζει χαρακτηριστικά στον τίτλο της: «Σε success story υδρογονανθράκων επενδύει fund της Third Point» και σε μέρος του άρθρου υπογραμμίζει: «Στα 19 εκατ. βαρέλια ανέρχονται οι προς εξόρυξη υδρογονάνθρακες στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας, όπως επεσήμανε πρόσφατα η διοίκηση της Energean Oil & Gas λίγο μετά την κύρωση από τη Βουλή των αδειών εκμετάλλευσης, που επεκτάθηκαν στα 25 χρόνια».

 

ΕΞΠΕΡΣ

 

Η εφημερίδα «Εξπρές», αφού αναπαράγει τις δηλώσεις των κκ. Ρήγα και Λεμπ, γύρω από αυτή τη μεγάλη συμφωνία, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Axia Ventures Group, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ενεργειακής και επισημαίνει ότι η Third Point LLC εφαρμόζει μια πολιτική επενδύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις (event-driven corporate situations), ενώ η «Δημοκρατία» κάνει λόγο για το μπάσιμο του Λεμπ, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για την εξαγορά μέρους του ΟΠΑΠ.

 

«Οι επενδυτές ξανακοιτάν την Ελλάδα»

 

«Οι επενδυτές ξανακοιτάνε την Ελλάδα την οποία πριν από μόλις ένα χρόνο απέφευγαν ως τοξική περιοχή» γράφει η Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της, αποδεικνύοντας πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει ράλι άνω του 80% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τα ελληνικά ομόλογα επανήλθαν στο προσκήνιο. Το τελευταίο σημάδι: τα hedge funds και οι ιδιωτικές τράπεζες αναζητούν ομόλογα που έχουν εκδώσει ελληνικές εταιρείες οι οποίες επιστρέφουν στις αγορές σε αυξανόμενους αριθμούς.

Μεταξύ των αγοραστών είναι οι York Capital Management, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP. Ταυτόχρονα η Third Point LLC του Daniel Loeb ξεκινά ένα hedge fund το οποίο θα εστιάζει σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι "ταύροι" για την Ελλάδα δηλώνουν ότι η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ η τεράστια υποχώρηση των τιμών κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει δημιουργήσει πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα σε B- επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει».

 

Δημήτρης Μπουντάς