Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τι είδε ο Daniel στην Καβάλα

Αν αυτό ο τόπος μπορεί να ελπίζει σε ένα αναπτυξιακό μέλλον, αυτό δεν μπορεί να είναι ξένο προς την ιστορία του, καθώς ανατρέχοντας προς τα πίσω, θα βρούμε εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον αναπτυξιακό του χάρτη. Από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, δύο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που έδωσαν οικονομική πνοή και λειτούργησαν ως μοχλοί ανάπτυξης του τόπου.

Το πρώτο χαρακτηριστικό ήταν η γεωστρατηγική θέση της σημερινής Καβάλας (Νεάπολις και Χριστούπολις κατά το παρελθόν), καθώς για πολλούς αιώνες εδώ συναντήθηκαν δύο βασικοί άξονες μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ο οδικός που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και ο θαλάσσιος που συνδέει την ενδοχώρα μέσω του λιμανιού με όλα τα σημεία του κόσμου. Σε αυτό τον συνδυασμό, της θέσης με το ανάγλυφο του εδάφους, οφείλεται η κατασκευή του τείχους του Ανδρόνικου, για να φυλάνε «τα φοβερά στενά της Χριστουπόλεως», αλλά και στο λιμάνι η άνθηση που γνώρισε με την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν το υπέδαφος, που σε όλες τις εποχές είχε να δώσει κάτι, στην αρχαιότητα έδωσε τον χρυσό του Παγγαίου ή αν προτιμάται για περισσότερη ακρίβεια της Σκαπτής Ύλης, αυτό το πολύτιμο μέταλλο ήταν το «καύσιμο» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να επιτελέσει το έργο του: «Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά, ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς» που σημειώνει τόσο εύστοχα και ποιητικά ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

 

Στην εποχή μας η «Σκαπτή Ύλη» με την ευρύτερη έννοια του όρου, δεν δίνει, πια χρυσάφι, προς το παρών τουλάχιστον, δίνει τον «μαύρο χρυσό», η παρουσία του οποίου καθόρισε μέχρι σήμερα και πιστεύουμε πολύ περισσότερο στο μέλλον, την εικόνα της σύγχρονης Καβάλας. Είτε για αργό πετρέλαιο μιλήσουμε, είτε για φυσικό αέριο, η Καβάλα είναι σημείο αναφοράς, για δύο λόγους, ο ένας είναι η γεωγραφική της θέση που δεσπόζει στον ενεργειακό κλάδο της Νοτιοανατολικής της Ευρώπης και το δεύτερο το γεγονός ότι εδώ παράγεται σήμερα το μοναδικό ελληνικό πετρέλαιο και θα συνεχίσει αυτό να συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμη.

 

Όπως δείχνουν τα πράγματα η Καβάλα είναι το καλύτερο εφαλτήριο για οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει σήμερα στην αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ο Daniel S. Loeb, Διευθύνων Σύμβουλος & Ιδρυτής της Third Point, με τις επιλογές που έκανε στην περίπτωση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, κόντρα σε όλες δυσμενείς εκτιμήσεις και προφητείες εκείνης της εποχής, απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι  ξέρει να «οσμίζεται» τις επενδυτικές ευκαιρίες, γι’ αυτό και η παρουσία του εδώ μέσω της Energean oil & gas, δεν φαίνεται να είναι απλά ένα στοίχημα, αλλά ένα εγχείρημα με πολλές προοπτικές.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης