Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Κυβέρνηση αναποφάσιστων!!!


Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ένα εντυπωσιακό ποσοστό αναποφάσιστων. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα πάνε να ψηφίσουν και αν θα πάνε τι θα ψηφίσουν. Μάλιστα χθες μιλώντας από την Καβάλα ο ευρωβουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Θόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων ανέρχεται στα 2 – 2,5 εκ. άτομα!!!



Η δική μας εκτίμηση, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, είναι ότι ο πραγματικός αριθμός των αναποφάσιστων ξεπερνάει κατά πολύ αυτόν τον αριθμό, αφού από τα 9,8 εκ. άτομα περίπου που
είναι το εκλογικό σώμα, το λιγότερο οι μισοί είναι αναποφάσιστοι. Αυτό προκύπτει αν στην πρώτη κατηγορία που προαναφέραμε και οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει αν  πάνε να ψηφίσουν ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, συμπεριληφθεί κι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, ψηφοφόρων, κάποια εκατομμύρια είναι αυτοί, οι οποίοι αλλάζουν προτίμηση από βδομάδα σε βδομάδα και επηρεάζονται πάρα πολύ  από τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει κατά πόσο η προχθεσινή αυτοκτονία του 77χρονου θα επηρεάσει αυτά τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει πως, οτιδήποτε απρόβλεπτο συμβεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, μπορεί να αποκτήσει δυναμική που θα ανατρέψει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Αναφερόμαστε σε ψηφοφόρους που τη μία εβδομάδα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Πάνο Καμμένο, την επομένη Χρυσή Αυγή και στο τέλος προκύπτουν ψηφοφόροι της ΝΔ ή και αντίστροφα και το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος.



Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το εκλογικό σώμα, ως ένα άμορφο σώμα που πλάθεται από τυχαία γεγονότα, εκτιμούμε όμως ότι περισσότερο παρομοιάζει με ένα χαοτικό σύστημα στην διαμόρφωση του οποίου συμβάλουν διάφοροι τυχαίοι και  μη μετρήσιμοι  παράγοντες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όταν οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το σύνηθες 20% και προσεγγίζουν ακόμη και το 50% του ενεργού εκλογικά πληθυσμού, τότε κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη ενώ το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο αβέβαιο.



Αυτό σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση όσο πιθανό είναι να εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά άλλο τόσο πιθανό είναι να οδηγήσει σε μια επανασυσπείρωση του εκλογικού σώματος, κάτω από το φόβο μιας μεγάλης αλλαγής ή μιας μεγάλης απειλής,  γύρω από το  σύστημα του δικομματισμού.