Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Λογική και ελπίδα απούσες


Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, δεν έχει προηγούμενο. Μετά από μια «πετυχημένη» παρουσία στην προεκλογική σκηνή της Ελλάδας, η ξεκαρδιστική επιθεώρηση «Η  Ελλάδα χρεοκοπούσα και η Ευρώπη σπέρνουσα κουκιά», σπάει τα στενά εθνικά σύνορα και
πραγματοποιεί πανευρωπαϊκή περιοδεία. «Το Λόντρα, Παρίσι, Βουδαπέστη, Βιέννη» είναι απλά η αρχή, αφού στο πρόγραμμα έχει μπει το Βερολίνο, οι Βρυξέλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για να σοβαρευτούμε – τουλάχιστον εμείς ας προσπαθήσουμε – για πρώτη φορά η προεκλογική περίοδος της χώρας διευρύνει τα χωρικά της όρια και καλύπτει πλέον σχεδόν τον σύνολο της Ευρώπης. Αντί όμως αυτή η περιοδεία να έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και την ανάπτυξη ενός προβληματισμού για το σύνολο της Ευρώπης, έχει καταντήσει να είναι είτε ακατάσχετη φλυαρία και επίδειξη κενοδοξίας (από την πλευρά Τσίπρα), είτε ένα αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων ατέρμονων μονολόγων ενόχου που προσπαθεί να πείσει ότι καλώς έπραξε το έγκλημα (από την πλευρά Βενιζέλου). Ο μόνος που απουσίαζε από αυτό το πανευρωπαϊκό πάρτι, ήταν ο Σαμαράς, ο οποίος ασχολούνταν με τις μεταγραφές των φωστήρων του πάλαι ποτέ ΛΑΟΣ, αλλά από χθες τελείωσε και πήρε και αυτός το αεροπλάνο για μια παράσταση στην καρδιά στης Ευρώπης.

Εδώ είναι που δοκιμάζονται τα φιλάνθρωπα αισθήματα των ευρωπαίων εταίρων ή αν θέλετε δοκιμάζονται τα νεύρα τους ώστε να δούμε το πόσο θα αντέξουν. Το πόσο θα αντέξουν είναι σε ευθεία συνάρτηση βέβαια με τα συμφέροντα που παίζονται.

Όσο για την ουσία της υπόθεσης να σημειώσουμε ότι με αυτό τον «πανευρωπαϊκό» χαρακτήρα που έλαβε η νέα εκλογική αντιπαράθεση προσπερνάνε με εύσχημο τρόπο οι πολιτικές ηγεσίες την αδυναμία τους να διατυπώσουν ένα πολιτικό λόγο που να στηρίζεται στην λογική και να μπορεί να γεννήσει την ελπίδα, στους δοκιμαζόμενους πολλαπλώς, πολίτες της Ελλάδας. Κάνοντας αυτή την ευρωπαϊκή περιοδεία εξάγουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν, να προσφέρουν θέαμα άνευ άρτου.